Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (282)

predators 

všechny recenze uživatele

V zapadákově někde v New Jersey se odehrává příběh malého člověka s velkou láskou k mašinkám na kolejích. Mimochodem, ty mu sahají skoro po kolena. :-) A přesně jak říká jeden člověk "V Jersey nic není, vůbec nic", tak má v tomto pravdu, ale tento film je nějakým zvláštním způsobem zajímavý a zábavný. 70% ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Celkem 7 x jsem smazal rozepsaný komentář, poněvadž zjišťuju, že cokoliv napíšu je buď moc bombastické nebo příliš fádní a ani jedno se k Přednostovi nehodí, poněvadž tohle je nejlepší film o přátelství, který jsem v poslední době viděl a tahle prostá věta bude k tomuto prostému nádhernému filmu stačit. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Takový malý velký film. V pomalém, nikam nespěchajícím tempu nám představuje příběh několika neobyčejně obyčejných lidí, jejichž společným problémem je samota. Výborný scénář a naprosto přesvědčivé herecké výkony jen korunují tento nenápadný klenot (90%). ()

Tomco 

všechny recenze uživatele

vyborny minimalisticky projekt, ktory sa na nic nehra a nevtiera sa, len proste plynie a my to zerieme. a liliputan peter dinklage zahral velku rolu. prijemne dielko. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Tak toto ale bola parádna trojočka ... samotár Dinklage, utrápená Clarkson a ukecaný Cannavale ... klobúk dole. Naozaj veľmi príjemný nezávislý film. ()

bassator 

všechny recenze uživatele

41st KARLOVY VARY INTERNATIONAL FILM FESTIVAL 2006 - SUNDANCE AT KARLOVY VARY - Sundance v Karlových Varech - Nejúžasnější film celého filmového festivalu a zatím i všech festivalů které jsem navštívil vůbec... Nemám slov... - 1. místo - 100% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Výborný americký nezávislák s excelentním výkonem Petera Dinklagea (dost možná jeho jediná hlavní role) jehož málomluvný hrdina zdědí nepoužívanou vlakovou stanici a potkává zajímavé postavy, které mají svá tajemství. Tempem pomalé, ale až nezvykle zajímavé. ()

mat.ilda 

všechny recenze uživatele

Bývá mi příjemně ve společnosti lidí z amerických zapadákovů (pokud se ovšem nedívám na vyvraždovací horor), kde se v podstatě nic neděje, ale když nahlédnu blíž, zjistím, že opak je pravdou - důraz na charaktery postav dodává každému pozadí hlubší rozměr a tento malý, milý snímek je extra obohacen zvláštním kouzlem osobnosti Petera Dinklagea a jeho procítěným ztvárněním mlčenlivého samotáře Fina, který spolu s podivným dědictvím získá takřka proti své vůli dva opravdové přátele i naději na plnější život. ()

lola3121 

všechny recenze uživatele

Film o vlacích, osamělosti a přátelství. Hlavní role byla zřejmě psána na tělo Peterovi Dinklagemu, kdo jiný by to taky takhle zahrál, že? Film vřele nedoporučuji milovníkům akčních filmů, jelikož zde se většinou sedí, mlčí, čte a hledí na koleje, po kterých dokonce občas přejede vlak. Velkým odvazem je pak návštěva místní knihovny a největší akcí návštěva baru, kde si hlavní hrdina dá pár panáků a posléze vyskočí na stůl a zakřičí. Pak jde v klidu domů a cestou usne na kolejích. Vlak ho nepřejede, protože je malinký a protože pak už by to nebyla komedie. Ale ona to vlastně není komedie, spíš takové milé pohlazení po duši. A toho není nikdy dost. ()

heyda 

všechny recenze uživatele

Škoda, že to má jen nějakých 83 minut, protože tato partička tří kamarádů byla hrozně sympatická. Podobné filmy mám moc rád, na nic si nehrajou, sází na přirozenost a pohodovou atmosféru. Naposledy mě podobným způsobem dostal The Magic of Bell Isle. Přednosta je ale o něco dramatičtější a asi mohl být delší, abychom si užili i trochu děje. 80% ()

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Příběh o trojici lidí, kteří se navzdory svým rozdílným povahám, názorům a zvykům dají dohromady a vytvoří si mezi sebou pouto přátelství. Mile natočený, ale zároveň trpký film, který mi na tváři vyvolal jak vroucí úsměv, tak i hluboké dojetí. Všichni tři herci byli ve svých rolích úžasní a skvěle odpovídali svým charakterům. Film na zpříjemnění večera, ve kterém je účelně a chytře smíchané drama s komedií. ()

jojinecko 

všechny recenze uživatele

Nezávislý "malý" film s veľkým srdcom...presne tá kombinácia, ktorá mi vyhovuje. Autenticita, ľudskosť a jemný humor v tej najlepšej podobe a kombinácii. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Film, na jehož profil jsem se pravidelně díval snad poslední 2 roky a neustále si říkal, že teď už bych se na něj ale fakt mohl kouknout. A minimálně naplnil má očekávání. Jak píšou ostatní, je to opravdu neuvěřitelně příjemný film s neklasicky klasickými lůzerskými hrdiny, kteří si nesou své soukromé trable tak, jako každý z nás. 8/10 ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Jaká jsou poznávací znamení amerického nezávislého filmu? Různé dopravní prostředky, hospoda a looseři. ____ V tomhle snímku hospoda moc velký prostor nedostala, zato vlaků je tam habaděj, takže se to vyrovnalo. Looserů je tak akorát a vyváženě trpí psychickými i fyzickými handicapy. ____ Ale jo, je to koukatelný film, pokud od něj nebudete čekat komedii, protože té zde není ani ždibec. Nic moc se v něm neděje, film si trochu líně plyne a jakoby v reálném času ukazuje sbližování několika opuštěných lidí na jednom opuštěném vlakovém nádraží. Ani emoce nejsou příliš vyhrocené, přesto však funguji – což se mi líbilo – v druhém plánu. Sice nenápadně, ale jsou tu. /15. 8. 17./ ()

jonyyy 

všechny recenze uživatele

Vždyť tam furt jen chodili po kolejích nebo kouřili cigarety a přesto jsem se celou dobu pousmíval a po dokoukáni měl dobrou náladu. 90% ()

ad-k 

všechny recenze uživatele

Žádná zbytečná nezávislá užvaněnost, vypočítavá režie... sice jednoduchá, přímá a srozumitelná myšlenka, podtržená od počátku osudem nestandartního člověka (vzrůstem), což bývá vždycky snazší, ale pro režiséra zároveň zrádné - nicméně i tak velmi povedený, navrch rozumně citlivý a civilně působící film (byť předvídatelný), který nestojí pouze na hercích v čele s malým velkým Peterem Dinklagem. Nejen o vlakových soupravách, procházkách s absolutní předností a lidském pochopení Přednosta je. A vlastně: proč by nakonec být nemohl... 80% ()

Janek 

všechny recenze uživatele

Vybroušený scénář, pohodová režie, výborné výkony - nostalgická atmosféra... Dřív nebo později se Peter Dinklage dostane do elity. 90% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Po dlouhých letech jsem se vrátil k tomuto snímku, při jehož sledování by nejeden fanoušek akčního žánru obrostl mechem, a k mému vlastnímu překvapení jsem si na druhý pokus užil jak děj, postrádající větší výkyvy, tak i tempo, které by hanebně prohrálo i závod s dýchavičnou želvou, ještě více než poprvé. Peter Dinklage je sice od seriálu Hra o trůny známý jako nejukecanější výhonek rodu Lannisterů, ale musím říct, že mě jeho Finbar, který někdy pronese i tři věty za den, bavil mnohem víc. Pokud se někdo nechal ke sledování zlákat pro termín komedie v žánru, byl pravděpodobně zklamán. Za mě šlo spíše o drama s občasnými úsměvnými momenty. Nikdy jsem nechápal a stále nechápu, proč lidi tak fascinují výraznější fyzické odlišnosti. Tipuji, že když se někdo vymyká svým vzhledem (a chováním) ze zbytku stáda, stádo ho buď vyštve, nebo ušlape. No, buď jak buď, Finbar byl pro mě v tomto případě tou nejméně zvláštní (pro mladší ročníky speciální) postavou. Jak jsem už naznačil, film mě při dnešní repríze ještě více oslovil a jeden z jeho nejlepších momentů přišel s otázkou: "Máte vy, lidi, nějaké kluby?" To byla paráda. Jiní už by rabovali. Fajn film o lidech pro lidi. / Poučení: Jsi malý? Alespoň máš možnost vidět svět z jiné perspektivy než ostatní. ()

Kimon 

všechny recenze uživatele

Scénář tohoto filmu nemá špatnou myšlenku, jen jsem postrádal v tomto snímku jakýsi náboj, něco jako se říká u vína "jiskru". Ten děj plynul pomalu a líně, jako řeka vlévající se do moře ve své deltě. Samota, břímě těžkého života a odloučení od společnosti, to všechno jsou jistě věci zasahující hluboko do duše každého a ovlivňují jeho chování ke svému okolí. Ten film to krásně divákovi podává "na zlatém podnosu". Jistě tedy nemůžeme čekat, že bude plný elánu a chuti do života. Ale ta jiskřička v barvě tohoto "vína", alespoň v podobě něčeho malého, optimistického mi tam chyběla. I když, pravda, závěr nakonec nezanechá diváka až v tak špatné duševní náladě. ()

Reklama

Reklama