Reklama

Reklama

Recenze (8)

Derek 

všechny recenze uživatele

nie je to ani tak dokument kde by sme hladali "poslednych akcnych hrdinov", ale rekapitulacia zanru cim 80tkovy akcny film urcite bol. nejde sa prilis do hlbky, niektore ikony su opomenute, ale zasa je tu obrovske mnozstvo ukazok z klasik ktore boli pre nasu mladost dolezite a ktore formovali nejedneho uzivatela prave tu na CSFD. par pritomnych potesi velmi (Verhoeven, Black), ale hlavney predstavitelia tohto obdobia chybaju, kludne sa Oli Harper (odporucam jeho youtube kde recenzuje vacsinou prave 80tkove filmy) namiesto dokumentarneho filmu mohol rozhodnut na seriu a ist viac do detailu, ale i tak film potesil... ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

141 minútový dokument o vývoji akčného žánru, ktorý sa venuje hlavne jeho zlatému obdobiu - peckám z 80tych a 90tych rokov. Informačne to nie je pre fanúšika žánru až tak prínosné ako napríklad dokumentárna séria The Movies That Made Us, keďže tu nie je čas sa do hĺbky venovať sa jednotlivým filmom. Je to tak globálne zhrnutie toho jak sa žáner vyvíjal, čo ho definovalo, kto mu kraľoval, kedy začal upadať a čo stálo za jeho úpadkom. Aj keď je to fakt dlhý dokument a jeho stopáž rozhodne pocítite, tak celý čas z neho cítiť neskutočné fanúšikovské nadšenie. Proste jak keby ste sa s niekym rozprávali o vašich starých obľúbených peckách. Akurát v tomto dokumente vám o nich porozprávajú ľudia, ktorí ich tvorili. Režiséri, scenáristi alebo producenti. Z hercov sa tu objavia len hviezdy béčkovej až zetkovej ligy. To je jeden z mínusov tohto dokumentu. Pár slov od Arnieho, Slya, Bruca, Mela, Jean Claudea atď by bodlo. A potom ma ešte mrzelo, že deväťdesiatky tu sú zmapované len čo sa týka A ligy, ale béčkam sa už príliš nevenujú na rozdiel od osemdesiatok, ktoré zmapovali obšírnejšie. No a súčasnosť tu z čistokrvných akčných borcov predstavuje prakticky len Adkins, čo je smutnou vizitkou žánru. Na staré dobré oldschool akčniaky môžeme už len spomínať. Pokiaľ to bude v takýchto skvelých dokumentoch, tak díky aspoň za to. P.S: Al Leong ešte žije. :) 9/10. ()

Reklama

JFL 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu tuze sympatický projekt si zaslouží chválu za to, že na rozdíl od řady podobných filmově zaměřených dokumentů se nesnaží nacpat do předem normované stopáže. Díky tomu také tvůrci stihnou zahrnout celou řadu aspektů svého předmětu jako éru VHS i následnou proměnu akčních filmů v 90s a 00s, i když pořád jim zjevně spousta věcí spadla při střihu se stolu (hlavně v upoutávkách avizované, ale v dokumentu opravdu jen okrajově zmíněné hongkongské a asijské akčňáky). Jenže paradoxně právě proto, že tvůrci nezapřou své fanouškovství, tak jejich dílo sice potěší, ale až na pár výjimek nepřináší nic nového, respektive nic, co by už nezaznělo zevrubněji jinde. Nakonec zůstane jen exkurze do hořkosti a smutku hvězd třetiřadých video produkcí jako Matthias Hues či Cynthia Rothrock, zamrzí minimální začlenění Ala Leonga a absurdní je, kolik prostoru na své zveličování dostává patlal Sam Firstenberg. Nicméně na druhou stranu skvělé jsou výpovědi zakladatele Carolca Mario Kassara a funkci největšího sympaťáka tu zastává Scott Adkins. Pokud se spokojíme jen s tím, že má jít o melancholickou poctu americkým 80s peckám žánru, respektive o filmový výsledek toho, že si jeden fanda udělal radost a objel většinu svých hvězd, pak se s výsledkem lze spokojit. Kdo chce od dokumentu také nějakou informační hodnotu či podnětné postřehy, pro toho tu je francouzský projekt na stejné téma "80s Blockbusters: When Hollywood Played Tough", kde příznačně promlouvají více filmoví kritici a historici. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Zdaleka to nebylo jen o Slyovi, Schwarzeneggerovi nebo Willisovi, kteří vdechli nový život akčním filmům. Zatímco první dva drtili protivníky (takřka) bez škrábanců, Bruce byl jízlivý, z masa a kostí a bez bot a svým způsobem definoval další éru moderního akčního hrdiny. Nešlo ovšem jen o vysokorozpočtové projekty. Všechna ta mile úsměvná osmdesátková béčka sehrála svoji roli a vedle akčních ikonických projektů (Rambo, Terminátor) si svou pozornost zcela jistě zaslouží. Sympatický (fanouškovský) projekt překvapí výběrem mluvících hlav, protože vidět vedle sebe třeba režiséra Zúčtování v Malém Tokiu a Komanda (Mark L. Lester), skladatele obou Terminátorů (Brad Fiedel), kopající blondýnu, která pod vedením kvalitních choreografů předváděla zatraceně slušnou sbírku úderů (Cynthia Rothrock), chlapíka střílejícího po lidech CDčka i hladové jehly (Matthias Hues) či průměrného scénáristu několika kousků a režiséra za mě skvostného Dvojitého zásahu (Sheldon Lettich) je docela zážitek. Ještě odněkud mohli vyskočit takoví Bolo Yeung, Henry Silva, David Bradley, Gary Busey nebo Michael Dudikoff… Přesto to nějakou výraznou informační hodnotu nemá, je to takové uskákané, bez nějakých pojítek. Každopádně úžasná léta. ()

jojo33 

všechny recenze uživatele

Uzasny dokumentarny "loveletter" nam vsetkym, najma narodenym v 70. a 80. rokoch. Epitaf neohrozenym svalnatym hrdinom, ktori uz dnes kvoli CGI a komiksovkam neletia a ostali tak trochu nepravom v zabudnuti. Plus sprevadzane skvelymi postrehmi a komentmi tych, ktori tuto jednu skvelu eru tvorili. Pamatam si tie uzasne chvile tesne po komunizme, ked Cesko-Slovensko zaplavili videa a vsetky VHS-ky. Rambov, Krvave sporty a Predatorov som videl snad stokrat... Mileniali toto nikdy nepochopia, pretoze po tychto filmoch sme mi skor narodeni vysli von a rozkopali desiatky vriec alebo roztrhali niekolko nohavic pri robeni snur a la Van Damme. Dnesna mladez sa po dopozerani Avengerov zavrie do izby na playstation a potom je 80 percent deti obeznych. Smutne! ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama