Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Detektiv John McClane má potíže se svou dcerou Lucy, a když ji vytáhne v noci z přítelova auta, jejich vztah se tím rozhodně nezlepší. Hned nato je John vyzván nadřízeným, aby vyzvedl hackera Matta Farrella a dopravil ho do Whasingtonu na oddělení počítačové bezpečnosti FBI. John najde Matta doma, ale než stačí byt opustit, jsou napadeni ozbrojenými muži a dojde k přestřelce... Matt je počítačový génius, ale ze střelby je vyděšený. Navíc mu nedochází, že se někdo snaží zabít jeho. McClane mu to vysvětlí a dopraví ho na FBI do střediska počítačové bezpečnosti. Z médií se zatím hrnou zprávy o problémech s počítačovým systémem a padá jedno odvětví za druhým. Matt zjistil, že se jedná o takzvaný kybernetický výprodej. Velitel bezpečnostního oddělení Bowman Matta umlčí, ale McClane je zvědavý, a tak mu Matt po cestě do jiného střediska FBI vysvětluje, oč jde. Jejich auto je však cestou napadeno a řidič zabit. McClane začíná být hodně naštvaný, ale nechápe, co všechno se děje... Mattovi už je jasné, že se někdo naboural do systému – ne jen do jednoho odvětví, ale do všech –, aby mohl určovat pravidla hry. Kromě vyřazení počítačové sítě jako takové je už vyřazena celá dopravní infrastruktura i komunikační sítě. Podle Matta bude teď na řadě ovládnutí východního uzlu, který zajišťuje dodávky elektřiny... (TV Prima)

(více)

Recenze (1 409)

Cival 

všechny recenze uživatele

Bezpohlavní selanka pro děcka. Nevadí mi, že si Smrtonosná past došla pro rating PG-13, ale ani po "jiných" trailerech jsem prostě nedokázal překousnout to, že Past natočili zcela bezpohlavně. Nejde o explicitní fuckování a zkrvavené tílko, ale o to, že Hunt, Bourne a Bond si i bez masa a krve docválali k silným emocím, a tedy i k tomu, že jejich poslední akce měla ohromný náboj. McClaneovi se naoko dostáváme ještě víc pod kůži (díky dceři, hrdinům a ochraně "téhle země, těchhle lidí"), hloupoučký scénář se ale víc soustředí na rádoby efektní čachrování s vybuchující ropou a dotírající stíhačkou, což jsou momenty nejen přepísklé a "akčně-blbé", ale hlavně úplně zbytečné a pro mně silně nezábavné. Wiseman má nesporně cit pro kinetiku a z jeho kroužící kamery se příjemně shlíží na auta a všemožná zasunující a vysunující se udělátka, přesto jsem si několikrát přál McTiernanův návrat... pro ten závan komornosti, zemitosti, pro Johna, který nepřipomíná šaška v cirkusu, jehož primárním úkolem není metání hlášek, ale opravdu nakopání řitě všem těm padouchům. Nejsem tak velký staromilec, ale nesmyslně natahované poskakování s Maggie Q (která nechá Willise ležet, on pak nechá ležet jí, aby nakonec vletěli do šachty a tam se zatraceně dlouho mlátili) mě prostě nebaví. Willis zůstal božanem, ale McClane se z naštvaného hláškaře vmáčknutého do pasti prostě změnil v týpka, co si to pohodově štráduje kamionem, volá si s Kevinem Smithem a vlastně stejně jako my ví, že se mu, jeho dceři i Justinovi Longovi vlastně nic nestane. Proto ta selankovitost, proto bezpohlavnost, proto vlažné hodnocení. Ve Wisemanově Smrtonosné pasti jsem čekal víc akce, víc nedolatelně efektních momentů a delší bitky se spider-boyem. Bez vnitřního náboje totiž všechny ty dějové věci okolo splývají v nekonečné přepínání vysílaček, vytáčení telefonů a naivní řešení hackerských fines. A McClaneovy vtipné bonmoty pro mě tu vatu nenačančaly dostatečně. Hype. ()

golfista 

všechny recenze uživatele

Pokud by se tenhle film jmenoval třeba "Výprodej" a hlavní hrdina se nejmenoval John McClane, pak bych dal s čistým svědomím 90%. ... V případě vypůjčení ochranné známky "Die Hard" ovšem měřítka na styl a přesné dávkování akce a hlášek musím zpřísnit. ... John McClane je prostě legenda ! :) ... Proto se chtě-nechtě nabízí srovnání s návratem jiné legendy - Rockyho. Zatímco stárnoucí Rocky zůstal Rocky Balboou se vším všudy, pak John McClane se dost změnil .... Už nemiluje Holly, nekouří !!!, je téměř nezranitelný, při rvačkách lehce natvrdlý (McClanea přepere ženská ???!!!) a dává si záležet, aby mu z pusy nevystřelilo moc sprostých slov. ... Zkrátka to, co jsme všichni na Johnovi milovali je pryč :) ... Co se týká filmu samotného, tak skoro všechny výhrady shrnul Cival a u mě je to 70% ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Dej je našlapaný, akcie sú perfektne nakrútené a občas dokonca scenáristicky NÁPADITÉ (tunel), a starec Bruce Willis je (prekvapivo) stále tým skvelým Johnom McClaneom, ktorý to všetko drží pokope a dodáva tomu správny nadhľad. Tretiu štvrtinu filmu by som prestihal a celok skrátil o 5 min, ale ináč nemám žiadne výtky. Teda až na ten spadnutý Capitol v traileri, ehm. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Noční můra všech IT techniků. Nebo spíše nejlepší komedie jejich života, jak se to vezme :o).....Ale jo. Wiseman to totálně nezpackal. Je to určitě nadprůměrný akční film, ale to je tak bohužel všechno. Být hardcore fandou série ´Die Hard´, musel bych se ptát: Kde jsou ty suché cynické hlášky, tak typické pro Johna Mcclanea? Kde jsou ty nečekané dějové zvraty, které tak zdobily ´dvojku´a ´trojku´? Svojí přímačarostí se Wisemanův film nejvíc blíží jedničce, ale na rozdíl od ní postrádá napětí, protože Willis má kostru asi z titánu a nezastavilo by ho, ani kdyby na něj spadnul Boeing. Jinými slovy - ta až komiksová nadsázka tenhle film zabíjí. To platí zejména o McClaneových protivnících - mrštý frantík, nepochybně starší bráška Spidermana, spadne z 10 metrů z helikoptéry na beton a pohodička. Ale to není nic proti Maggie Q - tu můžete několikrát praštit pěstí (aniž by se jí narušil make-up), fláknout s ní několikrát o stěnu (make-up pořád drží) a následně do ní napálit v plné rychlosti autem a s ní to ani nehne a ještě vám klidně nakope prdel. Sorry, Wisemane, ale na ´Aeon Flux 2´nejsem zvědavej, mě tyhle feministické superhrdinky už maličko nudí :o) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Neustálá akce, solidní scénář, kupa hlášek, překvapivě dobré obsazení vedlejších rolí, výborná práce kamery, dechberoucí pasáže a naprosto dokonalý Willis, kterému to pořád zatraceně střílí (ať už mluvíme o nábojích a nebo o slovech). Na čtyřce je znát, že tvůrci viděli předchozí filmy a že je dokonale znají, neboť se nejen drží v jejich duchu, ale zároveň na ně i trefně odkazují - kdo nepochopil odkaz, ve kterém se McClane podivně podívá na agenta FBI, který se mu představí coby Johnson, ten se dle mého vůbec nemůže označit za znalce série;) 90% ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Die Hard for the Kids. Historie se opakuje. Stejně jako v jedničce musí John získat zpět ztracenou důvěru jedné ženy (a opět v tom sehraje roli použití toho kterého příjmení), stejně jako ve trojce je bludištěm, do něhož se dostal a v němž si s ním zlosyn pohrává, celé město (namísto New Yorku Washington) a stejně jako ve všech třech filmech čelí bandě teroristů z celého světa (Francie, Itálie, USA). Nově ale kvůli dětskému ratingu mnohem méně kleje a zabíjí jen tak, aby při tom nestříkalo moc krve (tzn. někdy nápaditě, někdy jako v počítačové střílečce z minulého století). Tempo je oproti předchozím filmům výrazně mírnější, John ani lidé okolo něj nejsou neustále ve stresu, není opakovaně rozvíjeno několik paralelních akcí (v čem excelovala zejména trojka) a celkem dost času vyplňuje poněkud sentimentální povídání. Jistě, hlavním Johnovým cílem je - kromě likvidace zlosyna - předvést se jako schopný otec (přičemž cvičným objektem před opětovným shledáním se s dcerou je pro něj Matt), ale nebylo akčních tatíků v jiných filmech už dost? ___ Jako v každém buddy movie, i zde je vyprávění dynamizováno střety protikladných povah. Johna a Matta dělí několik generací i rozsah vědomostí o moderních technologiích a populární kultuře (jeho dialogy s Kevinem Smithem, guru všech nerdů, patří k vrcholům filmu). Jedině spojením sil mohou zvrátit nepříznivý běh událostí, což je ze současného pohledu, kdy již analogoví hrdinové za geeky jasně zaostávají, příjemně nostalgická skutečnost. Informace ještě nebyly vším. Občas se muselo přestat civět do monitoru a něco udělat. John veškeré potřebné "skills" má, chybí mu jenom ony informace. Svalnatí lameři jeho typu jsou ukázáni jako neocenitelní. Od světa reálných (nikoli virtuálních akcí) odstřihnutí hackeři oproti tomu dostávají jeden mravní políček za druhým, a zatímco John svému mladšímu parťákovi uděluje důležité životní lekce ("face your fear"), sám zůstává na konci stejným BFU jako na začátku. ___ Čtvrtá Smrtonosná past je nejzábavnější tehdy, odkazuje-li k některému ze svých (lepších) předchůdců, případně k akčnímu žánru jako takovému (padouchovo pobízení "Say somethin' funny", finty, které John používá). Šlo by o tuctovou hi-tech akci (s akčními momenty občas na hraně parodie typu Pravdivých lží), nebýt její schopnosti sebeshazování... a Johna McClanea, samozřejmě. Protože vlasy už tenhle staronový americký spasitel sice nemá, ale koule pořád ano. 75% Zajímavé komentáře: Marigold, H34D, lachim, Chrustyn, rowdy's, FrankieCZ ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Akce mi přišla občas natahovaná (šachta), občas přehnaná (stíhačka), a i když Willis hláškuje jako o život a ani jsem se moc nenudil, připadá mi, že jsem viděl další řadový akční film. I když v něm hackeři citují Lenina :-D No jo, nejsem zkrátka dobře ten správný fanda Die Hard. Fuck!!! ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Docela dlouho jsem měl problém jak tento film hodnotit. Zda jako samostatný film a nebo film v rámci série DIE HARD. Nakonec jsem se rozhodl pro druhou verzi, čímž jsem s těžkým a pořádně rozbušeným srdíčkem připravil tento skvost o jednu hvězdičku. Ovšem popořádku. Vyjímečnost postavy Johna McClana jako akčního hrdiny v srdcích mých kámošů i mém dosvědčuje i fakt, že jsme tentokrát zabrali celou řadu v kině. Dokonce jsem ani nevnímal prdelky slečen co choděj do kina když už je zhaslo a musí se tak většinou ohnout a ukázat mě zadek, /někdy nejlepší podívaná v kině/ aby sladily čísla na lístku se sedačkovou realitou v kině, jak jsem byl natěšenej až na plátno vpochoduje Willis všem rozkope držku, všechno postříli a bude soupeřit sám s sebou jestli řekne víc hlášek nebo sejme víc lidí. Toho jsem se nakonec dočkal v míře vrchovaté. Z tak povedených akčních scén se o mě někdy pokoušeli mrákoty, tady snad musela zapracovat ruka boží. Tempo filmu spolehlivě zlikvidovalo pochybnosti o dlouhé stoupáži. Hlášky do Vás McClane řezal takovou silou, že hrozila předčasná smrt mé bránice. Samotnej McClane je stejně sexy jako vždycky a k vyřešení případu i ve světě nejmodernějších technologií se drží svého starého a osvědčeného hesla "všechny je zabiju" a je jedno čím, kde, kdy a koho...prostě všechny. Bohužel je tu jeden fakt, který přišel o tu hvězdičku. Ne, není to nereálnost akčních scén. Proboha, vždyt je to akční film, to, že banda odborníků a kritiků kdysi napsala, že McClane je reálnej hrdina neznemená že to je pravda. Zkuste si tedy prožít tu reálnost z jedničky!! Kromě mě, by jí nikdo po prvních minutách nepřežil a kritik už vůbec ne. Hodnotit modrý flitry?? Ale OK to beru. Na CSFD jsou odborníci na všechno. Ovšem když vycházeli lidi z kina, říkali si scény z filmu nebo hlášky. Neslyšel jsem nikoho že by říkal " ty vole, ty modrý filtry" "no hele jako dobrý,ale ty modrý flitry, ty mě dali" "dobrej film, až na ty modrý filtry". Vadil mě jen jedinej, ale zásadní fakt. Vytratila se McClanova vulgární frajeřina doplněná o cigáro, proto se vytratila i má páta hvězdička. Ošem jinak je tento film krásný akční polibek pro akční milovníky jako já . Filtry,nefiltry. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Skvelý Bruce Willis a až šokujúco nadupaná, priam až novátorskými postupmi v snímaní akcie zaváňajúca Wisemanova réžia (strašne sa mi páčilo, že je to všetko také dynamické a rozpohybované a pritom si to nepomáha "greengrassovsky" roztrasenou kamerou, ktorá už mi začína pripadať ako akčné klišé). Počas filmu som si viackrát povedal: "Tak toto neberiem!" (závany pátosu v dialógoch, prestrelené CGI v tuneli), ale nakoniec som vyšiel z kina s výborným pocitom tak na úrovni 8/10. Rozhodne zatiaľ najlepší z tohtoročných letných blockbusterov a vyzývavá rukavica zacapená do Bayovej tváre - a tým teraz nemyslím konkrétne súboj Pasce s Transformermi, ale Lenovej a Michaelovej réžie, pretože Bay konečne našiel zdatného konkurenta. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

To, že je Wiseman nadšenecký filmař, který má v akci bohatě nakoukáno a pak jenom na plátně dokazuje jaké divy jdou dělat s velkým rozpočtem mi ani tak nevadí. Vadí mi to, že absolutně nepochopil krom diehardovské poetiky hlavně McLaneovu postavu, z jehož tragického poldy s nádechem smutné komiky se stala killing machine, které dominovaly filmu před 25-ti lety a jejichž renesanci jako akčního hrdiny právě McLane provedl. Celkově mi přijde koncept digitálního terorismu stavěný do konfrontace s osmdesátkovým hrdinou dosti nablblý, jelikož tam růžky vystrkuje politická korektnost a poklonkování americké politice dneška. Willis sice umí být pořád dobrý ranař, ale rating mu krotí slovník i charakter, tudíž výsledek je nakonec (z mého pohledu) očekávaná prohra. Tohle látání vlastní blbosti pomocí non-stop akce si Die Hard jako takové nezasloužilo. Poslední šanci měl dostat McTiernan – hůř než takhle to dopadnou nemohlo. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Plno lidí očekávalo z téhle pasti možná to nejhorší, co se čekat dalo. Už jen fakt, že se dostala do kategorie PG-13 něco svědčí. Pak přišel trailer, který akčně nabytou podívanou dokázal u diváka uzemnit neskutečným způsobem a nakonec to završil scénou, kde auto najede na vrtulník a kompletně ho zdemoluje. Konečně po shlédnutí Smrtonosné pasti 4.0 můžu bez problému říci, že se jako pokračování povedlo i na úkor toho, že je omezeno právě dík PG-13 a není tak krvavá, brutální nebo dokonce agresivní jako její předešlé díly, což vůbec nevadí. To co film drží nad vodou je každopádně hlásící Bruce Willis a akční scény, o kterých se samotní autoři chlubily, že s přicházející novou digitální technologií vzniká nová éra akčních scén, které budou bít tak dokonale do očí až si je radostí vykoukáme a musím se přiznat, že jsem se chvílema opravdu nestačil divit. Jenže právě akce a McClane je opravdu to jediné na co se v tomto filmu těšit. Samotný příběh za moc nestojí a spíš v nepřetržité akční jízdě dost překáží. To nemění fakt, že tento film přichází s něčím absolutně novým, neokoukaným a tak realistickým, že se nad akcí budete rozplívat tak příjemně jako já. --- Právě si sejmul vrtulník autem - Došly mi náboje ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $110miliónovTržby USA $134,529,403Tržby Celosvetovo $383,531,446║ nakoniec sa Die Hard 4.0 stal komerčne najúspešnejší diel série, obavy z neúspechu sa rozplynuli už po prvom premietacom víkende, keď film len na pôde USA zarobil $33,369,559 ▐ Tržby za predaj DVD v USA $104,775,181 //počet predaných kusov 6,065,299║ __Režisér Len Wiseman sa nám postupne rozbieha, po nie celkom výraznom upírsko/vlkodlačom Underworlde (40%) spravil aj pokračovanie Underworld: Evolution (60%) a tam už bol cítiť pokrok v režírovaní ale kto by čakal či aspoň dúfal že spraví u Smrtonosnej pasce 4.0 také veľkolepé vzkriesenie starej série a vo svojom rangu veľký skok v schopnosti gradovať príbeh, by musel byť neznalec jeho predošlých schopností dosť kŕčovito vyprávať príbeh. Mňa osobne v tomto prípade prekvapil ako len mohol a odteraz mu môžem len fandiť a veriť že to čo nám predviedol bude v jeho ďalšej kariére len odrazovým mostíkom. __ „Len Wiseman sa postupne stáva novou režisérskou akčnou ikonou a tým pádom aj najväčší konkurent pre Michaela Baya!“ __Herecké obsadenie je postavené na základnom stavebnom „nezlomnom“ pilieri akým je Bruce Willis v jeho najlepšej kariernej postave policajta Johna McClane v podstate taký ľudský Superman, ktorého nezastaví nič absolútne nič a k tomu si treba prirátať jeho pestré hlášky, do zástupu smutných padúchov na zozname McClane sa zaradil už aj herec Timothy Olyphant ako novodobý počítačový terorista Thomas Gabriel, McClaneho chránenec sa stáva Justin Long ako hacker Matt Farrell, spomeniem aj Maggie Q ako Gabrielovú pomocníčku Mai Lihn a na koniec McClaneho dcérenka Lucy McClane v peknom prevedení Mary Elizabeth Winstead a len dodám že podala sa na otca. __„Nápaditosť v nadupanej akcii tu nepozná hraníc a prináša toľko zaujímavých nových spestrení až nadšenie predčí akékoľvek očakávania, čo všetko dokáže zničiť z holými rukami John McClane.“ Na dnešnú dobu nemôžem dať filmu menej než 90%, jednoducho to nasýtilo moju chuť po dobrom akčnom thrillery! ____/videl v kine 3x: 90%/ ()

imf 

všechny recenze uživatele

Když už se John vrátil, tak s pořádným rachotem! Trailery naznačovaly mnohé a Len Wiseman se nakonec pochlapil a získal bobříka explozí, bobříka hlášek a bobříka odvahy. Když odhrnete digitální filtry z obrazu, spatříte opět toho starého dobrého Johna McClanea. Přibylo hlášek, ubylo vlasů, ale pořád se zatraceně snaží odvádět tu nejlepší práci. Občas si rýpne do předchozích dílů, podiví se nad těmi technologickými hejblátky, které musí rozstřelovat nacimprcampr, ale už po pár minutách zjistíte, že se nic nezměnilo, ať už jde o uhlazeného Olyphanta v černé košili od Gucciho, kung-fu mrchu Maggie Q nebo francouzského spider-boye Cyrila Raffaelliho (je absolutně vynikající, snad si ho některý z producentů všimne... takového protivníka John potřeboval), vyprovodí je McClane s úsměvem na rtech, hláškou v rukávu a nábojem v komoře. Funguje to skvěle, je to našlapané a během dvou hodinek budete tak-tak popadat dech. Určitě vás napadne, že už to není jako za starých dobrých časů... ne, není... 80. léta jsou pryč, 90. léta jsou pryč, ale tohle taky není špatný a já věřím, že naši potomci budou jednoho dne mluvit úplně stejně o naší filmové éře... Lepší už to nebude, smiřte se s tím, oslavujte a vězte, že série zůstala tam kde je... na vrcholu akčního žánru. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Len Wiseman, ten eklektický a bezduchý upíří synek a John McClane? Děláte si legraci? To ne! Leda že by... Bruce Willis měl životní formu a Len si udělal legraci z toho, co svými dvěma dosavadními filmy ztělesňoval – z hypermoderní akčňárny. Nuže, zázraky se dějí. Die Hard 4.0 je přesně takový akční koktejlek, jaký ho staromilci rádi popíjejí. Explozivní, ironický, duchaplný... okouzlující a strhující. Čím to? Popořadě: Willis má životní fazónu a jeho John by film utáhl, i kdyby byl scénář o třídu slabší. Scénář není o třídu slabší, je přesně tak řídký, jak je potřeba. Wiseman si na nic nehrál a natočil film bez zbytečných moderních obezliček, se zaujetím a jasnou vizí. Postaru, ale strašně strašně svižně. Timothy Olyphant je záporák k pohledání. Dokonalá kontradikce oplešatělého detektiva, chlapík, který si krví ruce nešpiní, ale používá vymoženosti moderního světa. Toho světa, který se stane smrtící arénou, v níž se stárnoucí detektiv, poslední mohykán svého druhu, utká s modernitou. Neobejde jí, neprotančí kolem ní s elegancí mistra kung-fu, nepodvede jí hackingem či nadpřirozenými schopnostmi, on jí rozčísne pěstí, kulkou, prostě chlapskou silou, na kterou jsme od Johna zvyklí. Detektiv NYPD se s moderním světem nechce kamarádit, on si proklestí cestu z bodu A do bodu B, hláškuje jako za mlada (a více), bruslí skrz nabušené a dechberoucí akční sekvence, obrňuje se klišé a patosem "dobrých poldů", který k 80. letům neodmyslitelně patří. Die Hard 4.0 je závan starých časů, poctivá filmařina s hrdinou, který je loser (a proto cool), s hrdinou, který je se vší hi-tech kulturou tak dokonale nekompatibilní, že připomíná vzteklého Dona Quijota. Narozdíl od toho Cervantesova ale větrné mlýny srovná se zemí, zkrvavený nasedne do ambulance a odjíždí kamsi do hollywoodského zlatého fondu. Dokonale osedlaný žánr, který jsem osobně považoval za krávu hnanou na porážku.Yippee-ki-yay, bastard! ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Len Wiseman autor Underworldu, průměrné krvavé střílečky, která sází na krásu Kate Beckinsale v latexu, se ujal režie jednoho z nejočekávanějších akčních filmů tohoto roku. Bruce Willis zase jednou zapomněl, že hraje ve filmech pochybné kvality, za které ale dostává slušně zaplaceno a vrátil se do první ligy a návrat je to úchvatný. Už od traileru bylo patrné, že film nezůstane za svými třemi bratry pozadu a předvede akci, kterou každý fanoušek Johna McClanea chce vidět. Scénáristé vymysleli perfektní příběh, který je velkým krokem do 21. století. Na vše čemu Bruce Willis nerozumí dostal Justina Longa, v roli hackera, který nechtěně napomohl obrovskému hackerskému útoku na USA, který má za účelem zničit infrastrukturu a poslat USA do doby kamenné(to James Bond v Anglii asi zajásal...). Proti nim stojí ďábelsky namyšlený Timothy Olyphant, krásná Maggie Q a pár dalších nájemných vrahů. Obrovskou pochvalu si zaslouží akční scény. Z traileru polovička vypadalo jako velký průšvih (auto dopadající na jiná dvě, stíhačka s Brucem...), ale výsledek předčil moje očekávání. Len Wiseman akční scény spojil tak dokonale, že si nevšimnete jediné malé chybičky a budete pouze zírat. Po dlouhé době jsem viděl akční scény dělané naživo a ne s použitím stovek počítačových triků a musím říct, že takovéhle scény jsou pro mě stále lepší než cokoliv od WETY nebo ILM. Ani Bruce si nehraje na 20ceti letého začínajícího policistu a všechno dělá tvrdé, přímočaře a nějaké akrobacie se od něj nedočkáte(možná jen průletu sklem, ale to asi nechtěl...). Jeho souboj se zabijákem s akrobatickými sklony je úžasný a připomněl mi souboj Wolwerina s Death Strike z druhých X-menů. Die hard 4.0 je akční povinnost, která nesmí uniknout žádnému milovníkovi akce a já se těším na druhé shlédnutí a třeba se ta jedna hvězdička ještě najde. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Mark Bomback .. I'm gonna go kill this guy and get my daughter. Or go get my daughter and kill this guy. Or kill all of 'em! On to dokázal! Restart série Die Hard, založený na starých osvědčených kořenech s n(u)otnou dávkou IT inovace, se prostě povedl! Řeknu Vám, do prvního teaseru jsem byl zásadně proti pokračování, po trailerech však už zůstala jen poslední obava a to jak Len Wiseman zvládne neakční pasáže, protože režírovat akci a zvláště pracovat s kamerou prostě ukázal, že umí. Zvládl všechno! Mimoakční sekvence mají jiskru a neuvěřitelný spád, také díky scénáři, který má parádní dialogy a chytře se naváží do historie Die Hard a s nadhledem si z ní utahuje. Je to proklatě ostrá zábava, to především. K tomu ta akce - bombastická, dynamická, precizní i staromódní a je jí skutečně hodně, což také kvituji s povděkem. Ale abych smetanu nelil jen do misky režiséra (a scénáristy, byť s logickou mezírkou), musím zmínit i herce. Justin Long sekunduje zdatně a je životní součásti pro McClane ve víru vymožeností 21 století. Dále Kevin Smith rozhodně pobavil ve výtečné roli Jedi hackera, zato Timothy Olyphant mohl ještě trošku přitvrdit, třeba jako Maggie Q. Nakonec je tu božský Bruce, který stejně všechny a všechno zastínil a na jeho postavě to zkrátka stojí. Herecky jede naplno, je drsný, cynický a brilantně hláškuje. Prostě obvyklý Willis, sice v letech, ale opět ve vrcholné formě. Místy zamrzí nízký rating, ale to je asi jediná dílčí vada na jinak nejlepším akčním filmu současné sezóny. Fuck! 95% ()

woody 

všechny recenze uživatele

Johnovi jsem věřil, že se vrátí v plné parádě a nezklamal mě. Sice mě trochu mrzeli ty nadsazenější věci jako stíhačka, létající auto, ale při vzpomínce na explozi střechy mrakodrapu, zřícená letadla a vykolejený vagón metra ve stanici se nepřipojím k těm náhle objevivším zástupům se znalcům Die Hard, kteří náhle vyčítají přepálenost akce. Hlášky cynické a účinné ("přijel cirkus?"). Brutálnost je bohužel kvůli ratingu mizivá a John si může dovolit říct jen jednou "Do prdele!". Ani se nedočkáme podobné scény z DH 3, kdy John ve výtahu postřílí čtyři lidi a pak vyleze celý zakrvácený. Škoda toho, věřím, že na DVD se dočkám více krve, nadávek a násilností... Když se nad tím zpětně zamýšlím mrzí ještě ty nepříliš dotažené věci jako samotné hackování nebo samotný algoritmus. Chytrého Johna jak jsme ho znali se dočkáme jen jednou (vysílačka). Něčeho jako DH3, kde John dostává hádanky s přelíváním galonů vody a další milé maličkosti, které z Johna dělali pomalu Bournea tu prostě není. Přesto dávám plné hodnocení, už jen abych trochu nakrknul ty škarohlídy, co si mysleli, že John to v souboji s Shrekem, Spideyem nebo Piráty prohraje. Je to podobně velký a nečekaný návrat jako Casino Royalo. Jen doufám s tím rozdílem, že Johna už zanechají v síni slávy a víckrát ho nevytáhnou. Ani já bych totiž nevěřil, že se to podruhé povede. PS: Strašně mě bavilo, když se John několikrát překvapivě ozve padouchům a vyvedené z míry je pošle do prdele. ()

KarelR 

všechny recenze uživatele

John je zpět a potěšil mě tak napůl. Zůstal sice stejný, ale všechno kolem se změnilo k horšímu. A nemluvím teď o nokiích hackujících satelity, ale slabém záporákovi a divném scénáři. Co naplat, že hlavní hrdina je stejný švihák jako zamlada a likviduje záporáky se stejnou ladností jako v nejmenovaném mrakodrapu, když mu to okolí konstantně kazí a kvůli zbytečně šíleným scénám jako rozstřílení dálnice nebo výbuch ropovodu se divákův obličej protahuje do nechtěných grimas. Wiseman sice obstál (bolestivé vzpomínky na Underworld mi to i přesto nesmazalo), ale ocenil bych, kdyby John v možná přicházející pětce dostal do vínku někoho, kdo ví jak s jeho stylem lépe naložit. Pak může být zaděláno na opravdovou pecku. ()

Adrian 

všechny recenze uživatele

Este teraz sa mi chce od radosti vyskat "Yippeee Ki Yay Mother...." ;-) John Mc Clane v dobre odvedenych akcnych sekvenciach s radostou v srdci a s pevnym, stabilnym doskokom preskocil do tretieho desatrocia svojej existencie. Ustredny zaporak je sice zo serie najslabsi, ale o to lepsie posobia jeho sidekickovia (Magie Q po MI3 znova mnamozna ;-) ). Vo vysledku dve hodiny a daco velmi slusnej akcnej zabavy, ktora sice oproti prvym dvom predchodcom trpi obcasnou dychavicnostou, ale rozhodne ma v svojom zanri dnesnej, casto prilis "korektne cistej" konkurencii co povedat. ()

Související novinky

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

Wiseman upřednostnil Ospalou díru před Mumií

05.08.2013

Už asi víte, že Mumie se dočká dalšího remaku. Tento se bude odehrávat v současnosti, bude o něco temnější a strašidelnější, scénář napsal Jon Spaihts a produkovat hodlá duo Orci / Kurtzman.… (více)

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

Tvůrce Iron Sky zpátky ve vesmíru

19.11.2012

Ale tentokrát to nebude taková sranda. Alespoň pokud nemáte hodně morbidní smysl pro humor a nedokážete se smát třeba u komiksu Lobo. Jeho tvůrci Keith Giffen a Alan Grant totiž stojí za komiksovou… (více)

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

Režisér Total Recallu zprzní i Mumii

26.09.2012

Už od začátku to neznělo jako dobrý nápad, přestože za ním stála úspěšná scenáristicko-producentská dvojice Alex Kurtzman a Roberto Orci (M.I:III, Star Trek). Studio Universal se rozhodlo… (více)

Brutální Nikita se vrací

Brutální Nikita se vrací

23.02.2010

A tentokrát bude nejen krásná a smrtící, ale bude mít i dobré kung-fu. Maggie Q se sice narodila na Havaji (americkému otci a vietnamské matce), ale jméno si udělala v hongkongských filmech plných… (více)

Reklama

Reklama