Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1892 ztroskotá na pobřeží Austrálie loď. Neštěstí přežije pouze jeden námořník a mladá žena, Philadelphia Gordonová, která na lodi cestovala společně s rodiči. Její výchovy se tak ujímá přísný strýček Charles a teta Hester. Na cestu do nového domova se Philadelphia vydává společně se strýčkem Charlesem na kolesovém parníku po řece Murray. Zde se také poprvé setkává s charismatickým kapitánem plavidla - Brentonem Edwardsem. V roce 1984 získal seriál v Austrálii ocenění ve dvou kategoriích na Logie Awards. Předlohou k seriálu byl stejnojmenný román australské spisovatelky Nancy Cato. (mibara)

(více)

Recenze (37)

Chrysopras 

všechny recenze uživatele

Zajímavý, jak pracuje kolektivní paměť - mohl bych tu psát stejný střípky jako další uživatelé :-). Napadají mě dvě věci - jestli by vlastně bylo dobrý vidět to znovu? A jestli dnešní děti budou mít stejnou možnost společně zavzpomínat, když už televize zdaleka není jasným tahounem v předávání audiovizuální stopy, nemluvě o tom, že tu je mnohem víc stanic než tehdá ČST?! ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Další z řady dobrodružných retro seriálů, vysílaných na našich obrazovkách začátkem 90. let, který tehdy ušel mé pozornosti a poznal jsem ho teprve nedávno. Docela příjemná historická oddychovka po australsku s pěknou titulní melodií, charismatickými hlavními hrdiny a povedeným českým dabingem. Kvalita seriálové tvorby 80. let se nezapře, rád se podívám znovu. Škoda jen, že o pár let později natočený dvoudílný film už poněkud ztratil to kouzlo a jiskru předešlého seriálu, navíc smrt hlavního hrdiny v samotném závěru diváka patřičně nasere. 65% ()

Reklama

HonzaMag 

všechny recenze uživatele

Další z australských seriálů, který se mi vybaví z "dávných osmdesátek" tentokrát v čele s Sigrid Thornton. Tahle Australanka mne jednu dobu přímo pronásledovala - mihla se v řadě filmů a dalších seriálů - až jsem si říkal, že to snad ani není možné. Už tehdy jsem ji moc nemusel, přišla mi hrozně protivná, ale seriál nebyl špatný ... Vybavá se mi závody ve střihání ovcí a hláška "Žluťáci! Berou nám práci!" kdy místní dělníci stávkovali a zaměstnavatel je nahradil poslušnými asijskými spoluobčany.... ()

Narciska 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní vidět takhle „starý“ seriál očima současného diváka. Dnes působí trochu ošuntěle. Je hodně epický. Není ještě ovlivněn soudobou psychologizací a naturalismem. Děj si plyne klidně jako řeka a přitom je plný zvratů a uvíznutí na mělčině a ve slepých ramenech. Láska tam je také. Nesentimentální. Věcná a praktická. Opravdová a silná. Všechny vedlejší postavy jsou plnohodnotní lidé, zcela rovnoprávní s těmi, o kterých příběh je. Těšila jsem se na ty chvíle klidu, které otevře úvodní melodie, i na ten exotický nádech tamní filmařiny a krásnou australskou přírodu. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

Svého času fenomenální seriál mého dětství, ale nostalgie nestačí na to, aby obstál v čase. Možná knižní předloha, původně trilogie. Ale sága dnes působí moc „televizně“, když hlavní hrdinka, se kterou trávíme roky od jejích –náct do středního věku, se nezmění, ani co do charakteru, ani co do účesu (snad od předposledního dílu si vlasy, většinou, svazuje). ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • Kolesový parník Philadelphia kapitána Brentona Edwardse si zahral parník Pevensey, vyrobený společností Permewan Wright & Co. Ltd. v roce 1911 v australském městě Moama. (Ampi)
  • V originálnom románe malo stroskotané dievča trinásť rokov, avšak pre televízne potreby jej vek upravili na 24-ročnú ženu. (Raccoon.city)
  • Sfilmovaný príbeh sa končí približne uprostred knihy, podľa ktorej bol natočený. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama