Reklama

Reklama

Špión, který spadl na Zem

  • Velká Británie The Spy Who Fell to Earth

Obsahy(1)

Tento dokumentární film natočený podle knihy Dr. Ahrona Bregmana zkoumá život a tajemnou smrt egyptského miliardáře a izraelského špiona Ashrafa Marwana. (Netflix)

Recenze (6)

Abes 

všechny recenze uživatele

Jednu důležitou věc nám tady neřekli, a to, že pokaždé kdy se ve sluchátku ozvalo slůvko ředkvička, byl útok ze strany Egypta odložen. Izrael vždy velice rychle zmobilizoval síly, což se v den vypuknutí Jomkipurské války nestalo. Útok ze západu byl tehdy uskutečněn o několik hodin dříve, než rozvědka předpokládala. Dodnes není jasné na které straně byla chyba. Z pogledu civila se může "oficiální" verze a čtyřhodinová bota v určení začátku útoku zdát směšná, obzvlášť s ohledem na oslabení vzdušných sil. Po půlročním oťukávání to vyšlo. ()

Diego 

všechny recenze uživatele

Taky se vic priklanim k tomu, ze byl dvojtej agent, protoze mi hapruje motivace zaseknout egypt. Nasir, ktery mu srazil ego, byl ze hry a prizen noveho prezidenta si ziskal. A ze by na jeho pozici + dedictvim po Nasirovi z manzeciny strany mel nouzi o prachy se taky tezko veri. Na druhou stranu je otazka, jak by to dopadlo, kdyby informaci od nej o utoku den predem vzali Izraelci vazne a ten vecer mobilizovali armadu... ()

Jadro 

všechny recenze uživatele

Históriu Izraela už nikdy nikto nijako nepotvrdí ani nevyvráti ako skutočne bola. Egypt pred prvou svetovou vojnou ako najbohatší štát sveta sa za 40 rokov potom dostal do takých hovien, že biedny Marvan nakoniec bol zbytočne popravený. Je jedno aká strana to spravila, no nájsť ekvivalent jeho menu - to je veľmi ťažké. V oboch stranách byť označený ako národný hrdina a dodnes nemať jasno v jeho činoch, to hovorí samo za seba. Len samotný autor by mal svoje otrasné chyby nezosmiešňovať, veď nakoniec jeho odhalenie stálo Marvana život a dokonca aj prikúril Zeirovi, takže vlastne sa jedná o jeho ospravedlnenie za svoje primitívne pochybenia a už vôbec som nepochopil jeho domáce videá na zjemnenie prostredia, pripadalo mi to ako zvrátené porno. ()

MrEddie 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, i když zbytečně dlouhý dokument o špiónovi Ashrafu Marwanovi. Egypťanův život byl jako z pohádky. Úspěšný voják si vezme krásnou dceru egyptského prezidenta Nassera (nejpopulárnější prezident, přezdívaný Božský) Po té se dá do diplomatických služeb Egypta, a podle izraelitů se po smrti milovaného Nassera, stává špiónem Mossadu. V dokumentu vystupují bývalí agenti obou stran. Jedni tvrdí, že Marwan byl vždy oddaný své rodné vlasti, druzí zase že byl vždy izraelským špiclem. Nejvíce pravděpodobná, podle dokumentu, je teorie Ronnieho Erdberga spisovatele co se Marwanem celý život zabýval, že Ashraf byl dvojitým agentem. V dokumentu uvidíte dobové záběry, rozhovory lidí co agenta znali, telefonní záznamy apod. Nevyřešená je i Marwanova smrt. Buď byl vyhozen z okna londýnského domu nebo spáchal sebevraždu. Jestli jste do problematiky a historie špionáže totálně zažraní, přidejte si hvězdičku. ()

Reklama

Reklama