Reklama

Reklama

Jednorozený

(festivalový název)
  • USA Begotten
Fantasy / Horor / Experimentální
USA, 1990, 78 min

Obsahy(1)

Begotten jako lyrická báseň a zároveň brutální obraz zavede diváka daleko za hranice vkusu. Perverznost a brutalita filmu si steží hledá sobě rovného. Jaký osud potká Matku přírodu a jejího syna v této černobílé ďábelké hře? Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona. (raffspIn)

Recenze (163)

POciSEM 

všechny recenze uživatele

Stylizace filmu je naprosto fantasticka. Kdybych byl reziser hororu urcite bych se alespon trochu inspiroval u tohodle snimku protoze to vypada opravdu depresivne a spinave. Hodilo by se nejaky surrealisticky zrychlovani ale to uz bych asi chtel moc. Lehce sem nepobiral pribeh i kdyz uz sem dopredu vedel o cem to je ale mozna to bylo tim ze nektery zabery byly az neskutecne natahovany a chvilema sem myslel ze budu pretacet. Proto nedam plnej pocet. Kazdopadne kdo ma chut se podivat na kvalitne vypadajici horurek kterej mozna nepochopi,begotten je jasna volba ()

Eraserhead 

všechny recenze uživatele

Zfilmovaná noční můra vycházející z nejtemnějších koutů lidské mysli? Podobenství geniálního umělce? Brutální úchylárna? Zřejmě od každého něco... Zvláštní je, že jsem sice po celých 70 minut neměl tušení o čem to je, ale zároveň mě pořád cosi nutilo se na to dívat dál. Podobný pocit jsem měl naposledy u Lynchova Inland Empiru, ale tam aspoň člověk věděl na co se dívá. Begotten bylo často složité luštit nejen významově, ale i obrazově. Velmi nedoporučuji epileptikům. ()

Reklama

Dromed 

všechny recenze uživatele

Jednu hvězdičku za to rozmazané. Ne teď vážně. Ve své podstatě geniální, strašidelné. Nejhorší byly obrazy, které si tvořila vaše vlastní fantazie. Bál jsem se každé další scény. Co přijde teď? A ta zvuková stopa...šílené. Jako experiment super. Jako film? Podívejte se sami...( na youtube je celá verze ke shlédnutí ;-) ()

BlackTom 

všechny recenze uživatele

Takýto film sa dá hodnotiť troma spôsobmi - ako netradičný experiment, ktorý sa snaží divákovi niečo povedať dosť odvážnou cestou (*****), ako nezáživné psycho plné brutálnych scén (***) alebo ako kravina obludných rozmerov, ktorá sa na seba snaží upozorniť bezuzdnou mierou explicitného násilia (odpad!). Každé z týchto hodnotení beriem a akceptujem, ja však hodnotím **** a to z dvoch dôvodov. Prikláňam sa k prvému hodnoteniu, pretože Begotten mi vyrazilo dych, preliezlo mozog ako červ a nakoniec ma nechalo v lese znásilneného, priviazaného o strom a neschopného pár minút zo seba vydať nejaký zmysluplný komentár. Avšak! Kým na úvod filmu, kde statická kamera sleduje muža (?) páchajúceho zvlášť ohavnú samovraždu, by som sa vydržal pozerať celé hodiny a neuhnúť pohľadom (áno, som tak trošku magor), zvyšok filmu (?) už tak skvelý nebol, pár scén sa našlo, šlo však už len o slabý odvar, preto to nie celkom do mojich mier zapadajúce hodnotenie. Merhige je určite zručný režisér, koniec-koncov mi to ukázal v plnej nádhere vo V tieni upíra, takéto psycho však už nie je druhého zhliadnutia hodné. A fakt obdivujem každého, kto to vydržal pozerať až do samého konca. A tí, čo údajne pochopili rejžovo podobenstvo - dajte sa vypchať, to môžte hovoriť viete komu, tomu čo má štyri kopytá a chvost. Nezabudnuteľné, neprekonateľné vo svojej kategórii a hlavne dokonale nepozerateľné. Amen. ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Fraška, v níž se bohové chovají jako dementi; případně jsou jinak postiženi. Krev a semeno. Agónie. Osiris (nebo někdo jiný) zbavený moci a veškerého důstojenství. Země znásilněná (ne jenom) radlicí. Země slizká a oplzlá. Dějiny v kruhu (nikoliv útěšném). Lidstvo jako banda svatokrádežných nenažranců... která toliko plní svou roli... Hranice mezi smysluplným podobenstvím a bezbřehou provokací je tenká a křehká jako obsidiánový motýl [což mne na celém dílku interesuje nejvíce (btw: historka ohledně prvotního popudu ke vzniku tohoto spektáklu je zajímavá a vzhledem k charakteru zvukového doprovodu snad i pravdivá)]. Čili chápu, ale v žádném případě nesdílím. ()

Galerie (4)

Zajímavosti (7)

  • Záběry z filmu byly použity i v písni "Cryptorchid" od Marilyna Mansona nebo v klipu ke skladbě "Sterile Nails and Thunderbowels" od švédské depressive black metalové kapely Silencer. (Eldrick)
  • Režisér E. Elias Merhige prezradil, že sa nechal inšpirovať zážitkom “blízko smrti“ (NDE- Near Death Experience), ktorý prežil pri autonehode, keď mal 19 rokov. (Merv)

Reklama

Reklama