Reklama

Reklama

VOD (1)

V roce 1981 měl premiéru muzikál Cats, který si Andrew Lloyd Webber napsal sám podle knihy básníka Thomase Stearnse Eliota. Přes počáteční rozporuplné přijetí kritiky se nakonec stal hudebně-scénickým hitem. Přesáhl hranice obvyklého divadelního představení: v současnosti se nepřetržitě hraje v New Yorku, Londýně, Hamburku, Budapešti, ale například i v Japonsku a Austrálii. Dodnes ho vidělo více než 48 milionů lidí ve 42 jevištních produkcích na celém světě. Podobně jako Jesus Christ Superstar a Evita tak muzikál Cats představuje v současném hudebním dění osobitý a významný fenomén. Příběh muzikálu se odehrává v průběhu každoroční oslavy Jellicle Cats, kdy se pravidelně scházejí kočky, aby ze svého středu zvolily jednu za svého nového vůdce. Každý je přesvědčen, že pro tuto důležitou funkci je třeba mít jiné vlastnosti a schopnosti. Někdo zdůrazňuje krásu, sílu, druhý životní styl, dostatek spánku, jídla a pití, jiný zas moudrost či lásku. Rozhodování o tom, kdo bude určovat v novém roce život všech koček, proto není nikterak jednoduché… Filmový záznam jevištní verze nezapírá divadelní stylizaci ve scénických a světelných efektech, v choreografii i kostýmech. Muzikál je doslova nabit jevištní akcí jednotlivců i chóru. Kromě hudby i zpěvu také strhne všudypřítomným tancem, a zároveň mísí básnickou nadsázku libreta se surrealistickými prvky a režijní fantazií. (Česká televize)

(více)

Recenze (59)

TeeAge 

všechny recenze uživatele

Kus vyložene vytvorený na divadelné prevedenie. Cez obrazovku Vám táto kópia predstavenia vlasne nemôže nič dať okrem chladného obrazu a hudby, a tak najlepšie je sa na to ani nepozerať. Na Broadway-i je to už niečo celkom iné... ()

sud 

všechny recenze uživatele

Hodně podobný případ jako u "West side story", který je legendární (a právem) díky jen a pouze nádherným písním na úkor obyčejného děje a nudných tanečních čísel. Bohužel, zatímco ve "West side story" je těch nádherných písniček bezpočet, zde je jen jedna - Memory. 40%. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Vstane, protáhne se, chvilku bláznivě poskakuje nad klubíčkem a jde se nažrat. Furt dokola. Moje kočka. Tady dělají dvě hodiny de facto to samé pětihvězdičkové prdele nacpané do halucinogenních trikotů. A je to ozvučené a nazpívané. Chvilkama tak, že mi to trhá uši víc jak mrouskání dvou koček v pozdní noci pod oknem. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Popularitu tohoto muzikálu asi nikdy nepochopím. Lidé coby kočky jsou nepříjemní (až hnusní), písničky jsou natolik fádní, že si je druhý den už skoro nevybavím a příběh taky v podstatě žádný. Ale ty kočky... brr, fuj. ()

nascendi 

všechny recenze uživatele

Muzikál nepatrí medzi mnou vyhľadávané žánre, aj keď paradoxne mám vo svojej desiatke najobľúbenejších filmov dva muzikály. Cats bohužiaľ patria do inej skupiny muzikálov. Tak, ako jedna lastovička leto nerobí, nerobí muzikál ani jedna veľmi vydarená pieseň, osobitne ak sa vymykala z hudobnej úrovne zvyšku. A čo som mal vlastne hodnotiť? Príbeh, ktorý tam ani nebol? Alebo kostýmy? Veď ani Planétu opíc som neposudzoval podľa masiek. Takže ostáva choreografia, ktorá sa mi celkom páčila, ale celkovo je to príliš málo na to, aby som Cats považoval za nadpriemerné dielo. ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

Skvělá muzika. Nadšený jsem z toho byl v Londýně, překvapený, že se to stále někde hraje. Zklamaný, že to nebylo ještě lepší, než jsem čekal. ()

ainny 

všechny recenze uživatele

Krásné kostýmy i masky, nádherná hudba a Memory Elaine Paige to všechno stojí za to, aby si člověk tenhle muzikál pustil. Nesmí ovšem čekat, že ho děj vtáhne do nitra příběhu, protože ten se prostě nekoná. Kočky si vypráví co se jim za uplynulý rok stalo a čekají, která z nich bude vyvolená. Žádné napětí, nic... Nicméně se na ně klidně podívám s našimi čtyřmi tygříky klidně znovu. :o) ()

Nancy 

všechny recenze uživatele

Dost mi na tom vadilo, že je to v podstatě o ničem. Hudba je sice krásná a melodie se mi opravdu líbily, ale radši bych si koupila soundtrack, než abych se na to dívala. Balet je zde rozhodně taky pěkný, ale já prostě ve filmu potřebuju děj a ten mi tu zkrátka nenaservírovali. ()

Blofeld 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku za Elaine Paigeovou. Jinak KOČKY považuji za jeden z největších úletů světového hudebního divadla. ()

fannah 

všechny recenze uživatele

Andrew Lloyd Webber je nejdokonalejší muzikálový skladatel jaký kdy na světě byl, CATS je na zpěv velmi náročný muzikál a právě v CATS se projevují špičkoví zpěváci, jaké my nikdy nebudeme mít. ()

Hanyou 

všechny recenze uživatele

I přesto, že toto dílo nemá prakticky žádný děj (kromě malého zvratu způsobeného Macavitym) se mi muzikál opravdu. Koneckonců na kočky (herce) je moc pěkný pohled. Taneční čísla jsou zajímavá a je plný chytlavých melodií (kromě Memory i Rum Tum Tugger nebo Magical Mr.Mistoffelees). Navíc mám pro kočky osobní slabost, hlavně po ty dvě co se mi válejí doma. :) ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Kočičí muzikál v kočičích kulisách ... v kočičích kostýmech ... a v kočičích maskách - z nichž některé jsou převelice půvabné ... a jiné nikoli. Dokonale kopíruje kočičí způsoby, aniž by pochopil kočičí duši. Neboť nefalšovaná kočka je především soběstačná mýtická bytost, která je spjatá s tajemstvím noci. Smyslná elegantní individualistka, a která si střeží svou nezávislost. Je sice napojená na magii všehomíra, přesto - nebo snad právě proto nepotřebuje typicky lidské berličky v podobě znovuzrození či zmrtvýchvstání ... a dál si věří na svých devět životů. Asi nejsilnější je úvod, naplněný kolektivním kočičím křepčením. Protože to ještě naivně očekáváte nějakou nosnou zápletku ... jakkoli banální ... charakteristickou pro muzikál. Jenomže ... posléze zjistíte, že vlastní příběh prakticky neexistuje. Objevují se a zase samovolně mizí pouhé náznaky příběhů - a jsou vám představovány roztodivné kočky, které jsou nositelkami spíše lidských nežli kočičích kostýmů ... a vlastností. Teprve ve finále ... spolu se známou podmanivou písní (jedinou, která mě dojala) ... se objeví cosi, co by se při troše dobré vůle dalo nazvat příběhem ... a na co by každá opravdová kočka patrně hleděla s krajní nedůvěrou. Po vizuální stránce je to podívaná náramná, ovšem zároveň lehce iritující. Nenadšené 3* ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Muzikál, který není až tak dobrý, ale několik výborných melodií tu je (hlavně "Memory"). Herecké obsazení dobré, choreografie skvělá, takže celkem slabší 4*. ()

LeoH 

všechny recenze uživatele

Hodně svérázný, echtovně britský kus prakticky bez příběhu, stojící na rozmanitě zhudebněných kočičích básních T. S. Eliota (hravých, nikoli infantilních!), s fantastickými maskami a pěveckými i tanečními výkony, prodchnutý zvláštní obřadně rituální, pospolitou atmosférou. Nemusí na člověka zabrat napoprvé, ale kdo se naladí na jeho vlnu, toho čeká velká poetická jízda. 90 % a kdo ví, jestli příště nepřidám i tu pátou *. ()

Související novinky

Muzikál Cats nabírá hvězdné obsazení

Muzikál Cats nabírá hvězdné obsazení

20.07.2018

Muzikály v posledních letech dost letí, není tedy divu, že Hollywood spěchá s výrobou nových (La La Land), pokračováním starších (Mamma Mia! Here We Go Again), nebo rovnou remaky těch již ověřených … (více)

Reklama

Reklama