Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Na počátku je sebevražedný pokus sochaře Jiřího Málka, který překazí v bytě ukrytý zloděj. Málkovi je pětatřicet, je rozvedený, stará se o pětiletého syna a důvodem, proč si v ateliéru pustil plyn, je samozřejmě žena. Chmurné nálady se jej pomocí alkoholu pokusí zbavit pan Karas, který se Málkovi stará o domácnost. Jenže poté, co Jiří starého muže urazí a ve zlém se rozejdou, rozhodne se Málkův starší bratr Oldřich najít ženu, která by byla Jiřímu dobrou ženou, malému Martinovi maminkou a jemu dobrou přítelkyní. Měla by být hezká, inteligentní, chápavá, měla by mít ráda děti a měla umět vařit, prát a uklízet. Aby nedošlo k omylu, vypracuje Oldřich test, jehož výsledky by měly rozhodnout. Aniž by tušily, že prochází důležitou zkouškou, ocitá se v ateliéru řada potenciálních švagrových - rozhlasová redaktorka Edita, zdravotní sestra Martina, studenka Pavla i další... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (40)

Matty 

všechny recenze uživatele

Český chcípácký film v zárodečné podobě. Realizačně jde o tu nejstandardnější normalizační šeď, pozoruhodná je ovšem úchylnost předkládané alternativy k tradičnímu rodinnému modelu. Film připouští společné soužití nezletilé nymfomanky, postaršího pederasta, neskutečně otravného šišlavého chlapečka a dvou mačo mužů, pro něž je konstatování „chováš se jako ženská“ nejhorší urážkou. Něco podobného by nevymysleli ani Solondz s Almodóvarem dohromady. Tato kombinace je přitom prezentována jako jediná možná, neboť pánové jsou na jednu stranu nesamostatní (takže potřebují, aby se o ně někdo staral), ale zároveň natolik hrdí na vlastní chlapství, že ve své blízkosti žádnou dominantnější ženu nestrpí (emancipace je shazována coby intelektuální výstřelek). Partnerka musí být přirozeně mladá a pěkná, moc nemluvit a umět vařit a prát, což žádný z představených TYPŮ žen nesplňuje. V jedné ze symptomatických scén je ženě přikázáno doma uklízet, zatímco muž se vydává obstarat potravu (přirozeně maso). Motivy ublíženeckého šovinismu, táhnoucí se napříč celou Papouškovou filmografií, zde byly rozvedeny s největší (a nejopovrženíhodnější) důsledností. Kruh se uzavírá poznáním, že jedinou ženskou, s kterou jsou zájmy a potřeby obou bratrů kompatibilní, je muž, pan Karas. Odhlédneme-li od ideologie, film nepotěší ani jako lidová zábava. Rádoby konflikty vznikají z prkotin a neschopnosti postav postavit se čelem realitě (čili jde převážně o umělé, příběhem nemotivované natahování), dialogy se omezují na politicky nezávadný vztahový diskurs, což charakterům a světu, který obývají, výrazně ubírá na životnosti, rozbředlá forma namísto kauzálního řetězení příčin a následků nabízí jen laxně propojené epizody, které mi vinou nízkého stupně odlišnosti začaly po pár minutách splývat a film se i při své střídmé délce stal únavně monotónním. Už kvůli možnosti uvědomit si, kde koření některé z výrazných nedostatků současné české (nejen) komediální produkce, je ale pozitivní, že televize zhovadilosti jako je tato stále reprízují. 35% ()

gouryella 

všechny recenze uživatele

Trosku min sentimentu a mohl z tohoto filmu byt vydareny pribeh o jednom laskou zklamanem muzi. Takto jen nahrazka jihoamerickych telenovel. ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Na svou dobu dosti povedená >mírně nahořklá< komedie - docela i ze života... :-) - - - P.S. To se ještě Lenka Kořínková dala považovat za nadějnou herečku... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Tahle komedie se mi docela líbila. Heřmánek a Frej jsou docela zábavná dvojka, nejrůznější vedlejší postavičky jako panovačná vrchní sestra Regina Rázlová, "žárlivej" pár Jiří Wimmer a Naďa Konvalinková nebo třeba pošahaný spolupracovníci Heřmánka jsou taky dobrý. Ale to dítě, co neumělo vyslovovat "R", mi lezlo na nervy od první chvíle, co se objevilo na obrazovce. A ve filmu se vyskytuje bohužel každou chvíli. Jinak postava starýho souseda (Ota Sklenčka) mi přišla jako nějakej pedofilní úlet a nahá Lenka Kořínková se svou celulitidou a chlupama v podpaží na mě působila spíš odpudivě. ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Tělo ženu chce, tělo ženu potřebuje. Dvojice Heřmánek Frej velmi zdařilá, Lenka Kořínková byla holka krev a mléko. Jinak jednodušší průměr, ke kterému v těchto letech Jaroslav Papoušek bohužel inklinoval. ()

triatlet 

všechny recenze uživatele

Vtipně rozehraná partnerskosourozenecká partie, která není zbytečně podbízivá. Pobaví občasné vtípky, narážky na dobu ("Pusťte si rádio, nahoře máme kosmonauta!). Výborné herecké obsazení. ()

vypravěč 

všechny recenze uživatele

Přes několik dů-vtipných momentů a mocné kouzlo nechtěného mě tento pozdní Papouškův film věru nenadchl. Ladislav Frej jako reálněsocialistický Modigliani mě zneklidnil samozřejmostí herecké neschopnosti a o podobně zoufalých výkonech dalších „talentovaných“ hvězd normalizačního nebe ani nemluvím. Film postrádá jakoukoliv stavbu: úvodní expozice se jen potměšila nafoukla do vlnky připomínající kypící mléko, a celkově tak vyznívá jako nevydařená anekdota, roztažená zbytnými epickými ornamenty, které napovídají, že údělem mužů je sžívat se s jakousi zvláštní odrůdou lidského druhu, tj. ženou, jež se vyznačuje rozmanitými hlubinnými perverzemi. Místy mně dokonce přišlo, že se Papoušek snaží své dílko sestavit z těch nejstereotypnějších prvků soudobé kinematografie, a tak ji parodovat a nemírně „dávkovaný“ explicitní erotismus byl pravou záminkou vzniku tohoto celuloidového prázdna. ()

argenson 

všechny recenze uživatele

Ve své době to mohl být hodně netradiční pohled na možnosti socialistického soužití (dva pošahaní bratři, přechytralé dítě, nezletilá nymfomatická učnice a vlídný soused, kterého by dnes leckdo označil za pedofila). Leč odhalené poprsí Lenky Kořínkové a čtyři pět humorných replik je na jeden film trochu málo. Plus jedna nadprůměrně vtipná vsuvka s dvojicí Konvalinková-Wimmer. A myslím si, že Regina Rázlová je stále nedoceněná herečka. A taky si myslím, že z filmu, kde permanentně někdo zvoní u dveří, se dalo vykřesat víc. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Příšerná, otravná splácanina. Kořínková poprvé viděna ve větší roli a hned jsem věděla, že tuhle nánu nebudu mít ráda. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

moja zauímavosť:Natáčanie filmu prebiehalo na zámku v dedinke Kuks, ktorá sa nachádza v okrese Trutnov. (dyfur) ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Lenka Korinkova bola krv a mlieko, to jo, Hermanka nijak extra nemusim ... jo a film len taky znesitelny normalizacny slabsi priemer ? Jaroslav Papousek ma daleko lepsie filmy 60 % ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Další ze zapomenutých komedií, který leží neprávem v archivu. Dva bráchové a jeden malý kluk , k tomu soused co jim vaří a uklízí. Olda hledá ženskou pro bráchu, aby zapoměl na bývalku s níž má syna o , kterého se společně starají a tak různě testují ženy, ktará se jak chová. Nakonec sie jim žádná nezamlouvá. Až si sám Oldřich narazí mladou Pavlu později zjistí, že jí jen 16 let a má to ráda (Lenka Kořínková) a taky nám to stále dokazuje a ukazuje (má co) ač se jí snaží vyhodit, ona je ten případ, kdy jí vyhodíš dveřma a vrátí se oknem. Jak to asi dopadne je jasné. Film působí příjemně a docela i vtipně hlavně u Oldřicha v práci ta jeho parta je k popukání. Malý Martin je docela až moc přechytralý, ale hraje to velice dobře. Herecké obsazení je dobré zvlášt Heřmánek to krásně táhne. Za zmínku stojí malá role manželského páru co se snaží předstírat nevěru v podání Nadi Konvalinkové a Jirky Wimmra. ()

zette 

všechny recenze uživatele

Dejove o nicem. Ma to ale spoustu zajimavych postav a pokud ma divak trochu v trumpete, myslim, ze se zasmeje. Minimalne dvojici Hermanek a Korinkova. "Tak ty tu praci zeres".-). ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

"Talentovaná" Kořínková a Oldřichovy budíky v Papouškově vycpávkové nekomedii, kde průměrnému scénáři a chabé režii nepomůže ani popudlivý Heřmánek ve středním věku, zápasící s protikladem elánu dívčího mládí a své usedlosti. Nejlepším tak bohužel zůstávají scénky s O.Sklenčkou (vojákem a pedofilem) a M.Ježkovou, nebo kostýmová scéna hlavního hrdiny. Oživování homolkovských postupů v nové konfiguraci postaviček s ♫ husitským chorálem v patách moc legrace nepřinese. -"Ten palcát máš blbě !" - "To bude jinak." 1-2* ()

sator 

všechny recenze uživatele

Sochař Málek (Ladislav Frej) má ateliér na adrese Malostranské náměstí 38/24. Jedná se o stejný dům v kterém bydlel režisér Podskalský ve své věži... Kromě jiného fajn hudba... ()

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Zábavný a neobvyklý film, který bohužel skončil v nejlepším, a my se tak nikdy nedozvíme, jak spolu ta nesourodá pětice hospodařila, zůstává to jen na naší fantazii. Ale muselo to bejt divoký. Talentovaná nymfomanka Kořínková, talentovaný macho Heřmánek, který padá do mdlob, když si žena na prvním rande dovolí odmítnout uklidit fusekle z hrnce na zemi a uvařit, zcela netalentovaný Frej st., který zpacká i vlastní sebevraždu, kluk, který nezaujatého diváka svým hraním a dikcí hrozně irituje, ale ostatní herci dělají, že ho strašně milují. No a na závěr postava nejméně uchopitelná - major, kuchyňka a garsonka v jedné osobě představovaný Sklenčkou, který je po sexuální stránce skutečně renesanční, pedofilohomotransexuální osobností s neuvěřitelnými výroky - "Já a ženská? Takhle mě ještě nikdo v životě neurazil!" (to fakt řekl on a né takový Elton John!) anebo: "Pokud existuje ideální ženská pro vás tři, tak jsem to já" a "Žádná ženská vám nemůže dát víc než já!". ()

Master19 

všechny recenze uživatele

Jak je vidět, normalizace Papouškovu tvorbu zasáhla takříkajíc fatálně. Můžeme tu zahlédnout řekněme otisky prstů, které režiséra usvědčují, ale je to jen stín komediální snahy. Téma antiemancipace může být zajímavé, ale zkostnatělé pojetí a trhlý ženský element Lenky Kořínkové nedávají naději na zábavu. Nejlepší na celém filmu (tedy to co divákovi zůstane v paměti) tedy budou Wimmer s Konvalinkovou a mistři epozodních rolí Viktor Maurer či Vlastimil Venclík. ()

Reklama

Reklama