Reklama

Reklama

Austrálie v barvě


Výspa impéria (E01)

(epizoda)
  • Austrálie Outpost of Empire
Austrálie, 2019, 50 min

Režie:

Lisa Matthews

Scénář:

Lisa Matthews

Hudba:

Rafael May

VOD (1)

Obsahy(1)

Moderná Austrália sa zrodila 1. januára 1901, keď sa spojilo šesť britských kolónií. Poľnohospodárstvo a baníctvo transformujú krajinu aj napriek tomu, že uprednostňovanie bielych ľudí obmedzuje dostupnosť pracovnej sily. Prvá svetová vojna zanechala stopy na mladej generácii, no dvadsiate roky priniesli ekonomický rast, ktorý bol odrazu zastavený Veľkou hospodárskou krízou. (Arsenal83)

(více)

Recenze (2)

Marze 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Na záběrech to vypadá jako obyvatelstvo České republiky. A většina se dobrovolně hlásí vraždit v 1. světové válce. Nyní vyhlazují neschopností se rozmnožovat. Když jsem byl v Austrálii, připadal jsem si jak v Číně. O tomto prvním dílu nepadlo ani slovo o tomto, tak doplňuji: Původní obyvatelé Austrálie Aboriginové, jak je Evropané začali nazývat, byli od počátku kolonizace vytlačování do neúrodných buší a nehostinných pustin střední a severní Austrálie. Přirozený přírůstek obyvatelstva se pohybuje okolo 1,2 % (na reprodukci je potřeba 2,2%). Australská vláda uplatňovala od počátku z dnešního multikulturalistického ideologického pohledu šovinistickou politiku tzv. bílé Austrálie, tzn. Austrálie s obyvatelstvem evropského původu s vyloučením barevného přistěhovalectví, především z asijských zemí. Tím zabránili přeměnu Austrálie na čínskou provincii. Přistěhovalcům z Asie byly kladeny všemožné překážky. Ti, kdo přijeli, museli skládat zkoušku ve formě diktátu. Text byl původně sestaven tak, aby znemožnil vstup do země každému Asijci, který se tu chtěl natrvalo usídlit. V přístavech mohl úředník Australského svazu nahlas nadiktovat uchazeči o přistěhovalectví v kterékoli evropské řeči text o více než 50 slovech a žádat od něj, aby jej na místě napsal. Pokud se uchazeč dopustil chyby, nesměl vystoupit na břeh. V prvním roce obstálo při této zkoušce osm Japonců, šest Indů a čtyři Syřané, ale 459 Číňanů zkoušku nesložilo a muselo zůstat na lodi.“ (Blainey,G. 1999, s. 120–121.). Po druhé světové válce měla Austrálie jen sedm miliónů obyvatel a potřebovala mnohem větší počet obyvatelstva, aby se mohla bránit. Postupně nové imigrační předpisy umožňovaly přistěhovalectví ze všech států bez ohledu na rasu a národnost, a z tohoto důvodu hlavně od roku 2005 přistěhovalectví z Asie značně vzrůstat (v roce 2010 tvořilo už 7 %). V Austrálii žijí zbytky původního obyvatelstva – Austrálci, kteří zaujímají v etnickém složení zvláštní místo. Dnes však představují 1 % obyvatelstva. Velká etnická různorodost Austrálie od 50. let nezpůsobovala žádné vážné sociální problémy. Sociologové však vidí ve stále rasističtějším chování vůči etnickým skupinám převážně z asijských zemí (Čína, Vietnam, Filipíny, Indie, Jižní Afrika) ohrožení sociálního míru v budoucnosti. Příklad Austrálie ukazuje, že rozdíly původu, barvy pleti, jazyka a tradice s sebou přinášejí stále přetrvávající problémy. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Našinec vie o Austrálii málo. Akurát tak, že tam fašisti nechceli nechať hrať Djokoviča. Našťastie tieto historické zábery dávajú poznať austrálsku históriu a tá sympatická vôbec nebola. Tú drsnosť presadzovania totalitných pravidiel v rámci akože demokracie, ktorá sa ukázala počas covidu, tak tú majú v dna. Ničili aborigincov hlava nehlava už v čase, keď už aj v USA bolo polstoročia po zrušení otroctva. A keď trebalo, ochotne a dobrovoľne išli v mene britského impéria vraždiť. Proste vidno, že to je bývalá trestanecká kolónia. ()

Reklama

Reklama