Reklama

Reklama

Oběť

(seriál)
  • Velká Británie The Victim
Trailer 1

Epizody(4)

Obsahy(1)

Samotný zločin je pouhý začátek... Čtyřdílnou minisérii z produkce britské BBC vytvořil a napsal Rob Williams, ostřílený televizní scenárista a producent, jehož jméno nalezneme například mezi tvůrci úspěšných seriálů Muž z vysokého zámku (2015) či Inspektor Banks (2010). Hrdinkou série, jejíž děj se odehrává v současném Edinburghu, je dvaačtyřicetiletá zdravotní sestra Anna Deanová, na jejímž zdánlivě obyčejném životě leží temný stín. Před patnácti lety jejího devítiletého syna Liama zavraždil nezletilý vrah. Pachatel byl vzhledem ke svému věku odsouzen ke krátkému trestu a po propuštění získal novou identitu, která byla před veřejností utajena. Nyní byl však v nedalekém Port Glasgow napaden osmadvacetiletý Craig Myers, řidič autobusu a otec šestileté dcerky. Na internetu se totiž objevila zpráva, že právě on je ve skutečnosti Liamův vrah. Policie ze zveřejnění zprávy obviňuje Annu a kauza míří k soudu. Otázka zní, zda je v podobném případu vůbec možné nalézt spravedlnost v soudní síni. Výborně napsaná série kromě napínavého soudního dramatu nabízí řadu dilemat, ať už jde o otázku oběti, viny, trestu či odpuštění. V hlavní roli podává životní výkon Kelly Macdonaldová (před kamerou debutovala coby devatenáctiletá v roce 1996 v kultovním snímku Dannyho Boyla Trainspotting), která byla za svůj výkon oceněna skotskou cenou BAFTA. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (73)

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Výborná záležitost na téma viny a neviny. Musím přiznat, že jsem věřil v nevinu hlavního hrdiny a Kelly MacDonald už mi lezla na nervy, ale! Scénář je prostě výborně napsaný a závěr maže naprostou většinu záležitostí, které mě vedly k nespokojenosti. Perfektně vykreslené postavy, úspornost, uvěřitelnost, to jsou výrazné devizy snímku. Hrozně mi leze na nervy skotský přízvuk, připadá mi naprosto dementní, ale to je pochopitelně subjektivní záležitost. Druhá výtka se týká faktoru, že hlavní hrdina není černobílý a do jisté míry vychází až pozitivně. Je to naprosto v pořádku, ale svět se stále více potýká u těchto mladých vrahů s úplně jiným problémem a to je nemožnost jejich resocializace. Ty děti jsou zničené hned na počátku jejich života, nemají soucit, empatii, věří jen v násilí, nejsou ochotny respektovat pravidla společnosti a především, je jich většina. Pachatel v tomto seriálu je naprostou výjimkou, takže svým způsobem je to až slabina celé záležitosti. ()

santiamén 

všechny recenze uživatele

8/10 Rozvíjí se jako průměrné televizní krimi, kterých jsou natočené tisíce, ale s každým dílem vtahuje hlouběji a končí špičkovým scenáristickým koncertem. Pár výtek bych měla (zbytečné postavy a neuzavřené vedlejší linie, o které se minisérie klidně mohla osekat a děj by nijak neutrpěl), ale jako celek je tohle nadstandardní psychologické drama výborně napsané, zahrané a netypicky taky od diváka vyžaduje víc než jen tupě zírat a pasivně přijímat, co se mu servíruje. Emoční ždímačka, která pokládá důležité a nepříjemné otázky o podstatě lidství a civilizované společnosti. ()

Reklama

Stillborn83 

všechny recenze uživatele

The Victim - Neskutočná a výnimočná miniséria BBC – jednoducho, emočná bomba! Kto je vlastne obeť? A kto páchateľ? Je morálne právo viac než zákon? Je dostatočný trestom smrť? Vynikajúco rozohraná partia s divákom, skvelá práca s emóciami a postavami, keď divák nedokáže zaujať jednoznačný postoj ku viacerým postavám. Pomalé tempo a absolútne bravúrne zahraté hlavné postavy v podaní Jamesa Harknessa a Kelly MacDonald, ale vyzdvihol by som skutočne celý kasting. Chvíľami mi to pripomenulo Defending Jacob, ale ak tak, tak tvorcovia tejto minisérii sa skôr inšpiroval touto. Nejdem ani viac prezrádzať z deja, ale toto sa istotne u mňa radí ku top minisériám ever! ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ dramatické umělecké tvorby Anglie umí. Oběť je vynikající drama se skvělými hereckými výkony, které je ale též výborně napsané. Dílo udrží diváka v napětí doslova do poslední vteřiny. A že o strhující zvraty není nouze, si buďte jistí. Otázky jsou pak položeny jasně. Kdo je oběť a jak se vypořádat s tím, když jsou oběti svým způsobem vlastně všichni? V budoucnu bude společnost řešit mnoho závažných otázek a seriál jasně nastiňuje, že mnoho z nich pořád neumíme vyřešit. Jedna z nich je spravedlnost. Co spravedlivé je, co už není a jak se vypořádat s tím, když někdo udělá chybu. Velkou, ale přes to se od ní chce oprostit. Seriál Oběť je jeden z nejlepších počinů britské televizní produkce posledních let. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Co budeš dělat?“ - „Nic. Nic špatnýho jsem neudělal.“ - „Ale někdy na tom nezáleží.“ Na tuto minisérii jsem se moc těšil a nepřipouštěl si, že by mě mohla zklamat. Má očekávání byla vyslyšena! Dostal jsem totiž britskou kvalitu v té nejryzejší podobě. Už od začátku je The Victim silně atmosférické, napínavé, co do emocí a psychologického vykreslení postav silné. Pro diváka nabízí řadu dilemat, ať už jde o otázku oběti, viny, trestu či odpuštění. Přání je totiž otcem myšlenky, když nenávist, utrpení, žal a spalující touha po pomstě převáží. A vzít pak spravedlnost do svých rukou je tak samozřejmé…Divák si je vědom toho, že řada postav něco skrývá, směrem k závěru tak nechybí i nějaký ten twist a The Victim nabízí nefalšovanou emocionální bombu, která je ovšem komorně laděná a o to přirozenější. Z herců jsou skvělí zejména James Harkness a Kelly Macdonald (v případě mé oblíbenkyně jde asi o její nejlepší roli vůbec). Půl hvězdy strhávám za nedostatečné objasnění okolností 2 vedlejších postav, celkově to tedy bude slabší plný počet. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama