Reklama

Reklama

Cirque du Soleil: Quidam

(divadelní záznam)
  • USA Cirque du Soleil: Quidam (více)
Dokumentární / Hudební / Rodinný
USA, 1999, 90 min

Režie:

David Mallet

Kamera:

Barrie Dodd

Hrají:

John Gilkey

Obsahy(1)

Útěk malé dívky do světa fantazie. Strhující show kanadské společnosti, věhlasné vynikajícími produkcemi ve stylu moderního cirkusu. Holčička Zoë si myslí, že už viděla všechno, co je na světě zajímavé, a má pocit, že nic kolem už nemá smysl. Jednoho dne se kvůli tomu rozzlobí natolik, že se její malý svět zhroutí a ona se ocitne ve fantastickém prostředí, obydleném dosud neznámými postavami: vytáhlým a tajuplným cirkusovým ředitelem Johnem, dále pak oživlým terčem, několika svéráznými klauny a především spoustou vynikajících artistů, nad jejichž výkony se tají dech… Takový je rámcový příběh další cirkusové show kanadské společnosti Cirque du Soleil (Sluneční cirkus). Špičkoví artisté z celého světa zde předvádějí řadu úchvatných čísel, např. s tzv. německým kolem, s žonglérským náčiním diabolo, švihadly, kruhovými hrazdami atd. Slovo quidam (francouzsky „kdosi“) znamená v tomto případě osamělého bezejmenného kolemjdoucího, který se mihne kolem, ale který je také uvnitř každého z nás. Show měla premiéru 23. dubna 1996 v Montrealu, záznam byl pořízen během turné v Amsterdamu v roce 1999. (Česká televize)

(více)

Recenze (34)

ripo 

všechny recenze uživatele

Nie Humberto, ani Hungaria ani Cirkus Moskva by nemali mať v názve "cirkus", keby si pozreli toto úchvatné predstavenie na vysokej profesionálnej úrovni. Nádherné kostýmy, uchvacujúca hudba a spev, excelentné artistické výkony a nebohviezdna choreografia. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dokonalá harmonie cirkusových výkonů, hudby, nápadů, poetiky. Chce to mít na tnto druh umění náladu, když to klapne, je to opravdu silný zážitek. ()

Šakal 

všechny recenze uživatele

Tohle není obyčejný cirkus určený především dětem. Tohle je umění. Vždy jsem obdivoval lidi, kteří něco umí (dokáží) a jsou skutečnými mistry svého oboru (řemesla). Tohle je ten případ. Navíc zde nejde o „pouhé“ dokonalé zvládnutí artistických čísel. Cirque du Soleil se opírá o působivou scénu, nepřeberné množství nápadů a s tím související vypiplanou choreografii, ale má to i hmatatelný (průvodní) příběh (myšlenku). V 70% současné produkce má člověk (divák) pocit, že jejím sledováním si (ne)dobrovolně zkracuje život, popř. min (z)kazí dobrou náladu. Toto není rozhodně ten případ! Byť vidět to „naživo“, troufám si rozhodně tvrdit, zážitek by byl neporovnatelně větší, přesto (i v pohodlí obývacího pokoje) se jedná o nezapomenutelný zážitek. Já se zabořil do křesla a po dobu 90-ti min jsem se nechal unášet těmito artovými umělci, téměř nedýchal, o nějakém odskočení si na WC, či doplnění sklenky a talíře nemohlo být ani řeči a vše sledoval s otevřenou pusou, kdy i při těch nejnáročnějších artistických číslech vše vypadalo tak jednoduše a člověk se i přistihne, jak si říká, že je to vlastně jednoduché a jistě by to zvládl i on :-) Takže, díky za prodloužení (si) života a vyvolání dobré nálady. ()

Rembrant 

všechny recenze uživatele

První představení, které jsem od tohoto fantastického cirkusu viděl. Opravdu jedinečná podívaná, která mě bavila od začátku do konce. Neuvěřitelné výkony artistů, okouzlující hudba, prostě vše, co byste od cirkusu měli čekat (ačkoli tomu tak často nebývá). Prostě perfektní. ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Pro mě základem úspěchu tohoto představení je příjemná hudba a výborný vizuál. Scéna akrojógy mi vzala dech, jakoby zrušili zemskou přitažlivost. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Když jsem bylo předškolní děcko, chodilo jsem rádo do cirkusu. A není divu, do cirkusu chodí vždycky radši děti. Jenom mi vždycky vadilo, že musím přetrpět poskakující a poletující artisty, než se konečně ukázali klauni a medvěd na motocyklu. Teď už jsem velký a podobné věci pro mě dávno ztratily poezii - nebál bych se říct, že mi jdou na nervy. Proto jsem lehce znervózněl, když jsem se dozvěděl, že mám vydržet 90minutové představení frankofonní kanadské cirkusové společnosti Cirque du Soleil - Quidam. Připravil jsem si dálkové ovládání, abych, až už opravdu nebudu mít sílu, mohl rychle přeskočit na další kapitolu. Nakonec dálkáč zůstal tam kde byl, a vůbec toho nelituju.   Quidam je spíš divadlo, než klasický cirkus. Cirkusová čísla zde nejsou cílem, ale naopak prostředkem pro vyjádření nějaké myšlenky, takže mě - coby alergika - ani v nejmenším neiritovala. Výprava je vkusná, bohatá, a k "lidem z maringotek" má stejně daleko, jako David Copperfield k ukrajinskému skořápkáři. (Aniž bych chtěl jakkoli srovnávat Cirque du Soleil s nabubřelou show zmíněného varietního umělce.) Výborná a příjemná je i živá hudba! Žádná uniformovaná parta řičných dechařů s ohromným bubnem, ale normální rocková kapela se smyčcovou sekcí. Velice pohodová věc. Jestli k nám někdy Cirque du Soleil zavítají, nevylučuji, že se na ně nepůjdu podívat...    Obraz a zvuk: Převod obrazu do digitální podoby je bezchybný, pouze pamatujme, že zdrojem byla naživo snímaná produkce. Není tedy nouze o přepálená světla a trochu slabší ostrost. Za daných podmínek to ale asi nemohlo dopadnou lépe. Výborný je zvuk - také živý, ale zní pěkně a velmi dynamicky.   Výbava: DVD obsahuje pouze dvě upoutávky na jiné projekty souboru - Journey of Man a Dralion. Komentář tvůrců a dokument by se určitě neztratily (v některých edicích údajně něco z toho je). Za trestuhodné považuji nezařazení izolované hudební stopy.   Film 4/5 - příjemné a vkusné představení DVD 1/5 - slabota, slabota... ()

ARI50 

všechny recenze uživatele

Zajímavé některé kousky hodně povedené, hudba příjemná. Cirkus větších rozměrů. Některé kousky prostě šílené a hlavně mladá slečna krásně zpívala. ()

Turiec 

všechny recenze uživatele

Toto predstavenie Slnečného cirkusu zloženého z artistov z celého sveta sa bude páčiť pravdepodobne aj ľudom, ktorí cirkus nemajú radi. ()

Des2 

všechny recenze uživatele

...a to mám pro nový cirkus slabost. Vytkla bych asi to, že hudba byla místy slabší a některé akrobatické kousky ztrácely dynamiku. Přesto to byl úchvatný zažitek, být uvnitř a mít VIP místo, asi bych byla v transu. ()

haushinkaa 

všechny recenze uživatele

Úchvatné! Tohle bych chtěla vidět naživo. Hudební stránka dokonalá... A v jejich podání vypadá, že postavit si další 3 lidi na ramena je hračka... Velice elegantní a nádherné... ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Vtipné, energické a podmanivé. Některé triky překvapí, jiné baví choreografií a jiné naopak potěší svoji precizností. Každý si vybere dle chuti. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem nesčetně představení Cirque du Soleil a tohle funguje nejlépe, a to i na obrazovce. Klasika. Vintage. i příběh provázející představením je rozpoznatelný a lze se s ním ztotožnit. Místo opulentní výpravy a extatických kostýmů se představení z 90. let soustředí na precizní a dechberoucí výkony. Např. číslo Socha mi přijde jako nejpůsobivější provedení silového vystoupení. Minimalizmus a jeho a její pomalé pohyby obou vytvářejí dojem kolosální majestátnosti. ()

XdanteX 

všechny recenze uživatele

Tak tohle bylo jak z jiného světa. Ta preciznost, nápady, zábava, hudba, kostými...umění. Za život jsem byl v pár cirkusech...ať už to byly Ruské křížené (tedy zvířecí a akrobatické vystoupení + klaun) nebo to byly jiné záležitosti z východního bloku zaměřené jen na akrobacii a "zábavu". Jedno vím jistě...v žádném z nich jsem nevydržel do konce. Ať už kvůli zoufalému pohledu na zvířata nebo ubohosti klaunů a jiných vystoupení....Naopak u tohoto Cirkusu mi běhal většinu času mráz po zádech jaká to byla nádhera. Jednou bych to chtěl vidět naživo. ()

Reklama

Reklama