Reklama

Reklama

Epizody(13)

Obsahy(1)

Trinásťdielny austrálsky seriál je dodnes veľmi dobre známy mnohým divákom Československej televízie 80-tych rokov.
Je príbehom vyhnancov, ktorí boli násilne vysťahovaní zo svojich domovov, lebo sa previnili proti britskej nadvláde. Takýmto spôsobom sa do svojej novej vlasti Austrálie dostáva i mladá Írka Mary. Aj keď túži po návrate domov, práve tu prostredníctvom lásky k ďalšiemu trestancovi Jonathanovi nájde životné šťastie.
Seriál Proti větru je príbehom o veľkej láske, obrovskej túžbe po slobode a o tom, čo všetko musí človek obetovať, aby tieto významné hodnoty mohol dosiahnuť. (dr.jacoby)

(více)

Recenze (22)

mira007 

všechny recenze uživatele

Seriál pro pamětníky , jeden ze seriálů , který pronikl do Československa ještě před pádem železné opony. Násilně vystěhovaní trestanci, kteří musí jako kolonizátoři začít nový život ve vyhnanství v Austrálii, ale pod krutým režimem britského impéria. Skvěle napsané postavy, krásná příroda, výprava. ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Připojuji se s nostalgií k ostatním pamětníkům (ach jo, za chvíli si budu připadat jako kmet). Jestlipak bude ještě nějaká repríza. ()

jarous 

všechny recenze uživatele

Skvěle udělaný seriál, jasně za 5*. Nic jiného nepřichází do úvahy. Velmi věrně zpracované osudy, " vystěhovalců" Nostalgie je mrcha . ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Seriál, na který se nezapomíná. Nádherná ústřední písnička. Zobrazení bezpráví, beznaděje a při tom stálé snahy a touhy osvobodit se, to bylo znamenité. Škoda, že se podobné seriály nereprízují. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKOSLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: ČST 1 = 20.5.1988, réžia českého znenia (ČST Praha) = ZDENĚK HRUŠKA (18.4.2012) ()

Rattus Rattus 

všechny recenze uživatele

Vynikající hudba, exteriéry, velmi dobré herecké výkony i scénář. Co by za to dnešní TV divák dal. Po mnoha letech jsem si seriál opravdu užil, kdy ho dávali naposled v TV si už ani nepamatuji, bylo dobré si ho připomenout po tolika letech. ()

Sifaka 

všechny recenze uživatele

"Jen volnost, jen víra tvá, pevná, i když křehká, silou je, jež dere se i proti větru.“ Tak tuhle větu, která zazněla vždy na začátku každého dílu si pamatuji dodnes. Byl to působivý seriál o těžkém životě irských vystěhovalců do nehostinné Austrálie, která byla v té době britskou kolonií. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Postupem času si uvědomuji, že začínám pamatovat i vznik hnědýho uhlí, ale to se nedá nic dělat, některé seriály jsou zapomenuté skvosty a tenhle mezi ně svým zpracováním patří. Drsný život kolonizátorů v počátcích vzniku Austrálie jako součási britského impéria, vyvezení trestanci...nádherná příroda i příběh. ()

Lyncha 

všechny recenze uživatele

Jeden z těch vzácných seriálů, které jsou o něčem. Viděla jsem ho před mnoha lety a jen jednou, ale hltala nenechala jsem si nikdy ujít ani jediný díl a hltala jsem každou minutu. Vzpomínka na něj a pocit, který ve mně vyvolával, se mi nikdy nevykouří z hlavy. ()

elle 

všechny recenze uživatele

Obsahem zaslouženě úspěšného australského seriálu je rekonstruovaný příběh trestanecké kolonie, kterou Austrálie pro Anglii byla a zejména přběh irského děvčete Mary Mulvane, která je tam na několik let nucených prací poslána za rebelii proti britské koruně. Do potíží se dostala spíš proto, že chlapec, do kterého byla v Irsku zamilovaná ji do nich zatáhl a nechal se při tom zabít. Z toho pramenil Mariin odpor proti násilnému bouření proti nespravedlnosti v kolonii ovládané vojskem. Ačkoliv se chtěla vrátit domů do Irska, provdá se za jiného osvobozeného trestance Jonathana. Populární zpěvák Jon English (zvláštní tvář s hluboko hluboko posazenýma očima) si zahrál samorostného Jonathana Garretta a dodnes si pamatuju, jak se krásně styděl, dokud neuměl číst a psát. Ale i pak ke své ženě vzhlížel s láskou a neutuchajícím obdivem. Jeho Mary ho měla malinko pod láskyplným pantoflem, ale vlastně jsem málokdy viděla tak hezky zkombinovaný pár. Další skvělou figurou byla hubatá Polly s pestrou minulostí a její protřelý dobrák Will Price nebo tragická postava rebela Dinnyho. Jon English a Mario Milo se spolupodíleli na muzice a Englich napsal překrásnou ústření píseň Six ribbons. http://www.youtube.com/watch?v=akIVjTFd-Zg ()

bond009 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál mého mládí o do Austrálie násilně vystěhovaných Irech odsouzených mnohdy za malicherné věci a o jejich neutuchající touze po svobodě. Na úvodní větu každého dílu "Jen volnost, jen víra tvá, pevná, i když křehká, silou je, jež dere se i proti větru.“ se prostě nedá zapomenout. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Ca.ve své polovině dostane do té chvíle celkem slušný seriál smrtelnou ránu v podobě živelného povstání, podle jehož neuvěřitelného průběhu to vypadá, že bud´ nám režiséři předvádí holý nesmysl, anebo všichni trestanci/povstalci a hlavně pak jejich vůdcové byli imbecilové = opravdu utrpení, i pro vojensky neškolenou ženu, jako jsem já, se dívat na to, jak hloupí povstalci dovolí asi stejnému počtu vojáků doběhnout až k nim, zaujmout palebné postavení a nechat se pak od vojáků postřílet jako stádo ovcí. Místo toho, aby utíkali někam na kopec a tam se nechali postřílet jako boží hovádka, mohli kdykoli napadnout lesem pochodující vojáky ze všech stran a určitě by to dopadlo trochu jinak a hlavně přijatelně a více logicky pro nás, pro diváky. Bohužel jsme dostali naservírováno něco nestravitelného, alespoń pro mě, protože jedna z věcí, kterou ve filmech nesnesu, jsou vyložené, do očí bijící, nelogické a nedůvěryhodné nesmysly. Seriál sice bazíruje na skutečných událostech, ale protože nám autoři celou polovinu příběhu vůbec, ani v nejmenším nenaznačili, že trestanci jsou mentálně opoždění, musím průběh a výsledek povstání považovat za bujnou fantazii, která se tvůrcům komplet vymkla z rukou...Tímhle "povstáním" pro mě seriál přestal existovat. A za hlavního představitele bych se určitě neprovdala a nežila s ním v chaloupce na vršku, ale utíkala bych zpátky do Irska, až by se za mnou prášilo!...Pohádka ušitá pravděpodobně na základě několika málo dokumentů z té doby. ()

Rudyamon 

všechny recenze uživatele

„Jen volnost, jen víra tvá, pevná, i když křehká, silou je, jež dere se i proti větru.“ Tohle bylo jakési motto, které zaznělo na úvod každého dílu, a po něm zazněla melodie, kterou jsem si díky Elle poslechl na http://www.youtube.com/watch?v=akIVjTFd-Zg , za což jí patří mé díky. Sledoval jsem tento seriál jako na trní, bylo to už ovšem dávno a tak si spíš než na děj vzpomínám na dojem, který ve mně zanechal. A ten byl úžasný. Snad proto mi za ta léta dost často v hlavě zazněla ta slova - Jen volnost, jen víra tvá … ()

nwx 

všechny recenze uživatele

Proč ve vedení těch našich TV stanic sedí takoví ignoranti, kteří raději 20x zopakují celou sérii Kameňáků, než aby jednou po dvaceti letech zopakovali něco, na co se dá koukat. ()

Mykhaluu 

všechny recenze uživatele

Jeden ze seriálů, kteří se pokusil narušit mou dětskou psychiku... celkem úspěšně! Do Austrálie prostě nejedu!! ;-) ()

DavidPrague 

všechny recenze uživatele

Výpravný seriál, jehož každý díl začínal slovy: "Jen láska má pevná, i když křehká, silou je jež dere se i proti větru", rozhodně patří k těm, které je možné na televizní obrazovce vidět i po letech. ()

J. K. Lister 

všechny recenze uživatele

V tomto seriálu se dá najít spoustu zajímavých věcí. Poznávání nového kontinentu, kam se dostali trestanci, kteří doma bojovali o holé životy a živobytí a kvůli nepříznivým podmínkám a vládnoucím třídám neměli jiného zbytí než krást, a tak se dostali do Austrálie. Najdete tu nejroztodivnější směsici lidí, kteří jdou za novým a lepším životem, než který jim nabýzela Anglie a jim podobné netolerantní mocnosti. ()

Reklama

Reklama