Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Harrison Ford vyšetřuje vraždu své spolupracovnice a milenky. K nemilosti ženatého právníka se důkazy začnou stáčet k jeho osobě… Mistr vykreslování paranoie a plíživého napětí korporátních světů, Alan Jay Pakula (Pohled společnosti Parallax, Všichni prezidentovi muži, Sophiina volba), se koncem 80. let rozhodl natočit filmovou adaptaci románu Scotta Turowa, Presumed Innocent (1987). Ještě než kniha vyšla, producent Sydney Pollack zaplatil za filmová práva milion dolarů. Sázka na jistotu se vyplatila. Pakula v Podezření uplatňuje svůj úsporný, leč navýsost precizní styl, jenž manipuluje diváckými očekáváními. K tomu bezesporu dopomáhá ukázněná kamera Gordona Willise, stálého spolupracovníka Woodyho Allena a Francise F. Coppoly. Zneklidňující atmosféru pak podtrhuje hudba Johna T. Williamse (Hvězdné války, Čelisti, E.T. – Mimozemšťan)... Rusty Sabich je vzorný manžel, občan a úspěšný prokurátor, který má dobré vyhlídky, aby se stal šéfem známé právní společnosti. Když je Sabichovi přiklepnut případ zardoušené a znásilněné spolupracovnice, zdráhavě přijme. Ještě netuší, že kauza navždy změní jeho život. Během vyšetřování začnou okolnosti případu ukazovat směrem k jeho osobě. Zavražděná kolegyně byla naneštěstí Sabichovou milenkou. Prokurátorovi je brzy jasné, že někdo jemu blízký na něj ušil boudu. Ale kdo? Jako obžalovaný se neochotně obrací pro pomoc k dávnému soupeři. A nemilosrdný rozsudek je na spadnutí… (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (155)

brit84 

všechny recenze uživatele

Zprvu vcelku zajímavá detektivka, přecházející svým koncem do slušného patosu. Vraha v oné osobě by zřejmě nikdo nehledal a na tom samozřejmě detektivní zápletky staví. Avšak v tomto případě se mi vysvětlení příčiny motivu vraždy zdálo až příliš ubohé. Nejvíce mě znechutila neumytá vražedná zbraň, kterou by v tomto stavu nechal jen idiot nebo někdo, toužící po vězení a následném trestu smrti. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s konkurenty téhož roku vzniku ( Time to Kill, Primal Fear) je Podezření jasně nejslabší soudní thriller, což je škoda, jelikož Harrison Ford je můj oblíbenec. Filmu chybí to, co všem ostatním soudním thrillerům a to především hvězdicový herecký cásting ( Ford na takový thriller prostě nestačí), dále role prokurátora absolutně nevyužita a tím pádem film postrádá nepříjemný pocit ve vzduchu v soudní síňi a dokonce mě ani samotná zápletka příliš nezaujala( Buď mi přišla dnes až moc okoukaná anebo velmi předvídatelná, no zkratka ten film nemá moc velké koule. Zhlédnout se dá pro fanoušky Forda a k doplnění soudních žánrovek, ale osobně bych dal přednost dvěma výše zmíněným. 60% ()

Reklama

classic 

všechny recenze uživatele

Od réžie, scenára, kamery, hudby a produkcie - všetko uznávaní tvorcovia, herecké obsadenie - taktiež na úrovni, Harrison Ford - nie je len Indiana Jones, či Han Solo, disponuje niekoľkými zaujímavými rolami, ktoré stoja za to, len mne sa zdalo, že po príchode Raula Julii, sa pozornosť strhávala priamo naň, že potom bol Harrison v jeho tieni. Ženské obsadenie - je v obidvoch prípadoch viac, než záhadné, obidve herečky majú dostatok priestoru, aby som si ich obľúbil, obidve sú pekné, i keď sa priznám, že Greta Scacchi ma vzrušovala viac ako Bonnie Bedelia. Hlavná POINTA, je ľahko dosiahnuteľná, že nie je ťažké tápať v tom, ako sa veci majú, brat na to prišiel rýchlejšie ako ja. A práve, ako vravím na začiatku, všetko známe tváre, dobrá - temná kamera, hudba Johna Williamsa, skúsení Alan J. Pakula a Sydney Pollack, aj napriek týmto kvalitám, je to strnulé, predvídateľné, alebo za všetkým treba hľadať ženu, ženskú žiarlivosť... a cetera. Cítil som sa, akoby som chodil stále v začarovanom KRUHU ! ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Reziser Alan J Pakula /Sophia´s Choice - 75 %/ mi uz cosi hovori, ale takymito sudnymi frylermi si ma teda ako divaka rozhodne neziska. Filmu chyba akekolvek napatie, herecke vykony Forda /Indiana Jones 1 - 4/ su mdle a nevyrazne a rezia J. Pakulu nevyvazena. Celkovo len dalsi nudny sudny fryler, ktory mi stacilo raz vidiet. 60 % ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hollywoodský veterán Alan J. Pakula nebyl nikdy coby režisér diváckou obcí řazen mezi elitu. Někteří zlí jazykové jej dokonce nazývali uspávačem hadů. Jeho úsporná režie a pomalý, spíše evropský styl vyprávění nikdy nebyl pro návštěvníky  popcornových blockbusterů tím pravým šálkem kávy. Já s těmito radikály nikdy moc nesouhlasil a po tomto snímku už vůbec ne. Pomalý styl dokonale sluší rafinovanému a parádně napsanému scénáři, který je Hitchcockovější než spousty mistrových děl samotných. Navíc díky zajímavě napsaným nečernobílým postavám (žádnou nelze označit za čistě kladnou) je divák v nejistotě až do posledních (nutno říct vrcholných) minut. Nelze opomenout ani hvězdné obsazení v čele s výborným civilním Harrisonem Fordem a Raulem Juliou, který snad nikde nebyl lepší. Velké překvapení, opomenutá žánrová perla. 90%. ()

Galerie (67)

Zajímavosti (6)

  • Natáčení probíhalo v amerických městech Detroit, New Jersey a New York a také se natáčelo v kanadském Windsoru v provincii Ontario. (Terva)
  • Okolo 102 minuty vychází Rusty Sabich (Harrison Ford) a jeho žena Barbara (Bonnie Bedelia) ze soudní budovy a odpovídají na dotazy novinářů. Mezi nimi je i novinářka, která přiloží svůj diktafon blíže k Rustymu, aby zaznamenala jeho odpověď. Je jasně vidět, že v diktafonu není vložena nahrávací kazeta. (Terva)

Reklama

Reklama