Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Trinásťdielny austrálsky seriál je dodnes veľmi dobre známy mnohým divákom Československej televízie 80-tych rokov.
Je príbehom vyhnancov, ktorí boli násilne vysťahovaní zo svojich domovov, lebo sa previnili proti britskej nadvláde. Takýmto spôsobom sa do svojej novej vlasti Austrálie dostáva i mladá Írka Mary. Aj keď túži po návrate domov, práve tu prostredníctvom lásky k ďalšiemu trestancovi Jonathanovi nájde životné šťastie.
Seriál Proti větru je príbehom o veľkej láske, obrovskej túžbe po slobode a o tom, čo všetko musí človek obetovať, aby tieto významné hodnoty mohol dosiahnuť. (dr.jacoby)

(více)

Recenze (22)

Kajagogo 

všechny recenze uživatele

„Jen volnost, jen víra Tvá, pevná, i když křehká, silou je, jež dere se i proti větru....“ začul som z televízie jedného večera ešte v socializme. Sadol som si pred obrazovku a veru som neľutoval. Príbeh začína vzburou na Zelenom ostrove (Írsko), do ktorej sa zapletie viac – menej náhodou aj hlavná hrdinka Mary. Túto potom za trest eskortujú na nový kontinent – až do Austrálie. Cestou sa spriatelí s jazyčnatou Polly (s pestrejšou minulosťou), ktorá tvorí k umiernenej Mary skvelý kontrapunkt. Po úvodných peripetiách v trestaneckej kolónii si Mary zoberie k deťom guvernér ostrova –zaváži, že je intelektuálka, vie čítať a písať. Guvernérova manželka ju veľmi nechce, lebo je modlárka, to jest katolíčka. Nakoniec si na ňu ale zvykne a nádejná au- pair sa s rodinou dobre zžije. Situácia sa komplikuje, keď sa do dievčiny zaľúbi Jonatan, ktorého zaujímavo stvárni spevák Jon English. Guvernérova manželka ho odpráši (povie, že Mary nie je doma a že Jonathan nemá viac chodiť), nechce prísť o obľúbenú „chůvu“. Vtedy sa do veci vloží guvernér, ktorý to celé pojme ideologicky a vysvetlí manželke, že aj keď deti a celá rodina majú Mary veľmi radi, musia sa jej vzdať, lebo len keď si Mary vezme Jonathana, môžu v Austrálii založiť národ, ktorý raz povedie k prosperite celú krajinu. Toto sa aj do značnej miery podarilo, lebo veď austrálski trestanci neboli „genetickí“ zločinci, človek v Anglicku mohol dostať šibenicu (neskôr vyhnanstvo), len zato, že upytliačil panského zajaca. Pekný seriál, ktorý vzburou začal, vzburou aj končí, tentoraz proti guvernérovi Blighovi (áno, proti tomu z Bounty, bol to koniec jeho aktívnej kariéry), aj keď vyhnanci z väčšej časti neboli žiadni ťažkí zločinci, predsa len boli dostatočne slobodomyseľní, aby nechali totálne skákať po hlave. Seriál za 5 hviezd. ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

„Jen volnost, jen víra tvá, pevná, i když křehká, silou je, jež dere se i proti větru.“ Tohle bylo jakési motto, které zaznělo na úvod každého dílu, a po něm zazněla melodie, kterou jsem si díky Elle poslechl na http://www.youtube.com/watch?v=akIVjTFd-Zg , za což jí patří mé díky. Sledoval jsem tento seriál jako na trní, bylo to už ovšem dávno a tak si spíš než na děj vzpomínám na dojem, který ve mně zanechal. A ten byl úžasný. Snad proto mi za ta léta dost často v hlavě zazněla ta slova - Jen volnost, jen víra tvá … ()

Reklama

pipapa 

všechny recenze uživatele

Ca.ve své polovině dostane do té chvíle celkem slušný seriál smrtelnou ránu v podobě živelného povstání, podle jehož neuvěřitelného průběhu to vypadá, že bud´ nám režiséři předvádí holý nesmysl, anebo všichni trestanci/povstalci a hlavně pak jejich vůdcové byli imbecilové = opravdu utrpení, i pro vojensky neškolenou ženu, jako jsem já, se dívat na to, jak hloupí povstalci dovolí asi stejnému počtu vojáků doběhnout až k nim, zaujmout palebné postavení a nechat se pak od vojáků postřílet jako stádo ovcí. Místo toho, aby utíkali někam na kopec a tam se nechali postřílet jako boží hovádka, mohli kdykoli napadnout lesem pochodující vojáky ze všech stran a určitě by to dopadlo trochu jinak a hlavně přijatelně a více logicky pro nás, pro diváky. Bohužel jsme dostali naservírováno něco nestravitelného, alespoń pro mě, protože jedna z věcí, kterou ve filmech nesnesu, jsou vyložené, do očí bijící, nelogické a nedůvěryhodné nesmysly. Seriál sice bazíruje na skutečných událostech, ale protože nám autoři celou polovinu příběhu vůbec, ani v nejmenším nenaznačili, že trestanci jsou mentálně opoždění, musím průběh a výsledek povstání považovat za bujnou fantazii, která se tvůrcům komplet vymkla z rukou...Tímhle "povstáním" pro mě seriál přestal existovat. A za hlavního představitele bych se určitě neprovdala a nežila s ním v chaloupce na vršku, ale utíkala bych zpátky do Irska, až by se za mnou prášilo!...Pohádka ušitá pravděpodobně na základě několika málo dokumentů z té doby. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Seriál pro pamětníky , jeden ze seriálů , který pronikl do Československa ještě před pádem železné opony. Násilně vystěhovaní trestanci, kteří musí jako kolonizátoři začít nový život ve vyhnanství v Austrálii, ale pod krutým režimem britského impéria. Skvěle napsané postavy, krásná příroda, výprava. ()

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

V tomto seriálu se dá najít spoustu zajímavých věcí. Poznávání nového kontinentu, kam se dostali trestanci, kteří doma bojovali o holé životy a živobytí a kvůli nepříznivým podmínkám a vládnoucím třídám neměli jiného zbytí než krást, a tak se dostali do Austrálie. Najdete tu nejroztodivnější směsici lidí, kteří jdou za novým a lepším životem, než který jim nabýzela Anglie a jim podobné netolerantní mocnosti. ()

Galerie (3)

Reklama

Reklama