Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (282)

golfista 

všechny recenze uživatele

Neuvěřitelně příjemný film ! ... Já mám sice rád ty velkorozpočtový biáky, jak se to všechno na vás z plátna řítí a chce to za každou cenu ohromit. Mám je rád, ale šťastnej jsem z těchhle "malejch" filmů. "Obyčejnejch", ale krásnejch, na který se nezapomíná.... Thomas McCarthy si napsal výborný scénář a svou režijní prvotinu zvládl na jedničku. Při získání skvělé herečky Patricie Clarkson jako protihráčky Petera Dinklagea měl opravdu šťastnou ruku. Atmosféra filmu, kterou podbarvují jednoduché motivy vybrnkávané na kytaru mi přiváděla mnohokrát mimovolný úsměv na tvář.....Samostatnou kapitolou je role prodavače kávy. "Cleo" mě pobavil jako už dlouho žádná filmová postavička :) ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Jéje, tak to byl suprácky strávenej čas. Tenhle film úplně odpálil všechny mé starosti, stres a myšlenky na 88 minut někam do kosmu a velmi rychle do mě šlehnul naprostou pohodu. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Přednosta je v první řádě zvláštní film, který se snaží upoutat diváka jinými zbraněmi než jsou výbuchy, černý humor nebo nádherné modelky. Je to příběh jednoho muže, který se přistěhuje do neznámého prostředí a snaží se držet svých starých zásad a oblíbených činnosti, ale brzy pozná, že svět může být i o něčem jiném než jsou vlaky a ticho. Peter Dinklage dokonale upoutá pohledy každého diváka, který se nedokáže odtrhnout od jeho osobního kouzla a roztomilosti. Je nenucený a velmi příjemný. V jeho podání je cesta za poznáním všech krás života skrz počáteční nevědomost přes různé problémy až k úplnému prozření plynulá, příjemná a sympatická. Život nikdy není takový jaký se nám na první pohled zdá a vždycky je dobré poznávat nové lidi a získávat nové znalosti. Tento film to dokonale ukazuje a snad ani nebude většina lidí potřebovat "osvícení" proti jedoucím vlakem :) ()

Faye 

všechny recenze uživatele

Opuštěná (no opuštěná-někdy je na ní provoz, jak na hlavním nádraží) železniční stanice, zádumčivý lilipután, potrhlá malířka (před kterou jste v bezpečí, jen když nemá auto), užvaněný prodavač. Vše zamíchat a vznikne nádherný film o vlacích, chození po kolejích, bolestech duše a přátelství. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

To nejlepší z amerického nezávislého filmu v podobě nostalgického krasosmutnění nad zašlou slávou železnice, ale především nad sílou lidskosti. Novodobý přednosta stanice z pionýrských časů americké železnice s podobou lidského trpaslíka je skutečně prazvláštní a neobvyklý hrdina. Svou zranitelností otevírá v druhých lidech jejich třinácté komnaty, neboť bolest i smutek ukrývaná někde hluboko uvnitř zjevně potřebuje nějaký ventil, kudy se může a musí z vědomí dostat ven, a Finbar McBride s poruchou růstu jím bezesporu je víc, než kdokoliv jiný... Silný režijní debut amerického herce Thomase McCarthyho je oslavou toho humánního v nás a pokládá skutečně ošemetné otázky - Kdo je vlastně větší freak - lilipután s citlivou duší nebo vidláčtí burani s off-roadem? Podobné filmy: Nezvaný host, Zlomené květiny ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Spíše k pěti hvězdičkám. Neuvěřitelný životabudič máte-li náladu na draka. Vzhledem k tomu jaká pověst předchází tomuto snímku, tak filmově o takový zázrak zase nejde. Jenže funguje naplno, zní to sice divně, ale je to tak. Nejlépe si to představíte pokud si vzpomenete jaké pocity ve Vás zanechal Ghost Dog. Tedy pokud byste si odmysleli "násilnou, akční a mafiánskou" složku a zanechali jen tu část o vztazích. Herecké výkony jsou skvělé a postavy vzbuzují patřičné sympatie. Prostě pohodovka na zvednutí nálady. ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Příjemnej, radostnej film ze kterýho čiší pohoda. Nic moc se tam neděje a nejvyhrocenější scéna je jak vystřižená z Knoflíkářů. ()

hirnlego 

všechny recenze uživatele

Milý a příjemný snímek, ze kterého vyzařuje klid a pohoda (přestože jsou v něm i dramatické chvíle). Tři naprosto rozdílní lidé, tři nešťastné osudy, jedno pojítko - přátelství. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

...Henry vám odkázal nějaký majetek v New Jersey. Půl akru půdy a STAROU VLAKOVOU STANICI..... Když se vám bude zdát, že váš život je nudnej, nebo že žijete v totálním chaosu a že je třeba zrovna TEĎ zpomalit, je ta pravá chvíle tento film. Není o ničem a přesto, že se tu děje tak málo, je divný, že se na to dá dívat. I NEOBYČEJNÍ LIDÉ SI DOKÁŽÍ UŽÍVAT ŽIVOTA! Několik důvodů, proč má smysl film vidět: 1.) Nevím, že tunely dělíme na tmavší a světlejší. 2.) Chtěl bych být lilipután. 3.) Jsem magor do vláčků. 4.) Vzruší mě jedině průjezd vlaku. 5.) Vydržím mnoho hodin čekat na průjezd vlaku. 6.) Nemyslím si, že uživatel Fr je kretén. PŘÍBĚH **** HUMOR * AKCE ne NAPĚTÍ ne ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Moc příjemný film, kdy se celou dobu usmíváte, pokud se přímo nesmějete. Nikdy bych nevěřila, jak se mi bude líbit taková blbinka o trpaslíkovi, co má rád vlaky a nerad mluví, bláznivém ukecaném prodavači kafe a jedné nešťastné ženě. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Méně rozjuchaná indie dramedie z doby těsně před tím, než žánr infikovalo vtíravé (i když samo o sobě pěkné, tak zhoubné) Little Miss Sunshine. Místy to trochu vrže - postava přátelského Kubánce byla nepřesvědčivá. Jinak ok. ()

Zíza 

všechny recenze uživatele

Mám ráda filmy, ve kterých se nic neděje. Ale nakonec odcházím nepřesvědčená o větších kvalitách filmu, protože tam nebyla jediná scéna, která by mě dokázala emočně zasáhnout. S Finem jsem sice soucítila a jak s ním ze začátku laškoval Joe bylo moc fajn, nemluvě o seznámení s Olivií, jenomže doznění filmu bylo hodně slabé. Trochu SPOILER - to jako na konci Joa prostě odstranili, protože se jim nehodilo, aby se v příběhu ukázal a pak ho zase bez jediné scény zase nasadili, jako by se nic nestalo, všechno v pohodě, protože tak se prostě v Amíkově odpouští? To prostě neberu. Konec trochu SPOILERU. Ale je to pohodička. Nenáročný film pro malé i velké diváky. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Vskutku MALÝ film... :-) A jestli si myslíte, že "trpaslíci končí dřív", tak jste pěkně vedle. To tak leda snad "jen ti líní trpaslíci"... A to Fin (skvěle opravdově civilní trpaslík Peter Dinklage) není... . . . Výrazově střídmé, mírně úsměvné a vlídné drama o věcech lidských, jen tak plynoucí jako život a ty projíždějící vlaky, co jsou přece stejně tak dobré, jako vzducholodě ;-) . . . O >vypilovaně< brnkané hudbě Stephena Traska nemluvě... To si tak prostě jeden herec a pár herců a lidí kolem natočí skvělý malý film... To snad z toho i nakonec museli mít všichni radost. Tak jako každý, kdo se díval na tenhle film... :-) ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Pokud bych měl vybrat nějaký malý nenápadný snímek, který by měl být typickým zástupcem nezávislého filmu a být v ostrém protikladu k vysokorozpočtovým blockbusterům, neváhal bych ani na okamžik a sáhl bych po tomhle kousku. Pomalý snímek se vyznačuje podmanivou atmosférou zapadlé končiny, kde dávají lišky dobrou noc a nepočetní obyvatelé nemají kam spěchat. Na starém opuštěném nádraží se sejdou tři osamělí, dosti rozdílní lidé a divák může sledovat, jak vzniká přátelství. Pozitivně laděný film, který se nesnaží nic zásadního řešit, ale který spolehlivě zvedne náladu. Zatím nejvýraznější role Petera Dinklage v roli samotářského trpaslíka se zájmem o mašinky. Celkový dojem: 85 %. ()

Dudek 

všechny recenze uživatele

Vcelku povedený film, který však nemá čím zapůsobit. Příjemný civilní příběh tak jak jsme jej viděli již mnohokrát, nepřináší nic nového. Scénář nenní žádná bomba, ale rozhodně je sepsán chytlavě, i když několik chyb by se našlo. Smutné je přílišné soustředění na postavu Joea, který je vlastně podstatný jen na začátku a film by se mu rozhodně měl věnovat podstatně méně. Takhle je naprosto okatě použit k naplnění momentů, který by jinak mohly - ale já si to nemyslím - být pro diváka nesnesitelně nudné. samotný začátek je více než povedený, 'autonehoda' je zábavná a všechno funguje tak jak má, ale poté je už cítit tvůrčí bezradnost. Přichází několik velice zbytečných linií a příběh postrádá pevné body. Režie je příjemná, obraz ruší snad jen v jedné jediné scéně, jinak není co vytknout, jen škoda že se Thomas McCarthy nepokusil alespoň maličko zaexperimentovat, přinést nějakou inovaci, příběh k tomu přímo vybízí. Ne, nemám na mysli něco okatého, ale... Rozumíme si? Zmizení, či spíše zhroucení Olivie v půslce příběhu, které mělo nastartovat změnu okolí působí rušivě a do celkového kontextu nezapadá, ale jinak jsou emoce velmi snadno uvěřitelné. Z herců stojí za zmínku zejména Peter Dinklage, neboť jeho výrazové prostředky mluví za všechna slova. Finbar za snímek neřekl nic hloupého, málem jsem ho obdivoval a jako hlavní postava v novém světě (to už moc nevyšlo) je napsán dobře. Další kdo by tu stál za zmínku je obsluha v baru, ale jistě chápete, proč je zbytečné se o tomto štěku nějak více rozepisovat. Prostě je více než přirozená - že by pravá obsluha baru? Tohle je ten typ filmů, na který jsem se díval jen kvůli jedinému povedenému obrázku, nic jiného pro mě nemůže být větším lákadlem. V podstatě jsem věřil, že si s snímek užiju tak jako kdysi bezvadné Bouchače a bouchačky. Přestřelil jsem. Jasně, je to slušné, zábavné a snaží se to probudit emoce, ale stejně tak je to příliš vypočítavé. ()

Brouk 

všechny recenze uživatele

Přednosta stanice (station agent) se nepodobá filmu, na jaký jsme pod stejnojmenným názvem zvyklí s Vlastou Burianem. Je to víc než mimořádně citlivý a příjemný film o člověku, který se s noblesou dokáže vyrovnat se svým handicapem a jeho budování citových a společenských vazeb ve svém novém okolí včetně vztahu nového okolí vůči němu. I když je to film s poměrně jednoduchou dějovou linií, všem lidem, co se na tomhle filmu podíleli, se podařilo vytvořit něco úžasného. Pro mě je tenhle film (spolu s maďarským Kontroll) asi nejpříjemnějším překvapením, které jsem letos vzhlédl. Patricia Clarkson jako Olivia a Peter Dinklage jako Fin a zdatně sekundující užvaněný Joe (Bobby Cannavale) .. to je herecký koncert... Prostě a jednoduše... je to neobyčejně obyčejný film o neobyčejně obyčejných lidech... :-) ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Tak toto ma naozaj pekelne zahrialo pri srdci. Dokonalá tragikomédia s hlbokým ľudským cítením pre rozvoj charakterov. Prvky humoru sa objavili len sporadicky, aj to v len milej a úsmevnej forme, jeden z filmov, ktorý najviac vystihuje príslovie: menej je niekedy viac. Oveľa viac. 90%. ()

Reklama

Reklama