Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (282)

CliffLee 

všechny recenze uživatele

...aneb jak se samotářský liliput Fin spřátelí s ukecaným kubáncem Joem a nevyrovnanou Olivií. Skutečná pohoda s dobrými herci, skvělou hudbou a vlaky. Jen jsem od toho ''malého'' filmu čekal něco víc, něco velkého, ale i tak z filmu čiší dobrá nálada a hezký lidský příběh, takže dobrý nadprůměr na poli nezávislého filmu... 7/10 ()

Joski 

všechny recenze uživatele

Veľmi príjemné prekvapenie z pohodového filmu, ktorý jednoducho a bez nadsázky podáva život "malého hrdinu" a ľudí v jeho okolí. Na americké pomery ide skoro o európsky spôsob natáčania. Prirovnanie k Zelienkovim Knoflikářom nemá ďaleko, ale v tomto prípade tu nie je až tak silná štylizácia postáv. Režisér síce modeluje charaktery a určuje im druh správania, ale necháva ich vo svojej prirodzenej kráse. S jemným humorom a krehkou povahou postáv sa film na nič nehrá a v tom je podľa mňa jeho sila. Vynikajúci film na letné zaspaté obdobie 80% ()

Mira90 

všechny recenze uživatele

Film, jehož děj příjemně ubíhá, vy můžete zapomenout na své všední starosti a jen se nechat unášet jeho tempem. ()

quip 

všechny recenze uživatele

Je parádní, jak normální film, ve kterém se vlastně vůbec nic neděje a není ani "divný" (think Wes Anderson), se podaří natočit tak, že funguje. Pro mne je film navíc o tom, jak dobře fungují vztahy intoverti/rozbité osoby (Dinklage, Clarkson) a extrovertů (Cannavale), kteří do společnosti vnáší energii. Krása se na to všechno koukat. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Klidné a příjemné minimalistické komediální drama o jednom malém mužíčkovi, který hledá svůj klid na opuštěné vlakové stanici. Finbar "Fin" McBride je tichý, rezervovaný samotář, pracující v obchodě s modely vláčků v New Jersey, který vlastní jeho kamarád Henry. Finovi se lidé v okolí vysmívají kvůli jeho trpasličímu vzrůstu, a tak zanevře na společnost. Jednoho dne však Henry zemře a Fin po něm zdědí opuštěnou železniční stanici, což je ideální místo, kde může žít jako samotář. Ovšem okolo něj se objevují lidé, kteří mu narušují jeho klid. Jednak vedle něj stojí s pojízdným stánkem na občerstvení kubánský Američan Joe Oramas, který je neuvěřitelně dotěrný a ukecaný. Další osobou je umělkyně Olivia Harris, která ztratila syna a rozpadá se jí manželství, a během nepozorného řízení málem dvakrát srazí Fina, kráčejícího po cestě. Další narušitelkou je malá tlustá černoška, která miluje vlaky a chce, aby jí o nich Fin vyprávěl. Fin je milovník vlaků a také vášnivý čtenář, který se v knihovně setká s mladou těhotnou knihovnicí Emily. Joe se nakonec přidá k Finovi během jeho dlouhých procházek kolem trati, a dokonce spolu natáčejí vlak projíždějící po mostě. Pak se na ně dívají u Olivie doma, jejich idylku však ukončí David, manžel Olivie. Olivia upadá díky svému manželovi do deprese a za Emily zase dolézá její nepovedený a neschopný přítel, který ji udělal děcko. Film je v podstatě o tom, jak byl malý Fin ve velkém New Jersey ponižován a odstrkován, až si na to zvykl a izoloval se, a jak musel své zvyky přehodnotit během pobytu na venkově mezi přátelskými, milými a družícími se lidmi. Fin má rád alkohol a pije sám, nyní má ovšem kamarády, kteří se napijí s ním. Fin už prý také měl ženskou a sex a třeba se mu tady na venkově povede najít si další. I když se bude muset vypořádat s jejím agresivním přítelem a také se svým vlastním sklonem se opíjet a dělat bordel v baru. ()

crjules 

všechny recenze uživatele

Prijemna zalezitost a film co hraje presne na mou notu! Takove filmy mam rad {Box of moonlight, Hugo Pool} , nenapadne, prijemne ,co uviznou v pameti. // ,,Fine? Na neco se te zeptam...mate vy lidi kluby?"-,,Co tim myslis?" ()

Euchrid 

všechny recenze uživatele

Malý a tak trochu i obyčejný film, který potichu a přirozeně vypráví o samotě a možná vám ukáže před čím vším se může člověk ochránit a o co všechno se dá zároveň přijít, uzavíráním se před světem. Ale jeho krása je právě v tom, že bez patosu ukáže, že jen málo životních bolestí stojí za to, být dobrovolně a usilovně sám. Moc se mi libí komentář od charlosiny, po kterém mám chuť si to pustit znova;-) ()

Gridlok 

všechny recenze uživatele

Dávam za pět, protože na konci jsem s klidem mohl říct, že to byla příjemě strávená hoďka a půl. Takový obyčejný, pohodový, usměvavý. Fajn relax. Díky. ()

Bounded 

všechny recenze uživatele

Námět super, Peter Dinklage taky, ale bohužel jsem měl příliš velká očekávání. Snímek by se dal popsat slovy jako: Pár nevšedních dní. Plus je to skvělá ukázka klasického nezávislého filmu Made in the USA. Škoda je ta, že už pár filmů nemůžu vystát Patricii Clarkson. Ta ženská snad pokaždé hraje husu a její široký herecký záběr tvoří převážně role (bývalé) hippiesačky. S jinou herečkou by to bylo o příčku výš, ale čeho je moc, toho je příliš. ()

Mijagi 

všechny recenze uživatele

V dětství jsem míval vláčky, starou lokomotivu a několik vagonků, jezdily dokola uprostřed mého pokoje a mě bavilo se na ně koukat. Přednosta je filmem o vláčcích, o malých „velkých“ lidech, kteří je sledují a také o mezilidských vztazích. Dějově minimalistický příběh ukazující, že i duše toho nejméně viditelného člověka (a teď nemyslím jen vzrůstem) může překvapit svojí nekonečnou rozlehlostí. Kromě vynikajícího přednosty Petera Dinklaga stojí za vyzdvihnutí Bobby Cannavale, z jehož pojízdné kavárničky doslova číší nakažlivá zevl atmosféra (už vím, jaké je mé vysněné zaměstnání) a nepokulhávají ani ostatní herci. Excelentní režie, skvěle zvládnuté vykreslení psychiky postav. Nízkorozpočťák, který si zaslouží nejvyšší hodnocení. ()

dreamflyer 

všechny recenze uživatele

Jsem rád, že víc lidi z tohohle snímku měla takový pocity jako já. Prostě neuvěřitelně příjemný a pohodový film,který si svým zpracováním zaslouží obdiv. Naprosto užasně realně napsaný,natočený a odehraný přiběh....prostě film u kterýho bych vydržel sedět celej večer protože by mě pořád zajímalo jak v něm postavy žijou a jak dopadnou jejich osudy. ()

Junkienka 

všechny recenze uživatele

Na jednu stranu to byl tak úžasný film, že ani nemohu najít slova, kterými bych jej mohla ohodnotit,ptz to přátelství a určitá oddělenost světů velkých a malých lidí, se ani hodnotit nedá. Ale na stranu druhou mi na to filmu něco vadilo.... Nevím...Asi něco nepopsatelné ;). ()

dobbin 

všechny recenze uživatele

Ano, typické "americké nezávislé léto"...Když se člověk trochu "namete" a s kamarády tohle sleduje, má chuť se sbalit a odfrčet do Améru, vždyť ta země je úžasná! ()

Toustovač 

všechny recenze uživatele

Film malý v každém ohledu. Příběh o malém člověku a malých věcech. Přesto tak působivý, až z toho mrazí (v dobrém slova smyslu). Hlavní trojice je skvělá, přičemž ji "zdálky" příjemně doplňuje Michelle Williams. Občas je to velice vtipné, jindy zase vážné až dramatické. Nezlobil bych se, kdyby to bylo malinko delší, ale to už je hledání záporů "z nouze". ()

Mr.Roman 

všechny recenze uživatele

Úžasné ako niekto dokáže vytvoriť zo zdanlivého ničoho niečo veľké. Pričom si vystačí s prevažným tichom a jemným tónom, relaxačnou hudbou a (malým) veľkým hercom, pričom sa ozaj hodí do tej zátvorky viac to malý, než veľký. Peter Dinklage je v tomto filme vynikajúci (ostatne v ktorom nebol..), čo sa dá povedať aj o ostatných hercoch, či už jeho zdanlivého opaku ukecaného a vysokého dočasného kubánskeho predavača kávy, či roztržitej ženy, ktorá prekonáva jednu tvrdú životnú ranu za druhou. Toto je prototyp filmu, ktorý ma vždy dokáže potešiť, ako sa naposledy podobne stalo pri pozeraní Broken Flowers, na ktorý som rovnako ako tento film narazil úplnou náhodou. ()

Reklama

Reklama