Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mladý spisovatel Stingo přijíždí v roce 1947 z amerického Jihu do newyorského Brooklynu. V penzionu, kde se ubytuje, se seznamuje s dvojicí milenců, Židem Nathanem, až patologicky zaujatým problémem Židů a holocaustu, a něžnou Polkou Sophií. Hned zkraje si všimne, že jejich vztah prochází prudkými zvraty a Nathan se někdy chová neuvěřitelně surově. Přesto se nakonec stanou přáteli. Stingo se pouští do psaní svého románu s autobiografickými prvky … Brzy zjišťuje, že Sophie byla v koncentračním táboře, přestože je čistá árijka, kde – jak vypráví – zemřel její otec, varšavský profesor práv, i její manžel. S Nathanem se seznámila, když jednoho dne omdlela v knihovně. Půl roku po příjezdu do Ameriky byla na konci sil. Nathan ji zachránil, staral se o ni, vařil pro ni a vedl s ní dlouhé rozhovory. Při jednom setkání se Stingem mu svěří, že kvůli masu, které tajně sehnala pro svou matku trpící tuberkulózou, byla poslána do koncentračního tábora. Přežila a pak strávila nějaký čas ve Švédsku … Jednoho dne dosáhne Nathanův záchvat zuřivosti vrcholu. Zatímco Stingo se Sophií přichystali oslavu jeho nového vynálezu z oboru biologie, o němž stále hovoří, udělá scénu, oba uráží a zdrcená Sophie se opět postaví na jeho stranu. Druhý den jsou oba pryč. Stingo Sophii hledá na katedře polonistiky, kde mu její vedoucí sdělí, že Sophiin otec byl vášnivý obdivovatel nacistů a antisemita, tedy opak toho, co mu Sophie napovídala. Jeho protižidovské postoje byly všeobecně známé, přesto ale jakožto potencionálně nebezpečný intelektuál nakonec skončil v koncentračním táboře. Když si Sophie druhý den přijde pro věci, všechno přizná, i to, jak se o otcových postojích dozvěděla, když mu jednoho dne opisovala projev, s nímž měl vystoupit a který proklamoval „vyhlazení“ jakožto konečné řešení židovské otázky v Polsku. Vzpomíná i na Poláka Josefa, který ji tehdy velmi miloval a jehož sestra Wanda ji žádala, aby se připojila k odboji. Sophie ale odmítla a Josefa brzy nato zabilo gestapo. Ona sama byla i s dětmi zatčena a transportována do Osvětimi … Vypráví, jak při selekci vězňů poslali jejího chlapce Jana do tábora pro děti, zatímco dcerka šla do plynu. Díky znalosti němčiny se Sophie stala sekretářkou velitele tábora Rudolfa Hösse. Hned po příjezdu ji kontaktoval vězeň, který ji žádal, aby v pokoji Hössovy dcery Emmi sebrala rádio. Sophie váhá. Mezitím se dozvídá, že v dětském táboře vypukla epidemie a snaží se i za cenu, že se mu nabídne, uprosit velitele Hösse, aby ji propustil na svobodu. Ukazuje mu otcův článek o „konečném řešení židovské otázky v Polsku“. Höss odmítá a tak Sophie prosí alespoň, aby jejího syna poslal do Německa na převýchovu v rámci projektu „Lebensborn“. Höss slibuje, svůj slib ale nedodrží. Sophii se nepodaří ani sebrat rádio, malá Emmi ji přistihne. Syna už nikdy nespatří. Velitel Höss je přeložen a Sophie se vrací na svůj blok... (TV Prima)

(více)

Diskuze

133craig

133craig (hodnocení, recenze)

Konečně jsem se dokopala ke shlédnutí tohoto filmu. Meryl naprosto dokonalá jako vždy, to je bez debat. Ale celkově film nic moc. Scény z Osvětimy výborné, zbytek ,,vata" . Hlavně Peter MacNicol jako představitel Stinga mi byl silně nesympatický. Tohoto herce nemusím nikdy.

Miranda_

Miranda_ (hodnocení, recenze)

Ze začátku nuda, potom už to ušlo.. Meryl - úžasná, její výkony skvělý... Stingo se mi ve filmu vůbec nelíbil, byl to takovej připosránek ...

snookiest

snookiest (hodnocení, recenze)

Kdyby tam nehrala Meryl, tak bych sla s hodnocenim niz. Predstavitel Stinga se mi vubec nelibil, pred par lety jsem cetla knihu a to na me udelalo uplne jiny dojem, to jsem byla nadsena a zrala jsem to kazdy vecer a nektere pasaze jsem si procitala nekolikrat

vilusinska

vilusinska (hodnocení, recenze)

čekala jsem asi více,už jen podle hodnocení,nejvíc se mi líbily ty scény kde ukazovalí Meryl jak je v táboře,vyzáblá se brodí bahnem,a jak jí vzali dceru (nejhorší na tom bylo že tam kde mluvili německy jsem měla anglické titulky takže jsem si to musela ještě ke všemu překládat než jsem zjistila že jí říká ten voják aby se rozhodla pro jedno dítě)Jinak mě to přišlo chvílema opravdu nudné,což je škoda

Woighta

Woighta (hodnocení, recenze)

První půl hodina - nuda...Druhá půl hodina - nuda...zbytek filmu - nuda... Konec?? krátké, absolutně divné, na tohle jsem se celou dobu těšil a okrádal se kvůli tomu o čas??? 1* za Meryl

May_tee

May_tee (hodnocení, recenze)

Je samozřejmé že film nikdy nebude obsahovat to co kniha. Ale stejně mi v tam něco chybělo.Chvilkama sem se i nudila, což se mi při čtení nikdy nestalo.

danecek24

danecek24 (hodnocení, recenze)

Knižní předloha je silná a nádherná, filmové převtělení jsem viděl poprvé v 15ti a pořád z toho pocitu dokážu žít. Z toho dojmu, provedení, z výkonu jak Meryl, tak jejich dvou kolegů. A z toho, že Pakula o výběru Sophiiny představitelky uvažoval i o Magdě Vášaryové.

oliwetwist

oliwetwist (hodnocení, recenze)

Výtečný film, scénář na jedničku, výborná Streep, skvělé natočení částí z Osvětimi, kterých mohlo být ale daleko víc.

Ernia

Ernia (hodnocení, recenze)

bery: třeba budeš mluvit jinak až budeš trochu starší ;)

Iviiiček

Iviiiček (hodnocení, recenze)

Nepřišel ti krutej koncentrák ani to, že si musela vybrat, který dítě pošle na smrt? Tak to je dost smutný....

bery237

bery237 (hodnocení, recenze)

Přenádherný film... kdyby za něj Meryl nedostala oscara, fakt bych se zlobila :/ Dokonale zahrála ten polský přízvuk, a pak ještě mluvila polsky.. to už je skoro jak čeština :D Nepůsobil na mě tak smutně.. jasně, není to žádná komedie, ale asi jsem málo citlivá nebo co - nepřišlo mi to tak kruté. Jen mi bylo líto že nakonec zemřela :'

mamarw

mamarw (hodnocení, recenze)

Knížku jsem nečetla, takže nemůžu být nejlepší kritik filmu. Samozřejmě, že zde Meryl Streep zahrála svojí roli Sophie velice výborně. Film byl ze začátku malinko zdlouhavý, ale konečné odhalení Sophiina života bylo vynikající.

Ernia

Ernia (hodnocení, recenze)

Fakt je, že jsem u nás v knihovně na tuhle knížku narazila náhodou, když jsem právě hledala knížku do naší povinné četby :) Čtu to teprve krátce a jsem teď zhruba tak v půlce (když Sofie vypráví o svém pobytu u R. Hösse). Určitě si to zkus přečíst =) Mně to zezačátku moc nebavilo, ale jakmile se na scénu dostala postava Sofie, tak to čtu jedním dechem

Iviiiček

Iviiiček (hodnocení, recenze)

Taky jsem uvažovala, že bych si ji přečetla. Sice máme ve škole předepsanou četbu, ale jelikož knížky, který číst musim, razantně zavrhuji, tak se pustim možná do Volby :)

Ernia

Ernia (hodnocení, recenze)

S dabingem jsem zvládla asi 5 minut. Máš pravdu, že pak už to není ono, spešl právě kvůli Meryl. Mimochodem právě čtu i knížku Sofiina volba, doporučuju!

Iviiiček

Iviiiček (hodnocení, recenze)

Tak tady mě Meryl úplně rozsekala! Byla tam opravdu skvělá. Film jsem viděla jen v originálu a s dabingem ho ani vidět nechci, to už by nebyla TA Sofiina volba, která stojí jen na Meryl Streep.

Související novinky

Čertova švígrmutr

Čertova švígrmutr

30.06.2006

Někteří charakterní herci hrávají v inteligentních hlubších filmech, když jim jde o umění a touhu něco po sobě zanechat. Z toho se ale objeví v tak prvoplánovém hloupoučkém čemsi, že se člověk… (více)

Reklama

Reklama