Reklama

Reklama

Létat jako pták

Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Dva přátelé (Nicolas Cage a Matthew Modine) se vrací z války ve Vietnamu, z níž si oba nesou své šrámy. Jeden utrpěl fyzická zranění, druhý má duševní trauma. Žije v představě, že se proměnil v ptáka - tvora, který ho odjakživa fascinoval. Vystoupejte do nových výšin v tomto strhujícím a podmanivém filmu, v jehož hlavních rolích se představí Matthew Modine a Nicolas Cage. Pírko (Matthew Modine), veterán z války ve Vietnamu, sedí téměř v katatonickém stavu na uzavřeném oddělení psychiatrické léčebny. Přivedla ho sem představa, že je jedním z opeřenců, o kterých už jako malý chlapec snil. Jeho psychiatr se rozhodne povolat na pomoc Pírkova nejlepšího přítele z dětství Ala Columbata (Cage). Al, který si z války přinesl své vlastní šrámy, se zoufale snaží přivést kamaráda zpátky do reality. Odpověď možná spočívá hluboko v jejich dětství, kdy si podivín Pírko poprvé navlékl křídla a lehkovážný Al mu pomohl vzlétnout. Film Křídla je příběhem o věrném přátelství. Zčásti komedie, zčásti drama. Zčásti něco, s čím jste se ještě nikdy nesetkali. Připravte se na vskutku povznášející zážitek. (HBO Europe)

(více)

Recenze (94)

B!shop 

všechny recenze uživatele

Rozhodne paradni drama, i kdyz pusobivosti nejlepsich Parkerovo kousku to zdaleka nedosahuje. Problem je, ze sceny pred valkou, o dvouch kamosich, jsou natoceny vcelku pohodovym zpusobem, hezky se na to kouka, dej pekne odsejpa, sem tam nakej vtipek, proste vysoce prijemny drama. Pak tu jsou ale sceny z blazince, ktery pusobi lehce chude a nemaj potrebnou atmosferu. Vygradovany jsou sice pekne, ale je to zaroven lehce stereotypni a ke konci to spelo k pekne debilnimu zaveru, nastesti doslova v poslednich sekundach to Parker zachranil a soup sem perfektni vtipnej zaver. Co se tyce hercu, Cage tady predvadi naprosto perfektni vykon a Modine v hlavni roli mu spis jen tak nahrava, nicmene hraje taky slusne, akorat ke konci, kdyz uz se jakoze zblazni, to sem mu moc neveril. Ale celkove rozhodne skvele natoceny drama, ktery stoji za skouknuti. Lepsi 4*. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Měl jsem z tohoto filmu trochu obavy, protože jsem měl čest jenom s těmi díly Alana Parkera, které zrovna neoplývaly optimismem a to samé slibovala i hlavní dějová zápletka Birdy. Chtělo by se říci, že opak je pravdou, ale ne zas tak úplně. Filmů o hlubokém přátelství dvou lidí, které rozbila válka ve Vietnamu už byla natočena spousta, ale málokterý v sobě skrývá tolik lidskosti a vzájemného porozumění. Jenomže, i zde právě Parker stále zůstává věrný svému vypravěčskému stylu, takže psychiatrická léčebna – ač má bílé stěny, široké chodby a nevede ji pološílený doktor – stále působí notně depresivně a vzájemné rozhovory Ala s Pírkem, které uvízly na mrtvém bodě, dohánějí k šílenství nejenom samotné hrdiny, ale i diváka. Herecké party Matthewa Modina a Nicolase Cage jsou skvělé a oba své „handicapy“ zvládají na jedničku. Ať už Modine svého „ptáčníka“ nebo Cage obličejovou mimiku přes obvazy. Dosti rozporuplná zůstává (dohromady) asi pětiminutová válečná sekvence z Vietnamu, která ač přes svou formální preciznost, působí jako dosti nešetrně připojená vsuvka. Rozhodně má své opodstatnění v dějové skladbě, a film by se bez ní neobešel, ale působí vzhledem k zbytku filmu trošku samoúčelně. Ale čert to vem, Birdy je po dlouhé době film, u něhož jsem při letmém mrknutí na hodiny zjišťoval, že ten čas někdy letí opravdu rychle. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Sandy Kroopf, Jack Behr .. Myslet si, že jsi ptákem a navíc uzavřeným kleci, je určitě nelehké! Perfektní psychologická studie zdrcujícího dopadu války na mladého jedince. Příběh přátelství dvou kluků, kde jeden utrpěl zranění fyzické a druhý psychické. Film, ač se odehrává převážně v léčebně, je protkán spoustou příjemných, retrospektivních scén z bezstarostné mládí oněch kamarádů.. ()

Faye 

všechny recenze uživatele

„Nebudeš létat stejně jako já. Nemůžeš létat, protože tomu nevěříš.“ V mládí dva nerozluční kamarádi se spoustou tragikomických zážitků (vždyť jeden z nich je tak trochu podivín, tak trochu snílek). V dospělosti dva přátelé, oba těžce poznamenaní válkou ve Vietnamu. Jeden z nich, uzavřený ve svém vlastním světě, za zavřenými dveřmi psychiatrické kliniky leží odevzdaně na podlaze..„Když spím, dává mi to sílu. Nabírám sílu k letu.“ A ten druhý trpělivě vypráví a vzpomíná, vždyť Birdy je víc než přítel „je součástí mého zatraceného života!“. Nádherně natočený film o přátelství, bolestech a snech.„Je čas začít mávat křídly.“ ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Dojemný příběh o dvou klucích z periferie, kteří se stali i navzdory zcela odlišných povah velkými přáteli. Po válce ve Vietnamu se Al setkává s Birdym ve vojenském blázinci, kde se ho snaží všemi možnými prostředky, ale nejvíc formou vzpomínek z mládí zbavit traumatu z války i když je sám nepříjemně zraněný ve tváři. Birdyho osobnost je opravdu jiná, dalo by se říct téměř odlidštělá, protože jeho jediným smyslem života je svět ptáků a vášeň po létání. Citlivý, křehký Birdy odmítající jakoukoliv komunikaci je pro Ala až skoro tělesně bolestný, ale v žádném případě to nevzdává. Já smekám před dvacetiletým Nicholasem Cagem a před Mathewem Modinem za jejich bravurní herecké výkony, které předvedli. Chvílemi to bylo na hraně, ale jako celek to byl opravdu zajímavý zážitek. Úplný závěr se jim tedy povedl, beru to jen jako takové mírné a jemné odlehčení, které jsem i uvítala. 75% ()

Boss321 

všechny recenze uživatele

Originální příběh o dvou nerozlučných přátelích, na kterých zanechala válka ve Vietnamu nemalé psychické, ale i fyzické stopy. Matthew Modine a Nicolas Cage podali opravdu kvalitní výkony a jestli někdo pochybuje o Cagově herectví nechť se podívá na tento snímek. Alan Parker je režisér, který ve svých dílech umí vytvořit nezapomenutelnou atmosféru a upoutat diváka do sedadel a Birdy není rozhodně vyjímkou. Trochu škoda, že si Birdy neodnesl nějakou oscarovou nominaci, alespoň za scénář by si určitě zasloužil. Pokud máte rádi filmy jako Lovec Jelenů, rozhodně nebudete těch dvou hodin co u snímku strávíte litovat...... ()

igi B. 

všechny recenze uživatele

Krásný smutný film s mírně optimistickým vyzněním... Depresivně lidské. Vynikající dílo. Skvělí herci, i ten Nicolas Cage ještě není celebřitní hvězda, hrající ve kdejaké pitomosti... Krásný emotivní soundtrack Petera Gabriela (nikoli tedy George Michaela - viz. komentář Simike). Doporučuji mimo film ku poslechu v houpacím křesle a se zavřenýma očima... Budete létat... ()

dobytek 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že to bude něco o válce ve Vietnamu, ale ty vietnamský scény zaberou všeho všudy tak 5 minut. Podstatně větší část filmu se odehrává ve cvokárně, kde Matthew Modine akorát čumí a dělá nějaký držky a Nicolas Cage tam pronáší různý "moudra" nebo hysterčí. To mě moc nebavilo. Celkem zábavný byly některý ty epizodky ze života před odjezdem do války. 2 hvězdy za film + 1 navíc za ochočenýho kanárka. Taky jsem takovej trochu magor-ornitolog. ()

Shit 

všechny recenze uživatele

Skvělý herecký výkony a silnej příběh, kterej na konci graduje docela hustým způsobem, to jsou asi ty největší přednosti tohohle filmu. Oba hlavní herci tady excelujou, ale kupodivu tady mnohem známějšímu Nicloasi Cageovi natrhnul prdel Matthew Modine, kterej by si sand i zasloužil Oscara.. Příběhově to je hodně silný a emocionální, ale na začátku sem se nějak nemoh chytit a do příběhu jsem se dostával hodně pozvolna, ale pak musim uznat, že dál začala atmosféra docela houstnout a příběh nabíal na síle astronomickou rychlostí a konec už byl od Alana Parkera zase mistrovský dílo. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi solídny príbeh verného priateľstva a výborne vykreslené poznačenia z vojny. Pírkovo vnímanie počas celého filmu vás tak zmätie, že ani nedúfate v šťastný a prekvapujúco pojatý záver. Skvelá dráma, slzy nechýbali. 80%. ()

mysicka 

všechny recenze uživatele

dva kamarádi.. al a birdy.. jeden běžný mladík s běžnými zálibami - dívky, auta, vylomeniny.. druhý trošku zvláštní, přemýšlivý, nespolečenský mladík, který lítá metr nad zemí a chtěl by lítat opravdu.. příběh o přátelství dvou rozdílných chlapců, o dospívání, o baseballových míčích, o lásce ke kanárkovi, o hrůzné válce ve vietnamu, o návratu z ní, o šrámech na obličeji, o šrámech na duši.. a o touhách v každém z nás.. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Jeden z filmových restů, který jsem měl. Dva kamarádi, jeden lehkovážný a impulsivní, druhý introvertní a krapet zvláštní, kterým do života krutě zasáhla válka. Vyrůstali v chudém filadelfském předměstí, vymýšleli hlouposti a jeden respektoval fascinaci toho druhého světem opeřenců. Plní „zážitků“ z vietnamské války se potkávají na oddělení psychiatrické léčebny: jeden se zraněním obličeje tam navštěvuje druhého, zásadněji zraněného – na duši. Odmítá jíst, nekomunikuje a propadá do představ, že sám je ptákem. Setkání by nakonec mohla být terapií pro oba. Cesta ven, respektive zpátky do reality ovšem rozhodně nebude snadná. Kousek osvědčeného a žánrově i tematicky univerzálního Alana Parkera patří k dílům, která se vracejí k traumatům, jež zaoceánské společnosti způsobila nechvalně proslulá účast ve vietnamské válce. Drama o síle přátelství stojí na bedrech hereckého dua Nicolas Cage a Matthew Modine, kteří jsou velmi dobří. Stejně jako Parkerovo vizuální cítění. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Alan Parker to vždy vedel, ale tento príbeh o čudákovi , ktorý si myslí , že je vták má pár chýb. Je to pravdepodobne tým, že prelínanie humoru a vážnej drámy v niektorých momentoch nefunguje tak, ako Parker zamýšľal. Vtipné epizódky dvoch nerozlučných kamarátov sa vydarili, dramatická časť v blázinci o niečo menej. Narozdiel od súčastnosti, kde vidieť Caga v dobrom filme je skôr malý zázrak, je fajn vrátiť sa do doby, keď bol v dobrej forme. Na môj vkus mierne nevyvážené, ale prikláňam sa k slabším štyrom. 70%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Příběh dvou velkých přátel v podání nekompromisního Alana Parkera. Tento režisér umí dodat hodně syrový až nehezký materiál. Jeho filmy jsou prostě "jiné". Za všechny bych mohl jmenovat například Angel Heart nebo Půlnoční expres. Nicolas Cage se ukázal už kdysi dávno jako velmi talentovaný herec a tady překvapil hodně vymakanými břišáky. 65% ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Kto by si nepamätal jeden z prvých Cageových filmov. Je to film o veľkom priateľstve dvoch mladých chlapcov. Film je však dosť smutný a mnohých chytí za srdce. Cage dokázal už v takto mladom veku zaujať a nie náhodou sa udržal na popredných priečkach hollywoodskych hercov. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

,, To je síla, v každý jiný válce by z nás byli hrdinové. Ach jo, vůbec jsme netušili do čeho jsme s těma kecama Johna Wayna šli. My jsme byli blbí, vždycky nás někdo obalamutil. Buďto byla vláda, nebo někdo na rohu ve Philadlphii. '' ----- Hodně slušné psycho. Další z amerických filmů, který odkazuje na vietnamskou kocovinu, kdy celá jedna generace se domů vracela v plechovejch rakvích, zchromlá nebo s poválečným syndromem domů, kde na ně ti co zůstali koukali z květinovejch košil jako na vrahy... Birdy je smutným důkazem, že Cagem měl dříve štěstí na skvělé role, dobré scénáře a uměl si s tím pohrát. Bohužel současnost je mnohem smutnější. S Modinem jsem viděl jen jeden jediný fil a to zrovna jeden z mých velmi oblíbených - Memphis Belle. Tam létal s bé sedmnáctkou, tady po létání jen touží... Této vážné role se zhostil celkem dobře, ale místy mi to přišlo ujeté už dost. Kdyby doktoři u odvodu věděli co matroš posílaj do džungle, asi by chlapce nechali s kanárama doma... Moc se mi to líbilo i to celé zpracování Ameriky konce šedesátých let. Škoda toho konce v poslední minutě, . Ale i tak dám 4 holubí pírka. * * * * ()

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama