Reklama

Reklama

Ženy Třetí říše

(TV film)
  • Francie Les Femmes du IIIe Reich (více)

Obsahy(1)

Na německé ženy se už dlouho pohlíží jako na osoby, které jen pasivně přihlížely zločinům nacistického režimu. Jenže ony sehrály důležitou roli. Dokument tak zásadně otřese jejich obrazem. (Viasat)

Recenze (9)

NinonL 

všechny recenze uživatele

Dobře zpracovaný dokument, zabývající se účastí a vinou německých žen na zvěrstvech druhé světové války. Zdravotní sestry, které oznamovaly zdraví narozených dětí nebo podávaly smrtící dávku léků postiženým pacientům. Sekretářky, které zapisovaly a byly svědky mučení vězňů v koncentračních táborech. Dozorkyně a mučitelky v konentračních táborech. A nakonec i manželky hrdlořezů SS, které jim večer čistily boty od krve zabitých. Jak moc byly tyto ženy vinny a nakolik mohly svoje osudy ovlivnit a vzepřít se systému, toť otázka. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Je tu aj veľa zaujímavých informácií, ale duo lesbických historičiek sa rozhorčovalo na jednou otázkou a mne neostalo nič iné len sa z chuti zasmiať. Hovorili tam, že ženy boli pre nacistov len súce na rodenie detí a starostlivosť o domácnosť a že sa nepočítalo s tým, že budú zastávať vysoké politické funkcie. To je v poriadku, ja sa teda Tretej ríše ani v najmenšom nezastávam, ale bolo to v tridsiatych rokoch 20. storočia niekde inak? Koľko tých ministeriek mali v Británii, Francúzsku, Československu či USA? ()

Reklama

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

Prasárničky eugeniky, podmaňování prostoru při osídlování, rozsudky smrti od psacích strojů sekretářek, sadismus dozorkyň, tím vším se táhne tenká nit neúcty k životu a fanatismu při budování světlých zítřků říše. Nevyšlo to. Vina je, trest se nedostavil. Vezmeme cihly, zbudujeme jiné Německo a budeme dělat, že se nic nestalo.. S ohledem na tu oddanost je paradoxní, že kdyby uměli namíchat árijské vojáčky v IG Farben, možná by vůdce ženy ani nepotřeboval.. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Ženy Tretej ríše sa prejavovali aj v odboji proti Hitlerovi a nacizmu. Nebolo ich veľa a po vojne zapadli do zabudnutia. Nikto nemal záujem o ich publicitu a zvlášť tie, ktoré pomáhali Židom. A tak sa len okrajovo spomína na Sophiu Schollovu a skupinu odboja „Biela ruža“ (Margaretha Rothe, Magarete Mrosek, Hannelore Wilbrandt, Trade Lafrenz, Maria Leipelt, Katharina Leipelt a Ilse Ledi). Príbeh Hedviky Porschützovej keď pomáhala židom odišiel do zabudnutia z ideologických dôvodov. Irena Harand, rakúska aktivistka za ľudské práva a bojovník proti antisemitizmu, život si zachránila útekom do USA, Lina Haag, komunistka, celú vojnu strávila v koncentračných táboroch a ďalšie nemecké ženy, ktoré sa postavili nacizmu na odpor. Ale na druhej strane bolo zo 40 miliónov žien až 12 miliónov zapojených do rôznych spolkov v NSDAP. A takmer 2 milióny bolo zapojených priamo do služieb Wehrmachtu alebo jednotiek SS. Podľa Adolfa Hitlera úlohou nemeckej ženy bolo byť krásnou a rodiť deti. Tento pohľad na svet sa na konci nacistickej éry jednoducho nestratil. Za vojnové zločiny bolo potrestaných len pár žien a všetky ostatné sa vyhli konečnému zúčtovaniu, stiahnutím sa do ústrania a zmenou mena, napríklad výdajom, a tak sa definitívne stratili v nemeckej spoločnosti. ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Ženy voličky, ženy rodičky, ženy manželky , úřednice ( ale nikdy vedoucí pracovnice ve straně ) kolonizátorky, dozorkyně, vražedkyně a nakonec neviňátka.. Francouzský dokument o ženách v nacistické éře Německa je zajímavý, ale nijak překvapující krom několika statistických čísel jako např. roku 1939 bylo ze 40 milionů žen 12 miliónů žen v organizacích přidružených NSDAP. ()

Galerie (21)

Reklama

Reklama