Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh spojující prvky milostného dramatu a thrilleru se odehrává v nejmenované latinskoamerické zemi a dotýká se aktuálního tématu terorismu. Hrdinou je policejní detektiv Agustin Rejas prožívající složité období. V soukromém životě se snaží pochopit malicherné problémy své ženy, a také je jmenován na místo velitele pověřeného vyšetřováním případu teroristických útoků, za nimiž stojí členové maoistické guerillové skupiny v čele s anarchistickým vůdcem Ezequielem. Přitom nesouhlasí s představiteli současné fašistické vlády a jejími politickými metodami. Ve stejné době se Rejas zamiluje do atraktivní a poněkud tajuplné baletní učitelky Yolandy, která dává taneční lekce jeho talentované dceři... [44. MFFKV 2009] (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (25)

Pohrobek 

všechny recenze uživatele

Údajně film o terorismu a politice. (Podle televizního programu). Na to, aby však byl alespoň trochu pravdivý a přínosný, by tedy musel mít mnohem hodnověrnější scénář i skutečnější prostředí. Možná nejlepší ze všech politických aspektů tu tak mohlo být vylíčení poměrů ve státě pevné ruky, ale rozhodně tu nemohlo jít o žádný druh levicového terorismu, spíše o jakousi sektu na japonský způsob. Proto se film "zvrhl" do formy obyčejného thrilleru, který si však bohužel neodpustil nejzprofanovanější ze všech možných zápletek, a to smíchání pracovní náplně s milostným, zdánlivě vedlejším, vzplanutím. Hodně mě zklamalo to, že z proklamovaného anglicko-španělského znění se vyklubala čistá američtina s občasnými záblesky kečuánštiny. Film, který se točí prakticky pouze se španělskými herci ve Španělsku, Portugalsku a Ekvádoru a vypráví o typických latinskoamerických reáliích, by přece jenom mohl tohoto jazyka alespoň občas využít. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Mít doma takovou manželku jako měl Agustin Rejas není zrovna žádný pech, ale oproti teoristickým útokům, kde se stává velitelem jejich vyšetřování je to opravdu nicotná záležitost. A aby toho nebylo málo, tak se mu do cesty připlete půvabná baletní učitelka, která nenechá jeho city úplně bez odezvy (tu chemii jsem postřehla ale minimálně). Takže já za sebe můžu říct, že po prvních pár minutách jsem byla ráda, když jsem konečně uviděla živého psa a pak mi chvíli trvalo, než jsem všechny okolnosti týkající se skupiny v čele s Ezequielem vstřebala. Druhá polovina měla přece jen už nějakou formu a byla také zajímavější. Ale co si budeme povídat, kdyby nebylo kouzelného Javiera, tak nevím, jak by Tanečník seshora dopadl, protože on to celé táhnul a byl středobodem celého filmu od začátku až do konce. Zatím bych Johna Malkoviche nechala spíš před kamerou, ale kdo ví, třeba jednou překvapí o něco víc. Celkově za tři, ale za hnědookého Javiera musím tu jednu hvězdu přihodit:-) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

V řadě komentářů se objevují výhrady k důvěryhodnosti scénáře. Že prý maoismus a terorismus v jihoamerickém pojetí vypadá úplně jinak, celá historka je vykonstruovaná atd. Vypadá to, jako kdyby na CSFD působila hromada expertů na latinoamerické reálie a speciálně na činnost teroristických organizací. Skutečnost je taková, že i když se tvůrci nesnažili o uměleckou rekonstrukci typu Baader Meinhoff Komplex, vycházeli s až pozoruhodnou přesností ze skutečných událostí, které se odehrávaly v Peru za vlády zkorumpovaného prezidenta a diktátora Fuchimoriho, kdy byla země ničena občanskou válkou vedenou teroristickou organizací Sendero Luminoso - tedy Světlou stezkou. V jejím čele stál profesor Abimael Guzmán, který je ve filmu ztělesněný vůdcem Ezequielem. Toho za velmi podobných podmínek, jaké líčí snímek, dopadli v bytě proslulé tanečnice a umělkyně, když se ukázalo, že Světlé stezce fandí celá řada lidí z tamní "kulturní fronty". Scénárista ve filmu vlastně jen přidal milostnou linii a postavu detektiva, který zosobňuje policejní tým čelící teroristické organizaci. Tanečník seshora je zajímavé psychologické kriminální drama, které dobře zachycuje absurditu tehdejších událostí včetně operetně vyhlížejících detailů. Pochopitelně tohle téma bude rezonovat spíš v zemi, kde se popisované události odehrály, protože zkušenosti z občanské války dodneška ovlivňují atmosféru v peruánské společnosti. Třešničkou na dortu je účast charismatického Javiera Bardema v hlavní roli. Celkový dojem: 90 %. ()

whack 

všechny recenze uživatele

Na svete je jediná maoistická teroristická revolučná organizácia vedená anarchistom (!), prevádzajúca revolúciu vyhadzovaním do vzduchu reštaurácií s ľuďmi a obesovaním psov na lampy – v tomto filme! :D Ale nie je to zlý film – pre takú TV Markíza ako stvorený. ()

Lynn 

všechny recenze uživatele

John Malkovich se projevil nejen jako vynikající herec, ale i jako výjimečný režisér. Jeho režijní prvotina má uhrančivou, náladovou a prchavou atmosféru, mimořádně dobře vybranou hudbu, skvělého hlavního představitele (Javier Bardem) a několik geniálních momentů - hned úvod filmu s mrtvým pověšeným psem nebo chlapec s plakátem: "Stejně už jsem mrtvý" patří k tomu nejlepšímu, co jsem ve filmu za poslední rok mohla vidět. Nádherný divácký zážitek, doufejme, že se Malkovich dostane ke slovu častěji... ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Od začiatku do konca som sa nenudila, film mal zvláštnu atmosféru, výbornú hudbu. Celý čas som sa nevedela vynadívať na Bardema. Nebyť jeho, tak je to pre mňa priemerný film. A škoda, že to nebolo komplet celé v španielčine. ()

Khalesi odpad!

všechny recenze uživatele

Velká škoda, že sem zase museli strkať také otrasné zábery, rozhodne to u mna filmu zmarilo všetky šance! ()

Aiax 

všechny recenze uživatele

Velice slušný romanticko-politický thriller, jen kdyby bylo víc toho politického thrilleru než romantiky. ()

Jufonka 

všechny recenze uživatele

MFF KV 2009 Přiznávám se, na tento film ve Varech jsem si sehnala lístky především proto, že jsem byla zvědavá na projev Malkoviche (zejména na ten jeho báječnej hlas, co si budeme povídat :-)), film byl už vedlejší. Jenže projev po pár minutách skončil, světla zhasla a byl tu film. Začátek naprosto chaotickej, zmatenej, rozhodně bych ho změnila a klidně i vystřihla, vůbec by to nevadilo. Děj určitě zajímavej, ale tak trochu jsme mohli předvídat, že ta úžasná hrdinka nebude tak báječná, jak se na první pohled detektivovi zdá. Jen tak mimochodem, ten detektiv byl naprosto sympatickej a super vybranej :-)). Průměrný snímek, pro mě, jelikož se o tuto problematiků vůbec nezajímám, nebyl nikterak zajímavý, rozhodně ale nemohu říci, že by byl špatný. Ale čekala jsem více, jména Malkoviche jakožto režiséra ve mě vzbuzovalo naději na málo známý (předtím jsem o tomto filmu neslyšela), ale dobrý snímek. Dobrý zřejmě ano, určitě i působivý, ale do děje jsem vtažená naplno nebyla a 133 minut mi přišlo příliš. ()

kusper 

všechny recenze uživatele

44. MFFKV. Co? Takhle jsem reagoval, když začaly běžet titulky tohoto film. Mám s ním velký problém. Terorismus přímo nekritizuje ani nepodporuje, není realistický ani moralistický, není nijaký. Je absolutně o ničem! Ohromné zklamání, největší na 44. MFFKV. Johna Malkoviche uznávám jako jednoho z nejlepších "lidí kolem filmu" jeho zásluha o spoustu skvělých filmů je nezpochybnitelná, ale tohle? Mám sto chutí dát odpad... Navíc začít film s ironickými slovy: "Kdo z vás viděl film Transformers a kdo Tanečníka seshora?" je trochu arogantní. Jak jsme asi měli legálně vidět Tanečníka seshora když neběžel ani v kinech ani nevyšel v ČR na DVD? Skromnost dělá velikány. ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Trochu politiky, trochu terorizmu, trochu romantiky, do veľkej miery krimi thriller (kde sa úkryt hlavného nepriateľa dal celkom pohodlne predpovedať), trochu veľa španielskej angličtiny, ale ako celok sa to dalo pozerať a vidieť to skôr ako film a nie ako kritiku politickej situácie niekde v južnej amerike... ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Malkovich zvládá jak skvěle hrát, tak i režírovat. Téma si vybral docela zajímavé. Obsadil Bardema, který film s přehledem utáhne. Téma terorismu zasadil do neznámé jihoamrické země což není vůbec na škodu. 75% ()

chim.chim 

všechny recenze uživatele

Milostné drama? Tak to zdaleka ne. Co se milostné zápletky týče, ta byla dočista neprocítěná a divák musí dávat sakra pozor, aby si jí vůbec všiml. Celkově film nebudí moc dobrý dojem, je hrozně rozervaný a nemá skoro žádnou atmosféru. Docela zajímavé téma zpracováno takhle mizerně - to jsem od pana Malkoviche nečekala. Ani jsem nepochopila, proč mezi sebou očividně latinskoameričtí domorodci mluví v angličtině, která slyšitelně není jejich rodným jazykem. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Nevěřila bych, že tohle někdy řeknu, ale může existovat člověk, kterýmu bude slušet knírek. Javiera Bardema nemám moc ráda, protože mě většinou dost děsí jeho nadměrnej obličej, ale v tomle filmu se mi líbil, skvělej hereckej výkon a parádní umělý šediny. Jinak tenhle film má vzhled francouzský kriminálky z 80. let, až na ten rozdíl, že mu naprosto chybí napětí. Nemyslím, že by tam musely být honičky a střílení, ale přece jen se tam jedná o spoustu vraždění a atentátů, potažmo politickou revoluci, ale já jsem tam z toho žádný drama necítlia. I tak má film silné momenty - scéna s popravou v divadle je skvělá, ikdyž předvídatelná, myšlenka s ohňostroji je opravdu originální a rozhodně musím zmínit nádhernou závěrečnou scénu s písní Niny Simone. ()

Reklama

Reklama