Reklama

Reklama

Po tom, čo dedinský blázon Šlomo varuje obyvateľov malého židovského štetla pre hrozbou deportácie, rozhodnú sa jeho obyvatelia konať. Možnosti na záchranu prakticky nejestvujú a tak im neostáva nič iné, len uskutočniť šialený nápad - vypraviť vlastný deportačný vlak, prekročiť sovietsku hranicu a pokračovať ďalej do Palestíny. Niektorí sú nútení obliecť si nemecké uniformy, aby mohli "deportovať" svojich susedov i seba do bezpečia. Cesta spočiatku ubieha bez problémov, hoci sa začínajú objavovať prvé spory medzi "dozorcami" a ich "väzňami". Sovietske hranice sa blížia, jedného dňa však ich plány skríži neočakávaná prekážka...Atmosféru mnohými cenami ovenčeného filmu dotvára hudba Gorana Bregoviča. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (56)

Miki68 

všechny recenze uživatele

Komedie o židovském pogromu s hudbou Gorana Bregoviče? Zní to šíleně, ale film je vážně dobře natočený i zahraný. Asi nebude lepší než "Zivot je krásný", ale je velmi originální a opravdu vtipný... ()

sehe 

všechny recenze uživatele

Vlak života je veselý film o holokauste,ktorému k veselosti výrazne pomáha výborná Bregovičova hudba.Má v sebe čistý židovský humor,dobrú kameru a efektný koniec.Moja absolútna spokojnosť. ()

junxi91 

všechny recenze uživatele

Bláznivá komedie, která se do velké míry vysmívá holocaustu a dělá z něj něco, čemu se dalo díky šíleným nápadům a výmluvnému rabínovi vyhnout. Východoevropští Židé si našli způsob, jak se vyhnout holocaustu. Na začátku filmu chlápek jménem Schlomo pobíhá lesem a jeho hlas v pozadí říká, že viděl nacistické hrůzy páchané na Židech v sousedním městě. Dorazí do svého města a oznámí to rabínovi, a oba pak společně svolají městskou schůzi. Většina lidí však bláznivému Schlomovi nevěří, protože se jim nezdá, že by Němci byli něčeho takového schopni. Schlomo je navíc městský šílenec a není důvod mu všechno věřit. Naštěstí mu uvěří rabín a chce problém řešit. Schlomo má pak dost šílený nápad - nakoupí vagony, lokomotivu, postaví vlak a uniknou deportaci. Někteří Židé se převlečou na nacisty, kteří transportují Židy do koncentračního tábora. Cíl cesty je jasný - dostat se přes Rusko do Palestiny, země zaslíbené. Je mezi nimi také jedna pěkná mladá Židovka jménem Esther, kterou chce snad každý, ale ona chce pouze bohatého rabínova synka jménem Sami . Cesta to však nebude snadná, vlak je totiž "fantomový" a po projetí přes stanici jej začnou nahánět praví nacisté. Navíc si sovětští partyzáni myslí, že jde o skutečný nacistický vlak a chtějí jej odpálit. Nejvtipnější scéna byla setkání se stejně falešným romským transportem, během které to na začátku vypadalo, že vlak "dojel". Cikáni se však s Židy velice spřátelí a ta mrška nadržená Ester se zamiluje do cigoše a píchá s ním ve stanu, což se nelíbí jejímu bývalému Samimu. O toho se však vzápětí postará jedna vnadná cigánka, a tak to má být! Každý má přece právo si zapíchat! Tedy až na chudáka Schloma, ten je totiž blázen a zůstane na ocet. Na palubě cestuje také zapálený komunista Yossi, který odmítá náboženství a tím sere svého otce Mordechaie. Mordechai je naopak převlečen za nacistu a za velitele celého transportu. Na konci se vlaku povede dostat na frontovou linii a jakmile jsou pasažéři svědky bombardování, tak je přepadne neskutečná radost. Takže o vtipné okamžiky není nouze, a to vše podtrhuje hudba Gorana Bregoviče. Ale ten konec byl tak trochu...depresivní. ()

Dexx 

všechny recenze uživatele

Komedie, která je vlastně nesmírnou tragédií. U žádného filmu jsem neviděl, aby CELÉ plné kino zaraženě a ztichle sedělo po celé závěrečné titulky a ještě chvíli potom. Mrazivost tohoto filmu to dokázala, a kdo jej uvidí, pochopí proč. ()

FrankieCZ 

všechny recenze uživatele

Lze natočit komedii o šóa? Zjevně jde a velmi kvalitně. Jen by mě zajímalo, co je pravdy na tom, že Mihaileanu poslal scénář Benignimu s tím, že by si ho přál do hlavní role a ten potom "najednou" natočil Život je krásný... ()

Clerfayt 

všechny recenze uživatele

Plný počet by som dal hudbe Gorana Bregoviča a záveru. Zvyšok bol pre mňa miernym sklamaním. Pôsobil na mňa tak trochu ako keby ste chceli usporiadať silvestrovskú párty v nemocnici. Takýto námet si rozhodne zaslúžil lepšie spracovanie. ()

milhouse86 

všechny recenze uživatele

Tragikomédia, ktorá strieda slabšie momenty s tými lepšími. Najvtipnejšie sú určite Rufusové rozhovory s Nemcami a komunistický židia. V niektorých okamihoch mi film dosť pripomínal Kusturicu, asi to bolo hudbou Gorana Bregovica. Podla roku vzniku aj obsahu by som Vlak života mohol porovnať so Život je krásny a tu, bohužiaľ, vo všetkých smeroch stráca. ()

BarGoldstein 

všechny recenze uživatele

Nápad bezva, mnoho dobrých a vtipných momentů, ale celkově to prostě squadra pomatených hranolky hltajících rádoby umělců nezvládla ani s celou suitou rumunských posluhovaček. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Úžasný film. Komédia s trpkým koncom, ale samotný námet je bláznivý, takže vedie k sérii bláznivých situácií. ()

jincer 

všechny recenze uživatele

Tento film patří k mým nejoblíbenějším a můžu si pouštět stále a stále. Humor někdy černější než tunel, dechberoucí závěr a také balkánské dechno Gorana Bregoviče. ()

chlievik 

všechny recenze uživatele

Akože toto bol skvelý film, vynikajúci inovatívny nápad, absolutné nový, komediálne typicky židovsky zahraté, absurdne a krásne, skutošne nerealisticky, a preto priam rozprávkovo, samozrejme, že je to iné ako Jakubiskové filmy, ale dalo by sa to v niečom porovnať, asi v tom, že každá situácia, ktorá už-už vyzerá na spadnutie, sa proste začne inak vyvíjať, než je to očakávateľné, napríklad tá situácia s cigánmi s ktorými sa stretnú, a tiež sú prezlečení za nacistov, no proste nenápadný a krásny film. Akurát dnes som volal s kámošom sediac v parku cez mobil, a mi vravel o tom filme, tak som si ho našiel v archíve. Škoda že to bol len sen, ale inak sa to skončiť nemohlo, bol to sen blázna, ktorý stál pri svojej poslednej chvílke pri drótenom plote a sníval o inej minulosti, a inej budúcnosti. :-( Komicky a s humorom vyjadrená myšlienka strašných vecí, ktoré sa diali, v zmysle, že ak už nie je iná možnosť, je ešte možnosť snívať. Myslím, že to bol jeden z najlepších filmov, aký som v poslednej dobe videl. :-* ()

symeon 

všechny recenze uživatele

Pohádka o bláznovi (jménem Š´lomo - tj. Šalomoun, král, který proslul svou moudrostí), který chtěl zachránit za války svůj štetl. A tak vymyslel fiktivní deporatci. Naprosto souhlasím s ostatními komentáři, je to nádherný, vtipný a inteligentní film, který dokáže skutečně rozesmát a pobavit, ale taky hodně zamrazit. ()

Anglofile 

všechny recenze uživatele

Moc hezky film, byla jsem prekvapena. Nejak mi pred 11 lety unikl, a byla jsem rada, ze jsem ho objevila. Konec naprosto necekany, ac je to cele ze zacatku jako komedie, konec dopadne na cloveka tak, jak ma...nadherne zpracovane tema a libilo se mi to mnohem vice nez Zivot je krasny. Vrele doporucuji, nebudu moc mluvit o deji, nechci pokazit radost z filmu jinym. ()

Polda99 

všechny recenze uživatele

Popravdě nevím, co bych o filmu mohl říct...vlastně ani nevím, co si o něm mám myslet. Z praštěné komedie (skoro parodie) se během několika závěrečných minut stal smutný příběh (respektive nesplněný sen) jednoho "blázna". Vážné chvilky se střídají s absurdními komickými situacemi tak rychle, že to chvílemi působilo, jako kdyby režisér nevěděl na jakou stranu se přiklonit. Sám režisér musí být nejspíš totální blázen (nebo možná naprostý génius)....kdo jiný by měl odvahu "nacpat" nacisty, komunisty, cigány a židy do jednoho vlaku... V každém případě mu jeho troufalost po většinu filmu vychází a já rozhodně nemusím litovat stráveného času jeho sledováním. ()

megacik 

všechny recenze uživatele

Tragikomické, a teda viac smutné, ako komediálne..... byť tak ale židom, tak by som sa určite urazil, keby ma prezentovali tak, ako v tomto filme. Ešte na tých cigáňov by ten film ako-tak pasoval, ale židia boli väčšinou normálni a slušní ľudia, a nie ako klauni...Blázon Šlomo to určite aj režíroval. Povedzme, keby od začiatku v tom vlaku boli len samí cigáni, tak by som nepovedal ani pol slova, a hodnotenie by išlo aj o niečo vyššie, však som sa tuším aj raz zasmial. ()

Reklama

Reklama