Reklama

Reklama

Panoptikum Města pražského

(seriál)
Československo, 1987, 10 h 13 min (Minutáž: 52–68 min)

Předloha:

Jiří Marek (kniha)

Scénář:

Jiří Marek

Kamera:

Jiří Šámal

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Jiří Adamíra, Josef Vinklář, Josef Bláha, Ondřej Havelka, Karel Koloušek, Bedřich Prokoš, Dalimil Klapka, František Filipovský, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Desetidílný seriál kriminálních příběhů spisovatele Jiřího Marka a režiséra Antonína Moskalyka, který volně navazuje na oblíbené Hříšné lidi Města pražského, se vrací na obrazovky. Opět se tedy budeme setkávat s pány detektivy ze "čtyřky", jen pana radu Vacátka nahradil nový policejní rada Korejs (Jiří Adamíra). Jeho muži, pánové Bouše a Brůžek (Josef Vinklář a Josef Bláha), budou s pomocí již penzionovaného detektiva Mrázka (František Filipovský) a snaživého policejního koncipisty dr. Součka (Ondřej Havelka) řešit kriminální případy, které přinesla doba hospodářské krize na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století. Jakkoli to byla těžká doba, lidé hřešili stále. Neboť hřešit je tak sladké... S humorem a lidskou shovívavostí se podíváme na příběhy hříšných a nehříšných pražských občanů, nahlédneme s nimi do prostředí, která bychom v našem hlavním městě již těžko hledali, prožijeme situace, které se rovněž nemohou opakovat... (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele sator k tomuto seriálu (11)

Funus (1987) (E01) 

Důvěřivej půdař :-) Fajn humor... Galérka měla svůj slang, v tomto díle zazní slova šíbr a šmuk. Šmuk, pochází z německého  schmuck,  znamená ozdobu, okrasu, šperk. Šíbr má významu více, slovo pochází pochází z němčiny a označuje v železničářském slangu posunovače, zde se ale jedná se o překupníka nebo člověka provozujícího nelegální čachry. Pro slovo peníze zde slyšíme slovo love, to pochází z původního cigánského jazyka, dnes romštiny. Další slovo je "šmé" to nejspíš pochází ze židovského schmälinger „cikán“. U samotného slova galerka se nabízí více variant: galerie jakožto různorodá směsice postav, a galéra byla loď na které veslovali vězni. ()

Děvče od vody (1987) (E02) 

Barevné záběry práce vorařů pocházejí z tohoto dokumentu Nový příběh staré řeky (1962). Měl s ní poměr? Poměr možná jo, ale pod sebou jí neměl...😇 ()

Letní přeháňka (1987) (E04) 

Servus... Perlustrovat Co mi lidi vlastně víme o skutečné spravedlnosti... ()

Potkat Anděla (1987) (E05) 

Já jsem ve službě, takže mě to nechutnalo...😁 ()

V tom starém domě (1987) (E06) 

Točilo se na Malé Straně, Starém Městě. Dům v kterém bydleli Merkatzovi a kterým se dalo projít až k Vltavě, je na adrese Na Kampě 507/8a. ()

Pan rada v Paříži (1987) (E08) 

Na mě moc prvoplánové a nezajímavé a Rázlová příliš čitelná... Příběh se odehrává také ve Francii, nejmenovaném německém nádraží a Chebském nádraží, ale filmaři nevytáhli paty z Prahy ani v tomto případě. Pařížské nádraží je Praha hlavní nádraží, Chebské nádraží stejně jako nádraží v Německu je nádraží Praha-Dejvice. Tajemníka policejního prezident hraje kriminalista Miloslav Dočekal ... ()

Příběh z dovolené (1987) (E09) 

Tenhle příběh jsem si skoro nepamatoval, divný příběh... Bouše se choval jako naprostý amatér... ()

Laková krabička na čaj (1987) (E10) 

Muzeum se nachází na adrese Velkopřevorské náměstí 4, Praha-Malá Strana, majitelem je Suverénní řád Maltézských rytířů - České velkopřevorství. ()

Reklama

Reklama