Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (282)

mm13 

všechny recenze uživatele

Nič k tomu nepoviem, lebo doteraz si mľaskám jazykom a tak skoro s tým neprestanem. (...a týpek Cannavale je pol chodidla pred topkou) ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Pre mňa jeden z najkrajších filmov o každodennom živote. O nenápadnom, často skrytom, až neviditeľnom v našom existovaní. O tom, čo hľadáme, po čom túžime a čo každého priemerne citlivého "human being" v živote obohacuje. FRIENDShip. Zdanlivo nedbalo sa odvíjajúci príbeh Fina, Olivie a Joeho stojí vďaka perfektnému scenáru a geniálnym hercom pevne na zemi, skvele strieda vážne a komické polohy a vo mne každým ďalším pozretím vykúzli pocit dokonalého uspokojenia. Pan McCarthy je borec. Ako herca som ho v žiadnom filme neidentifikoval, ako režiséra ho (po dvoch filmoch) milujem! Prototyp pomenovania "nezávislý" = JEDINEČNÝ. A navyše výnimočný i tým, ako mi záleží, aby komentár k nemu stál za to..(prepísané dňa 10/08/09).. ()

5150 

všechny recenze uživatele

Přestože postavy prožívají svoje malé i velké trápení, působí tento film neuvěřitelně pozitivním dojmem a je vyloženě na pohodu a dobrou náladu. Pro mě dosud neznámý Peter Dinklage hodně zaujal. ()

bouncer 

všechny recenze uživatele

Tak krásný a pohodový film! Budete se stále usmívat a bude vám úplně jedno, že děj ubíhá strašně pomalu. Tomu říkám navodit příjemnou atmosféru. Když k tomu připočítám skvělé postavy, musím dát za 5. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Klíčník z Pevnosti Boyard Peter Dinklage si zahrál profesora a spolumajitele prodejny železničních modelů. CITÁT - Seš Prófa nebo Šmudla?....... Posléze Fin (Peter Dinklage) zdědí nepoužívanou vlakovou stanici. Příběh může začít. A protože Fin chodí velmi rád pěšky, vydá se po svých až do....své stanice. Na scénu přichází Olivie a kubánec Joe. Olivie je Boží a až uvidíte, co dokáže na silnici s autem, budete ji fandit. CITÁT - Jste v bezpečí, nemám tady auto........jmenuju se Olivie Harrisonová...... Vedle Finovo železniční stanice prodává kafe Joe a ten si Fina hodně oblíbí. Začnou spolu chodit - spolu chodit "po trati". A mluvit, ikdyž Fin je nemluva. DIALOG: JOE - Je to dobrá kniha, co čteš? FIN - Říkal jsi, že nebudeš mluvit. JOE - Mlčel jsem dvacet minut??!! FIN (Podívá se na cibulové hodiny, které neustále nosí) a povídá - devět minut. JOE - Ty to měříš??!!....... 66 minuta je klíčová - někdy tu chuť mám také. Konec příběhu mě dostal, už dlouho jsem neviděl tak poetický a nádherný konec.CITÁT - Kup jí brýle........ ()

Bubble74 

všechny recenze uživatele

Kouzelný malý film o prachobyčejném životě bez cukrlátek a strojenosti. Dneska jsme tady, zítra úplně někde jinde a pozítří už nemusíme být vůbec. Mezitím se snažíme tu naší káru táhnout jak umíme nejlíp, a když přestaneme doufat, že na nás ještě někdy vysvitne sluníčko, zapracuje náhoda. Nejlepší pomocník, který dokáže spojit nespojitelné. Znenadání dostaneme šanci, okusit ten nenapodobitelný pocit štěstí, které se zmnohonásobí, když se o něj máme s kým podělit. A víc už ostatně není třeba. ()

Kubick 

všechny recenze uživatele

Pokud vybíráte, jaký film si pustíte zrovna v ten večer, kdy si chcete odpočinout od všeho, na chvíli utéci a přijít na jiné, příjemnější myšlenky, určitě si pusťte právě tenhle film. Všechno je v něm krásně a lehce pospojováno, všechno má svoje místo, svůj řád a jako celek to působí přirozeně a vyváženě. Nemohl jsem si pomoci, ale ve filmu se mi chtělo za Fina pořád mluvit. Tak nějak jsem ho z pohodlí domácího křesla popoháněl k nějakým souvislejším a delším větám, než bylo jeho ano, jistě a ne.... P.S. Film byl pro mě o to zajímavější, protože mezi mnou a Finem je rozdíl přesně 56cm :) ()

TomX2 

všechny recenze uživatele

Príjemný film o samote a priateľstve, s výbornými dialógmi a úsmevným situačným humorom. Uspokojivé je aj herecké obsadenie spolu s hudbou a aj keď sa síce nejedná o nejaké veľké filmárske dielo, aspoň dokáže zlepšiť náladu a na chvíľku vyčariť úsmev na tvári (a vystačí si to aj bez väčšieho rozpočtu alebo komplexnejšieho deju). Takéto filmy vedia vždycky potešiť. ()

ivishka 

všechny recenze uživatele

Perfektní film bez chyby. Samotář Fin svým nezvyklým vzrůstem a sympatičností přitahoval hned 4 osoby v tak maličkém městečku. Ztřeštěná, ale smutná malířka Olivia, majitel pojízdné kavárny Joe, malá holka - stejně velká jako Fin a knihovnice spolu nemají absolutně nic společného tudíž jsou to rozporuplné postavy, které přece jen doplňují a trochu otevírají Finovu osobnost. On sám nestál o pozornost nikoho a představoval si, jak v malém domečku bude sám zkoumat okolí a vlaky. Vlaky vůbec hezky doplňovaly celý film takovou zajímavou linkou, která člověka celkem uklidňovala. Líbilo se mi moc herectví Patricii Clarkson, která se s každým filmem ve kterém hraje pro mě stává lepší a lepší herečkou a i Peter Dinklage byl perfektní...vadila mi trochu Michelle Williams, protože ji nemám ráda - ale filmu to kupodivu nic neubralo. ()

zipper111 

všechny recenze uživatele

Problém tohoto filmu je podle mě v konci... ani se nenadějete, a už jsou titulky... což se mi vůbec nelíbilo, protože film, respektive snad každou scénu, jsem si užíval skoro až s labužnickým pomláskáváním. Jen mi to přišlo tak nějak useklé, ale ono vlastně ani nebylo co víc říct... Takže... co víc říct? lepší 4* ()

gogos 

všechny recenze uživatele

Hodne, hodne, hodne zajimavy....film, ve kterem se temer nemluvi, temer nic se nedeje a presto je tak zajimavy.... Osud jednoho (trech) lidi je zpracovan zajimave, vtipne, poutave.... 4* ()

vorheese 

všechny recenze uživatele

Po tomhle filmu mi bylo fajn. A na rozdíl od dalších 587 filmů, po kterých mi bylo fajn, nemám nejmenší tušení proč. ()

Tony.cs 

všechny recenze uživatele

Takový ten malý, příjemný film. Nepřikrášlený pohádkou, prostě že života, když se tak sejde pár milých, smutných postaviček a vytvoří si snesitelnější bytí. ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Opravdu milý a příjemný snímek o samotě lidské duše a přátelství. Tři různé vcelku nešťasné osudy a jedno rodící se přátelství. Vskutku pohodový filmeček. Zasloužené čtyři hvězdy. ()

anniehall 

všechny recenze uživatele

Nádherný fim. Přesně můj šálek čaje. Uvolněný, komorní, intimní, lidský. Rozkročený mezi úsměvnou komedií a citlivým dramatem o lidech tak trochu na okraji, samotě, vlacícch a přátelství. Skvělé herecké výkony Petera Dinklage a vlastně skoro všech zúčastněných. Jemný a velmi uvěřitelně napsaný scénář, který spolu s jistou režiií dělá z tohoto filmu jeden z nejlepších snímků roku 2003, ne-li let následujících. Jak rád bych zašel na espresso k šílenýmu Frankovi a v tichu si popovídal... ()

Reklama

Reklama