Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (282)

gurmet 

všechny recenze uživatele

Jak naznačil hlavní hrdina, někteří lidé k jeho osobě projevují zvýšený zájem i když je vlastně jen nudný, tichý, ale velikostí abnormální chlápek. Mám pocit, že ze stejného, možná podprahového důvodu se to tu hýří 4 a 5 hvězdičkovými hodnoceními. ()

kodwin 

všechny recenze uživatele

Poetické drama po americku. Moc pěkné obrázky z amerického venkova shazuje scénář bez nápadu. Postavy jsou pěkně a zajímavě vyprofilované, ale nosný příběh prostě chybí. Přesto příjemné pokoukání, kterým nic nezkazíte. ()

vikinecek 

všechny recenze uživatele

Príjemný filmík, ktorý si pomaly plynie svojím tempom a ktorý sa vám zapáči aj keď sa nechcete hnať za idúcim vlakom s kamerou v ruke...obľúbená postava : Finbar McBride / hodnotenie - 70% ()

Bobstajn 

všechny recenze uživatele

Malý film s velkým F. Dokonalá ukázka toho, že i v době mainstreamových komerčních návalů se dá točit umění. Snímek o samotě, navazování přátelství a křehkosti vztahů. O lidech, kteří jsou každý jiný, a přesto mají mnoho společného. To vše je podkresleno příjemně jednoduchou hudbou. Je zbytečné definovat, o čem přesně film je, nemá jasný začátek, vrcholné okamžiky ani překvapující finále, jen do vás od začátku tiše vklouzne a na hodinu a půl vás zbaví všech starostí a negativních myšlenek. Po konci, který vlastně koncem není, jsem se cítil tak zvláštně… šťastný. A přál si, aby ten pocit vydržel co nejdéle… ()

Kovlad 

všechny recenze uživatele

Príjemný film na jedno pozretie. Nič nové ani zaujímavé film neprináša, scénar aj príbeh veľmi jednoduchý, pár svetlých momentov a pekná hudba ale to je všetko. Proste pekne spracovaný každodenný príbeh. ()

Eksi 

všechny recenze uživatele

Station Agen je pre mňa kombinácia dvoch filmov a to Intouchables a Love Song for Bobby Long, aj keď sú to novšie filmy videl som ich oba skorej ako tento a to najlepšie z oboch je tu skombinované. Jediné čo tomu chýba je viacvýznamnejší záver, ktorý bol pre mňa trochu nedotiahnutý s veľkým nevyužitým potenciálom. ()

Privatejoker 

všechny recenze uživatele

Snímek mě zklamal. Prostě jsem čekal více. Více zábavy. Jediné, co Přednosta nabízí je pohled na těžký život liliputánů, doprovázený jemnými zvuky akustické kytary. Film pojednávající o introvertním liliputánovi, který miluje vláčky. Zajímavá je i mluva hlavní postavy Fina. Mezi Finova nejčastější slova jsem zařadil ano, ne, nevím , možná. Mnohem sympatičtější postavou je Kubánec Joe, jenž má být jakýmsi Finovým protipólem. Jde o pohodový malý nezávislý film, který si na nic nehraje. Asi bych film ocenil více, pokud bych byl lilipután nebo milovník vlaků. ()

to08.net 

všechny recenze uživatele

Komorní film o tom, jak různě se k vám okolí chová, když nejste "v normě". O ustálených zvycích, změně a možnosti vyrůst. Krásný film o novém začátku v místě, kde zdánlivě není nic. ()

Jibeer 

všechny recenze uživatele

Tento film jsem viděl X krát a vždycky mi vykouzlil pohodovou náladu jelikož čas ztrávený s přáteli bývá ten nejlepší. ()

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Na McCarthyho skromné, trošku papírové variaci na téma "musíme si pomáhat" lze lecos pochválit, ale evropský divák je v oblasti malých nahořklých komedií namíchaných z kritického realismu, suchého až absurdního humoru a podchlazeného hereckého projevu dost zhýčkaný. Jak napsal jeden zámořský recenzent filmu v souvislosti s jeho "pasivním realismem" : Chce-li dnes tvůrce místo hollywoodské sprostoty a hluku nabídnout něco podstatnějšího, nestačí jen odstranit nejurážlivější rysy blockbusterů. Musí dílu vtisknout svůj vlastní pozitivní obsah, svůj vlastní výklad života, svoji VIZI. A ta z krotkého "Přednosty" nevyzařuje, stejně jako z většiny děl současné české produkce. ()

JirkaWade 

všechny recenze uživatele

Kdybych nedostal doporučení na tento film, bůh ví kdy bych ho vlastně viděl,pokud vůbec někdy. Možná by mě zaujal název, jelikož jsem ještě včera nevěděl co je přednosta zač. Teď už to vím, a zároveň si tento pojem spojuji se snímkem, který má výbornou atmosféru. Co se týče děje, osobně mi připadá důležité, jak celé trio na sebe naráží. Jelikož je to provedeno originálně (druhou "nehodu" beru jako komickou vložku), Přednosta získal moji pozornost. Ne že bych tomu jinak nedal šanci, ale je to první předpoklad k úspěchu. Fin je takový vlk samotář, a proto zpočátku odmítá zájem ze strany dotírajícího se Joea a pohledné Olívie. Přesto si postupem času začínají rozumět a všichni tři tak tráví čas společně. Samozřejmě se pak něco zvrtne, aby se nakonec mohli zase udobřit. Tento stručný obsah, ale ani žádný jiný však nemůže vyjádřit skutečnou podstatu filmu, myslím tím již výše uvedenou atmosféru, která vyvolává v divákovi pozitivní energii. ()

shivaki 

všechny recenze uživatele

Station Agent je plnohodnotným zástupcem žánru, který lze nazvat "americká nezávislá člověčinka". Jinými slovy příjemný, oddechový film o obyčejné americe a duších po ní bloudících, vyprávěný pomalým rozvážným tempem. A Station Agent je přesně takový. Pro diváka - městkého neurotika uvězněného v ohradě intelektuální snobismu, oblkopený "těmi lepšími" s tvářemi strhanými z neustálé honby za tím "být něčím a někdo", je tenhle malý velký film přímo balsámem na duši pramenící ze skromnosti sdělení, že to důležité v člověku leží někde jinde než v odpovědích na otázku kolik humanitních oborů jeden vystudoval a co všechno pro společnost udělal. Po shlédnutí by jeden nejradši hned teď seděl v plastovém zahradním křesle někde uprostřed americkýho vydlákova a ve společnosti "redneck" lidiček čekal na průjezd dalšího vlaku. Poněvadž vlaky jsou super. A v americe zvlášť. ()

Reklama

Reklama