Reklama

Reklama

Přednosta

  • Česko Station Agent (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Povolání z titulu filmu odkazuje k ranému období americké železnice a kdysi patřilo přednostovi stanice a výpravčímu v jedné osobě, jenž zároveň provozoval v téže budově i obchod či holičství. Třicátník Fin McBride (Peter Dinklage) je samotář a nade vše miluje vlaky. Kdysi dávno se dobrovolně izoloval od okolí, které, zdá se, zajímá pouze jeho trpasličí vzrůst. Ovšem jen do okamžiku, kdy Finovi zcela změní život nečekané dědictví v podobě mechem obrostlé budovy léta nepoužívané železniční zastávky na newjerseyském venkově. Finův svět osamělých procházek a čekání na projíždějící vlaky, tak vzdálený povaze titulního zaměstnání, „naruší“ hned dva noví lidé, upovídaný majitel pojízdné kavárny Joe (Bobby Cannavale) a roztržitá malířka Olivie (Patricia Clarksonová). O tom, že „samota je snesitelnější, když jsou na ni tři“, vypráví se suchým humorem a neokázalou citlivostí jeden z divácky nejúspěšnějších nezávislých snímků roku 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (282)

bari68 

všechny recenze uživatele

Veľmi milý a pekný film a hlavne celkom veľké prekvapenie.K filmu som sa dostal náhodou, tých 86% CSFD ma nijako nenavádzalo k zhliadnutiu,ale tým primárnym článkom bol Peter Dinklage-,,malý veľký herec,ktorý sa v tomto filme scenáristicky poväčšine obišiel so slovnou zásobou Yes a No :),.Film o láske a nenávisti ,o kamarátstve a odpusteniu a o týpkoch kde jeden rozprával veľa druhý takmer vôbec.... ()

cab 

všechny recenze uživatele

Pristehovani liliputana a milovnika vlaku Fina do zapadle visky nezustane bez povsimnuti jeho novych sousedu, jakymi jsou hlavne majitel pojizdne kavarny Joe a truchlici malirka Olivie. Super konverzacka. Pohodova mala nezavisla, ktera pobavi a pohladi po dusi. Herecky koncert zmineneho trojlistku Joe (Bobby Cannavale), Olivia (Patricia Clarkson) a Fin (Peter Dinklage). 85% ()

Gildor 

všechny recenze uživatele

Nenápadná komorní perlička, plynule ubíhá a uteče jako nic :) A jak málo herců stačí k dobrému filmu. ()

jakeer 

všechny recenze uživatele

Príjemný film, ktorý sa za necelých 90 min nepodarilo pokaziť nejakou love story, strielačkou či inou hovadinou. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Vlaky, procházky, pivko, pokec, joint. Taková pohodovka do nepohody se skvělým obsazením, ale něco mi tady chybělo, abych měl třeba chuť si dát Přednostu ještě jednou. Ale Dinklage byl pan herec už kdysi. ()

Ezekiel1 

všechny recenze uživatele

Podmanivý a především dojemný film o trpasličím muži, který se sám už pomalu smiřuje s úlohou samotáře. Náhle se mu však v jeho životě naskytne šance poznat nové lidi a zakusit přátelství, lásku, štěstí-zkrátka možnost poznat osoby, které ho neodsuzují jen kvůli jeho vzrůstu, ale především díky jeho povaze a dobrému srdci. Pokud máte rádi filmy tipu Sling Blade, tak vřele doporučuji!Jedním slovem-Nádhera! ()

Greedo 

všechny recenze uživatele

Velmi pohodový snímek, který navodí oddychovou atmosféru. Těžké osudy tří hlavních hrdinů jsou proloženy suchým, nevtíravým humorem. Tito povahově velmi odlišní lidé navážou mezi sebou krásný vztah - přátelství ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Film v podstate o ničom a napriek tomu taký zaujímavý a príjemný. V podstate smutný a napriek tomu občas núti schuti sa zasmiať. ()

Ondis 

všechny recenze uživatele

Příjemný a zajímavý film. Čekal jsem něco jiného; dějově přeplněný film, zápletku, nebo nějakou romantickou pasáž, ale i když jsem se tohohle všeho nedočkal, musím film zhodnotit velmi kladně. Hodina a půl mě v žádném případě nenudila, už jen kvůli výborně zahrané hlavní postavě. 85% ()

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Pro mě osobně nečekaně příjemné překvapení. Když sem uviděl hlavního hrdinu a čekal sem moralizování v klasickém stylu, že když je člověk jiný vzhledem tak se musíme soustředit na jeho nitro a tak... Jaké překvapení bylo když se mi před očima začal odehrávat krásný příběh samotáře Fina, který se po přestěhování seznamuje a spřátelí s potřeštěnou malířkou a neuvěřitelně ukecaným kubánským prodavačem kávy. Byly to krásně stravených 88 minut, které uplynuly jako voda. Skvělý scénář a výborné herecké výkony ústřední trojice (hlavně z Bobbyho Cannavala sem byl hotový) vás provedou tímto krásným příběhem ()

dormouse 

všechny recenze uživatele

Skoro by se dalo napsat: takový hřejivý snímek o malých lidičkách a jejich velkých trápeních. Nehledě na to, že je to strašné klišé, v tomto případě je to čistá pravda, protože hlavní postava Fin je achondroplastický trpaslík a jeho výška je hluboko pod 130 centimetry. Až na to, že je trpaslík, na něm není nic zajímavého a jak on sám říká: jsem jen obyčejný nudný člověk. Jeho postava mi paradoxně připadala nejmíň přesvědčivá, ale copak vím, jaké je být trpaslíkem a být posmíván na každém kroku? Fin se utíká do samoty, vyhýbá se lidem a v mlčenlivém čtení či pozorování vlaků je schopen trávit veškerý čas. Podobně nespolečenská je i Olivie, malířka, podivínka středního věku, která v srdi nosí bolest po mrtvém dítěti. Jakýmsi tmelem této nesourodé společnosti je extrovertní Joe se svým nemocným a dost možná i imaginárním otcem. Na krajích prázdnoty a bolesti, kterou má každý z nich v duši, začíná růst atypické přátelství, které snad překlene "like a bridge over trouble water" bolavá místa. ()

DannyBoy80 

všechny recenze uživatele

Tohle byl hodně příjemný film s příjemnýma hercema. Moc lidí tady nehraje, moc se tam nemluví, teda pokud není na place výborný kubánský stánkař. Vše se točí kolem vlaků a kolem přátelství, mezilidských vztahů, rozdíly mezi městem a vesnicí. Nechybí ani humorné vložky. ()

angloumene 

všechny recenze uživatele

Příjemné, nezávislé dílko, které toho říká strašně moc i když se ve filmu samotném skoro nic neděje. Pro zhlédnutí s partou přátel nebo při dlouhém, prosluněném letním odpoledni můžu jedině doporučit :) ()

Milodar 

všechny recenze uživatele

Dinklage byl obrovské lákadlo, ale film byl velké zklamání. Pěkné záběry, žádný děj, nuda a ještě bez pointy. Kdo hledá, najde, tak já hledal a našel - snaha o něco vyzněla jako navoněné nic. ()

baxiii 

všechny recenze uživatele

Příběh jednoho malého velkého nadšense pro vlaky, který to v životě určitě nemá úplně jednoduché. Fin byl zpočátku hodně uzavřený okolí a nejspíš si nedokázal připustit že všichni lidé se neohlíží jen na to jak člověk vypadá, ale tak už to bývá. Bylo zde krásně vyobrazeno jak krásný je život, bez ohledu na to čím vším zlým jste si mohli projít, když máte kolem sebe ty správné lidi. Vím že se budu hodně opakovat, ale nejde říci nic jiného, než že to byl krásný, pohodový a příjemný film. ()

sona123 

všechny recenze uživatele

Ó, tak to mne bavilo. Něco úžasného pro ty, kdo nepotřebují neustále o něčem žvanit a vypouštět z pusy spoustu nesmyslných a zbytečných vět, ale přesto ocení a užijí si ty chvilky, kdy člověk je a něco prožívá. Film o rádo by samotáři, který jede někam, kde prý NIC není, ale jemu se, chudákovi, dveře netrhnou. A že toho zažívá kupu, i když to možná nejsou věci, o kterých se dá vyprávět. V Přednostovi je také pár poměrně vtipných scének, u kterých jsem se s chutí zasmála. Příjemný, lehce nadprůměrný film pro dokreslení pohody a radosti ze životy, i když nás potkávají všelijaké trampoty. ()

Reklama

Reklama