Reklama

Reklama

Po tom, čo dedinský blázon Šlomo varuje obyvateľov malého židovského štetla pre hrozbou deportácie, rozhodnú sa jeho obyvatelia konať. Možnosti na záchranu prakticky nejestvujú a tak im neostáva nič iné, len uskutočniť šialený nápad - vypraviť vlastný deportačný vlak, prekročiť sovietsku hranicu a pokračovať ďalej do Palestíny. Niektorí sú nútení obliecť si nemecké uniformy, aby mohli "deportovať" svojich susedov i seba do bezpečia. Cesta spočiatku ubieha bez problémov, hoci sa začínajú objavovať prvé spory medzi "dozorcami" a ich "väzňami". Sovietske hranice sa blížia, jedného dňa však ich plány skríži neočakávaná prekážka...Atmosféru mnohými cenami ovenčeného filmu dotvára hudba Gorana Bregoviča. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

zette 

všechny recenze uživatele

Namet zajimavy. Skoda, ze vesmes vsechny vtipne momenty jsou pouze v konfrontaci se skutecnymi Nemci. Deni ve vlaku neni nicim zvlastni a postupem casu zacina nudit. Za zminku urcite stoji postava blazna a hudba Gorana Bregovice. Spatny film to neni, jsem ale presvedceny, ze se z tohoto originalniho nametu dalo vytezit vice... ()

farmnf 

všechny recenze uživatele

Je to velká švanda, jak se židi a cikáni dobrovolně deportují...obávám se , že oběti holocaustu, pokud vůbec někdo žije, to takhle srandovně nepochopili a ani já ne. ()

black.mao 

všechny recenze uživatele

První část odehrávající ve štatlu, kdy si naši milí Židé snaží zachránit svůj život před deportací do lágru bláznivým nápadem zorganizovat vlastní deportaci a utéci tak, pod přísnou kontrolou svých sousedů převlečených za nacisty do Palestiny, je svěží, vtipná a těžko ji lze něco vytknout. Druhá část, odehrávající se ve vlaku, je naopak toporná, nudná a plná bezradnosti svých tvůrců. Mihaileanu bere za vděk kýmkoli a čímkoli, jen aby se film posunul o kousek dál. Vtipy najednou nejsou vůbec vtipné, ti blbí Němci jsou ještě blbější než v jiných válečných filmech a zcela zbytečné epizody s partizány, či romským taky falešným transportem ... Snad konec, kdy Šlomo dovypráví svůj příběhza ostnatým drátem koncentračního tábora, mě vytrhl z určité letargie z tohoto filmu. A srovnávat Vlak života s Benigniho "La Vita e Bella"? Ale jděte :) To můžeme srovnávat Třicet případů majora Zemana s Easy Rider, protože tam taky nějaký chlapi jezdí na motorkách. ()

BoncheR 

všechny recenze uživatele

Tak originálny námet zapracovaný do tak originálnej spoločnosti, navyše s nádhernou FRANCÚZŠTINOU a dokonalou réžiou. Perfektný film. (( 90% )) ()

dANo 

všechny recenze uživatele

Vlak života mi pripravil fakt milé prekvapenie, keďže som čakal, že to bude skôr dráma s minimom komediálnych prvkov, ale bolo to presne naopak - bola to v prvom rade vydarená komédia, zasadená do ťažkej doby a s veľkým odkazom. A scéna stretnutia s cigánmi je nezabudnuteľná.Tento vynikajúci film môžem len a len odporúčať! ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Francúzsky bláznivý humor s balkánskou hudbou aj atmosférou v spracovaní ťažkej témy holokaustu je veľmi netradičná kombinácia. Tu sa to všetko výborne spojilo, nezostane jediná vec, z ktorej by si film neurobil srandu, a tradičná židovská chamtivosť je to najmenšie. Neviem posúdiť, či film uráža židovskú obec, ako tu niektorí tvrdia, ale účasť Izraelského štátu takéto tvrdenie vyvracia. Počas filmu, aj keď sa zdá, že už je všetko vyčerpané, prichádzajú stále nové nečakané nápady, herci sú zamaskovaní geniálne a nájdu sa aj scény, keď napätím tuhne krv v žilách. ()

BuryGol 

všechny recenze uživatele

Hrozně hezká dramatická komedie v multikulturním podání. Nápad skvělej, zpracování skřípalo, ale celkově to bylo něco, co člověk nevidí každej den. Chvílema to připomínalo Kusturicu. A židovský komunisti? No to mi ho vyndej! ()

MurielRezek 

všechny recenze uživatele

"Humor je jediný důstojný způsob, jak být smutný." Tato slova Miloše Kopeckého mě napadají v souvislosti s tím, jak se Radu Mihaileanu, svým jedinečným a velmi působivým způsobem, vyrovnal s největší hrůzou v dějinách lidstva. Ukázal, že humor a nadsázka mohou být tou největší zbraní, jak se důstojně vyrovnat i se stigmatem holokaustu. Krásný film. ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Tak tento film mně přímo ohromil, nečekal jsem od něj nic, do kina jsem šel tak nějak "naslepo", a jsem moc rád, že jsem si ho nenechal ujít, na dvd se ho u nás bohužel asi nedočkáme.Vtipné, nápadité, originální.Humor se dá vytěžit i z holocaustu... ()

dobso 

všechny recenze uživatele

Hoci je to označené ako belgický film, príliš je v ňom cítiť balkánskeho režiséra a balkánskeho skladateľa. Možno na môj vkus až moc veľa absurdity. Napríklad rozširovanie židov na komunistov a nacistov. Koniec bol naozaj nečakaný a dojemný. Celý film posunul do vyššej triedy. ()

pwh 

všechny recenze uživatele

Téma holocaustu zpracované formou komedie. Do jedné židovské vesničky dolehnou včas zvěsti o koncentrácích a tak tu vymyslí fingovanou deportaci - část z nich se vydává za Němce dohlížející na odvezení židů. Cestou zažívají řadu pikantních dobrodružství. Třeba setkání s bandou cikánů, co má podobné záměry jako oni. Velitele vlaku, který se po počátečnim odporu v roli nácka začne nějak moc zabydlovat si zahrál jeden francouzskej komik - ten co hrál fotříka Amélie, myslim. Existuje mýtus, že jedna role byla nabídnuta Benignimu a ten odmítnul a zničeho nic pak přišel s vlastní komedií o holocaustu. Chlápek, co tady hraje rychlokvašeného strojvůdce řídícího podle příručky je Benignimu dost podobnej. Tenhle Vlak život je trochu lepší než Benigniho naivní infantilní slátanina, ale k velkému nadšení sem měl daleko. S přehnaností a krajní nepravděpodobností se u filmů tohoto typu musí počítat, ovšm nakonec pro mě úroveň filmu zvedla (na 4/5...jinak by to bylo 3/5) závěrečná pointa. Konec je mnohmem přesvědčivější, smysluplnější a působivější než u Benigniho. A ještě jedna raritka - hudbu dělal Goran Bregovič. Obzvláště se vyřádil ve scéně předvádění se hrdých židovských a rómských muzikantů. ()

Mr.curry 

všechny recenze uživatele

Geniální komedie o, jak to nazvat, odsunu? Útěku? Nevídaných starostech válečných Židů? Krásný příběh s originální zápletkou, hudbou a krok za krokem sílícím humorem . ()

trepka 

všechny recenze uživatele

pro mě nejlepší film o válce, jaký kdy kdo udělal. je neskutečné, z čeho všeho si umí dělat srandu, aniž by film působil neuctivě. ()

Móó 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé. Ve škole se teď právě podobnou tématikou zabýváme, takže jsem měla možnost vidět různé filmy či dokumenty a musím říct, že trochu jiné zpracování bylo opravdu osvěžující. Zanechalo to ve mně úplně jiné pocity. Mé hodnocení: 90% ()

wakeup 

všechny recenze uživatele

Perfektne natocene (barevnost a kamera), zabavne a mrazive. Neco jako okurky se zmrzlinou. Ale ted vazne, jeste jsem se nikdy v kine nesetkal s toliko spontanni reakci u divaku, jako pri sledovani tohodle snimku a tak nejak mne napadlo, ze o to filmarum jde. ()

šarka 

všechny recenze uživatele

i o holokaustu jde natočit veselá komedie plná nadsázky, humoru, naděje...a když z ní navíc jde přímo slyšet a cítít Balkán a jeho neopakovatlná atmosféra, je to něco pro mě. Bylo to jako krásný a barevný sen...a na konci přišlo mrazivé probuzení, ze terého trnu ještě teď, ale které to všechno posunulo dál. Inu, i z těch nejkrásnějších snů se člověk musí probudit do, někdy tvrdé, reality. ()

Reklama

Reklama