Reklama

Reklama

Obsahy(1)

V roce 1892 ztroskotá na pobřeží Austrálie loď. Neštěstí přežije pouze jeden námořník a mladá žena, Philadelphia Gordonová, která na lodi cestovala společně s rodiči. Její výchovy se tak ujímá přísný strýček Charles a teta Hester. Na cestu do nového domova se Philadelphia vydává společně se strýčkem Charlesem na kolesovém parníku po řece Murray. Zde se také poprvé setkává s charismatickým kapitánem plavidla - Brentonem Edwardsem. V roce 1984 získal seriál v Austrálii ocenění ve dvou kategoriích na Logie Awards. Předlohou k seriálu byl stejnojmenný román australské spisovatelky Nancy Cato. (mibara)

(více)

Recenze (37)

topi80 

všechny recenze uživatele

Když jsem byl malý, stavěl jsem si loď Philadelphia ze všech stavebnic, co jsem doma našel. A když jsem na dovolené mohl vstoupit na palubu "parníku" na přehradě, byl jsem v sedmém nebi. Po téměř třech desítkách let zhlédnuto na Youtube. A verdikt? Ve všech ohledech pozitivní. Nadčasový seriál, který by byl v dnešní době ozdobou televizního prime timu. Děj sice nijak překotně dopředu neutíká, ale pozornost udrží a zvědavost, jak to bude dál, je silnější než u kdejakého díla s efektně vystavěnými spoilery. Všechny postavy jsem si hned oblíbil a žil nimi romantický život, který je však plný drsných nástrah nemilosrdné řeky. Trochu mně vadil smutek, kterým byly všechny díly protkány. Tvůrci nenechali hlavním hrdinům ani chvíli bez starostí, finanční problémy nikdy neustávaly a člověk měl pocit, že ta loď, kterou jsem jako malý tak obdivoval, nevydělala ani zlámanou grešli. Přesto nedokážu seriál nazvat jinými slovy, než jako krásný. Svou pozici, kterou si kdysi získal v mém dětském srdci, si se ctí obhájil a ještě mnohé přidal. ()

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

Další z řady dobrodružných retro seriálů, vysílaných na našich obrazovkách začátkem 90. let, který tehdy ušel mé pozornosti a poznal jsem ho teprve nedávno. Docela příjemná historická oddychovka po australsku s pěknou titulní melodií, charismatickými hlavními hrdiny a povedeným českým dabingem. Kvalita seriálové tvorby 80. let se nezapře, rád se podívám znovu. Škoda jen, že o pár let později natočený dvoudílný film už poněkud ztratil to kouzlo a jiskru předešlého seriálu, navíc smrt hlavního hrdiny v samotném závěru diváka patřičně nasere. 65% ()

Reklama

Narciska 

všechny recenze uživatele

Je zvláštní vidět takhle „starý“ seriál očima současného diváka. Dnes působí trochu ošuntěle. Je hodně epický. Není ještě ovlivněn soudobou psychologizací a naturalismem. Děj si plyne klidně jako řeka a přitom je plný zvratů a uvíznutí na mělčině a ve slepých ramenech. Láska tam je také. Nesentimentální. Věcná a praktická. Opravdová a silná. Všechny vedlejší postavy jsou plnohodnotní lidé, zcela rovnoprávní s těmi, o kterých příběh je. Těšila jsem se na ty chvíle klidu, které otevře úvodní melodie, i na ten exotický nádech tamní filmařiny a krásnou australskou přírodu. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Síce som to s nadšením sledoval za detských čias, ale pamätal som si z toho už len to, že sa tam plavil po rieke nejaký parník. Tak som si to po rokoch zopakoval. Je to pekná romantika so silnou, sympatickou a peknou ženskou hrdinkou. Nečudo, že sú do nej zbláznení všetci chlapi. Samozrejme nesmie chýbať aj nejaký chlap do ktorého je zamilovaná ona, ale je to typický mačo, ktorý kvôli chlapskému egu robí jednu hovadinu za druhou, vďaka čomu mi miestami fakt liezol na nervy. Napriek tomu, že sa povahovo k sebe tí dvaja nehodili, tak potom čo v tomto seriály prežili rôzne krízy, tak verím, že to nejak spolu doklepali až do staroby. Jednotlivé príhody na parníku sú také neškodné až naivné. Niečo medzi nenáročnou telenovelou a trochu dobrodružným seriálom. Pred rokmi nič lepšie v TV nebolo a dnes vlastne tiež nie. Kinofilmy majú utrum a Netflix chrlí mizernú kvantitu. Takže nakoniec som celkom spokojný a rád som si seriál zopakoval. Potešil ma aj starý dobrý hviezdne obsadený CZ dabing. P.S: ústredná melódia je pekná, ale už som ju mal na konci seriálu plné zuby. 7/10. ()

Rattus Rattus 

všechny recenze uživatele

Nostalgická vzpomínka. Základní dějovou linii jsem si pamatoval, ale po shlédnutí jsem zjistil, že paměť není dokonalá. Další z adeptů na reprízu. Ucházející herecké výkony a scénář, výborné exteriéry a hudba, ústřední melodii jsem si pamatoval i po dvaceti letech. Seriál mohu všem doporučit, s tím co se dnes točí - neporovnatelné. ()

Galerie (27)

Zajímavosti (3)

  • V originálnom románe malo stroskotané dievča trinásť rokov, avšak pre televízne potreby jej vek upravili na 24-ročnú ženu. (Raccoon.city)
  • Kolesový parník Philadelphia kapitána Brentona Edwardse si zahral parník Pevensey, vyrobený společností Permewan Wright & Co. Ltd. v roce 1911 v australském městě Moama. (Ampi)
  • Sfilmovaný príbeh sa končí približne uprostred knihy, podľa ktorej bol natočený. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama