Reklama

Reklama

Oběť

(seriál)
  • Velká Británie The Victim
Trailer 1

Epizody(4)

Obsahy(1)

Samotný zločin je pouhý začátek... Čtyřdílnou minisérii z produkce britské BBC vytvořil a napsal Rob Williams, ostřílený televizní scenárista a producent, jehož jméno nalezneme například mezi tvůrci úspěšných seriálů Muž z vysokého zámku (2015) či Inspektor Banks (2010). Hrdinkou série, jejíž děj se odehrává v současném Edinburghu, je dvaačtyřicetiletá zdravotní sestra Anna Deanová, na jejímž zdánlivě obyčejném životě leží temný stín. Před patnácti lety jejího devítiletého syna Liama zavraždil nezletilý vrah. Pachatel byl vzhledem ke svému věku odsouzen ke krátkému trestu a po propuštění získal novou identitu, která byla před veřejností utajena. Nyní byl však v nedalekém Port Glasgow napaden osmadvacetiletý Craig Myers, řidič autobusu a otec šestileté dcerky. Na internetu se totiž objevila zpráva, že právě on je ve skutečnosti Liamův vrah. Policie ze zveřejnění zprávy obviňuje Annu a kauza míří k soudu. Otázka zní, zda je v podobném případu vůbec možné nalézt spravedlnost v soudní síni. Výborně napsaná série kromě napínavého soudního dramatu nabízí řadu dilemat, ať už jde o otázku oběti, viny, trestu či odpuštění. V hlavní roli podává životní výkon Kelly Macdonaldová (před kamerou debutovala coby devatenáctiletá v roce 1996 v kultovním snímku Dannyho Boyla Trainspotting), která byla za svůj výkon oceněna skotskou cenou BAFTA. (Česká televize)

(více)

Recenze (73)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Už na začátku jsem si říkal, že se tvůrci nechali volně inspirovat případem někdy z konce 90. let, kdy dva desetiletí kluci bezdůvodně ubili dvouleté dítě, odseděli si deset let a pak šli ven s novou identitou. Na kterou ovšem média celkem rychle přišla. Tady ale věci nejsou zdaleka tak jednoduché, jak by se mohly zdát. Motivace spousty postav je nejasná, někdy pro zmatení diváka, někdy z jiných důvodů. Trochu jsem si říkal, jestli to nemělo být původně delší a pak se rozhodlo o zkrácení, takže tam třeba postava je, ale není moc jasné, proč, případně u ní chybí další info (za co třeba bývalý manžel seděl?). I tak je ale nejsilnější složkou téhle série scénář, který funguje a udrží pozornost. Výborná je i kvalita herců a technické zpracování. Zbytek už je pak na divákovi, protože prostoru k úvahám tu je spousta. Co dělá z člověka oběť? Co by bylo spravedlivé? Má společnost směřovat spíš k nápravě a odpuštění, nebo k pomstě? A jak snadné je udělat chybu a vyrobit novou nespravedlnost? Hodně záleží, jestli jsou divákovi mentálně blíž třeba brazilský policajti v Tropa de Elite (oko za oko), případně Bronson v Death Wish (spousta očí a dalších orgánů za oko), nebo spíš filmy jako Mrtvý muž přichází (trest smrti není správný). Řekl bych, že tady byl tvůrcům blíž ten druhý přístup, ale je sympatické, že to necpou moc. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Až filozofické disputace o zločinu, vině a trestu, podobné jsem naposledy viděl ve filmu Zmizení, zabalené do atraktivního kriminálního a thrillerového hávu. Téměř nic v seriálu není takové, jak vypadá a to všechno (kromě jiného) podtrhují vynikající herci. Obzvlášť Johna Hannaha jsem po letech rád viděl v takhle výživné roli. 90%. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O velkých těžkých tématech typu nekonečné spirály viny, trestu, svědomí, nenávisti, práva na odpovědi, střetu vyššího principu mravního s literou zákona, aktu odpuštění oproti starozákonnímu "oko za oko" či ambivalentnost hranice mezi obětí a pachatelem. Za všech okolností však skrze charaktery a emoce, nikoli skrze školometské deklamace. Po celou stopáž ponoukající k zamyšlení i revizi vlastních názorů a stejně tak působivé jako emočně zdrcující. A to navzdory od úvodních momentů nestydatě průhledné "jakože krimi" linii. O tu však nejde a je, naštěstí, odsunuta na třetí až čtvrtou kolej. Což je dobře, protože jinak by se jeden musel pozastavit nad způsobem, kterak (ne)adresuje lapsy v logice. A skutečně to nevadí, jelikož tohle je určeno k "procítění". ()

flanker.27 

všechny recenze uživatele

Může obsahovat spoilery. Takřka doslova antická tragédie ve čtyřech dějstvích, syrová a nikoli jednoduchá na vstřebání. Zaujmout jasný postoj k postavám není snadné, přesto každému z nich lze rozumět a chápat jejich pozici. Pokud ovšem mám přijmout premisu, že Craiga pronásleduje jeho minulost a svědomí tak jak je to zobrazeno, musím se ptát, zda by smrt nebyla spíš vysvobozením. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jemná sympatická tvář Kelly Macdonald na sebe bere podobu Nemesis i soudce Lynche, aby prosadila své pojetí spravedlnosti a znovu našla klid. Jak podotýká její manžel, o vině i trestu člověka, který kdysi krutě ublížil její rodině, rozhodl soud. Své si odseděl, tak nač ještě jitřit rány? Jenže způsob, jakým se britská justice vyrovnala se ztrátou jejího malého syna, ženě připadá zcela nedůsledný a nedostatečný. Chce konfrontaci. Chce stanout tváří v tvář pachateli vraždy a nebojí se otevřít staré rány, aby mohla nové zasazovat za cenu toho, že i jí pár jizev přibyde. Obeť je znepokojivá britská minisérie o tíži viny a hranicích trestu, která v psychologické rovině zachází dál, než jsme zvyklí u žánrové produkce. A je zatraceně dobrá, vyvolává emoce a vede k přemýšlení. Pravda, trošku mi překážela snaha posunout sérii do thrillerové polohy, některé postavy byly možná navíc, viz přítel dcery a jeho prazvláštní vztahová motivace. Ale to jsou jen drobné kazy na opravdu zajímavé práci. Celkový dojem: 90 %. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Co budeš dělat?“ - „Nic. Nic špatnýho jsem neudělal.“ - „Ale někdy na tom nezáleží.“ Na tuto minisérii jsem se moc těšil a nepřipouštěl si, že by mě mohla zklamat. Má očekávání byla vyslyšena! Dostal jsem totiž britskou kvalitu v té nejryzejší podobě. Už od začátku je The Victim silně atmosférické, napínavé, co do emocí a psychologického vykreslení postav silné. Pro diváka nabízí řadu dilemat, ať už jde o otázku oběti, viny, trestu či odpuštění. Přání je totiž otcem myšlenky, když nenávist, utrpení, žal a spalující touha po pomstě převáží. A vzít pak spravedlnost do svých rukou je tak samozřejmé…Divák si je vědom toho, že řada postav něco skrývá, směrem k závěru tak nechybí i nějaký ten twist a The Victim nabízí nefalšovanou emocionální bombu, která je ovšem komorně laděná a o to přirozenější. Z herců jsou skvělí zejména James Harkness a Kelly Macdonald (v případě mé oblíbenkyně jde asi o její nejlepší roli vůbec). Půl hvězdy strhávám za nedostatečné objasnění okolností 2 vedlejších postav, celkově to tedy bude slabší plný počet. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Dokonalá, pomalá vec, zabalená do nesmierne vydareného šatu v podobe námetu či rôznorodých twistov v závere počas “rozmotávačky”. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Nedíval jsem se na to v dobrém rozpoložení. Ale i přes nenáladu jsem v tom nenašel chybu, a že jsem se snažil. Svítilo to na mě téměř dokonalostí. Filmařsky, obsahově, herecky. ()

Trajektt 

všechny recenze uživatele

Po přečtení obsahu jsem si říkal, že tato britská minisérie bude celkem jednoduchá na pochopení a že u toho nebudu muset tolik přemýšlet, protože to vypadalo, že je to celkem jednoduchý příběh. Ale opak je pravdou. Hned od začátku mě tvůrci namotali tak, že jsem v tom začal tápat a minimálně dvacetkrát jsem si myslel, že je mi to jasný a že vím o co jde. Ale ještě v půlce posledního dílu mi moje tipovačka nevyšla a za to tvůrcům dávám palec nahoru, o tom žádná. Tento příběh pojednává o jednom neštěstí, které se stalo před x lety ve skotském Edinburghu. Jedna matka tam přišla celkem brutálním způsobem o svého syna a od té doby se z ní stala psychotická žena prahnoucí po pomstě za každou cenu. Chce konfrontovat vraha a myslí si, že ho našla a tak dá jeho profil na internet a začnou se dít věci, které už se nedají zastavit. Tvůrci pojali své vyprávění skutku výtečně a v přeskakováním v různých časových rovinách nás úspěšně dovedli do poměrně překvapivého konce. Také jsem rád, že se tvůrci nenechali strhnout novou modou teplomilných milostných avantýr a že jsem tam neviděl tančit nějakej ten ploužák od George Michaela nějaký ty bukvice nebo lesbice s vzezřením Eltona johna nebo Freddieho Mercuryho a nedej bože, že by se ještě k tomu cicmali, protože to by se ten můj karamelovej popkorn asi vrátil zpět do původního kelímku a to v tekutém stavu, protože na to vnucování různých sexuálních a jiných menšin už mám poslední dobou alergii a jsem rád, že to se tam neobjevilo a vypadá to, že ve Skotsku to maj v hlavě ještě v pořádku. Z hereckých výkonů musím vyzdvihnout zejména skotskou herečku Kelly Macdonald, která mi byla v roli matky utrpitelky značně nesympatická, ale to byl účel a splnila tak svou roli na jedničku. Za napínavost, nepředvídatelnost a kvalitní herecké výkony dávám zasloužených 90%. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Obeť nie je takým dokonalým seriálom ako naznačuje hodnotenie. Má dobrú premisu, diváka určite zaujme, no keď sa preklopí do druhej polovice, stáva sa rozťahaným a uplakaným dielom, zo strany žien aj chlapov. A napriek snahe prekvapiť si myslím, že to odhalenie predpokladala väčšina. Ak ma však niečo naozaj prekvapilo, to bol samotný záver. Tak celý čas sledujeme matku, ktorá 15 rokov bojuje za pravdu a vlastne za pomstu a nakoniec by sa zachovala takto? Podľa mňa nereálne. Inak ale Kelly Macdonald herecky exceluje. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Kdo je oběť a kdo je viník. To rozkrývá poutavé 4 dílné drama, které není klasickou detektivkou (i když nechybí malé pátrání) ale hutným dramatem o vině a traumatu za smrt dítěte. Režijně seriál nijak nevyniká, ale herecky je velice silný a přesvědčivý. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Pridanou hodnotou minisérie je práve to filozofovanie nad vinou a trestom v novodobom svete sociálnych sietí, nenávisti a ľudskej zloby a bezmocnosti. Nejde však o filozofovanie nudné, celý projekt je odetý v thrilerovom rúchu, je štipľavý, boľavý a hĺbavý. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Předně: musíte počítat se zádumčivou hudbu, která podbarvuje většinu série, aby polopaticky naznačila, že se řeší vážný etický problém. Což tedy řeší, ale to podání je někdy těžkopádné. Navíc mnohé scény jsou evidentně zbytečně natahované jen, aby série dosáhla požadované stopáže. Což podstatně ubírá na diváckému zážitku. Jinak však čtyřdílná série ukazuje v dokumentárním stylu (roztřesená kamera) velmi procítěné hraní a příběh o nejednoznačnosti provinění a jeho vlivu na všechny, jichž se zločin dotknul. ….  MOŽNÝ SPOILER:  Já si reálný předobraz téhle série pamatuji, bylo to něco otřesného a zdá se, že ani Britům tahle hrůzně krutá smrt malého dítěte z rukou nezletilých vrahů nedá spát a hledají pro ni vysvětlení. Bohužel si však myslím, že zlo někdy přichází bez příčin. Ale ve výsledku je to vlastně jedno. Snad jen, že – pokud mám pravdu já – nedá se mu předejít. Zatímco pokud bylo zlo způsobené jiným zlem, jak předkládá série, teoreticky by se dalo vyhnout opakování. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Potom, co jsem se dodíval na tuto minisérii, okamžitě zamířila do sestavy mnou oblíbených seriálů. Nejenže mi tvůrci nabídli pobyt ve Skotsku, oni ještě vytvořili skvělý příběh o vině, trestu, svědomí i touze po pomstě, který obsadili výborně zvolenou hereckou sestavou, doplnili ho fantastickou atmosférou, dohlédli na to, aby děj ubíhal v opravdu svižném tempu, a tohle všechno pak vypustili na mé nic netušící já, čímž mě úplně posadili na zadek. Závěr byl dokonalý. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Vzdálené od našich představ o tom, co je správné a co nesprávné, je jedno místo. Tam se potkáme.” - Rúmi +++ Slova vybízející k zamyšlení stejně tak jako silné téma viny a trestu, jímž se tato čtyřdílná minisérie zabývá. Superlativů bych našla samozřejmě mnohem více, ale musím vyzdvihnout především vynikající scénář s neskutečně vygradovaným závěrem a dokonale propracovanou psychologii hlavních postav. Oběť je bez jakýchkoliv debat nadčasový snímek vyvolávající celou řadu znepokojivých otázek, na které si však musí odpovědět každý sám. (95%) ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Britská možná lehce kontroverzní série je výjimečná zejména tím, že obětí je tu víc, ale rozhodně žádnou z nich není divák. Naopak, promyšlený scénář pracuje s několika úhly pohledu, klade otázky a ukazuje, že ne vždy se dá rozlišit černá a bílá, snad jen vina a selhání systému jsou tu jednoznačné. ()

HonzaBez 

všechny recenze uživatele

"Něco se nedá odpustit... Ale právě jen tehdy odpuštění něco znamená. Jaký má smysl odpouštět něco, co je odpustitelné." Skoro celou dobu máte pocit, že hlavní myšlenkou téhle dechberoucí britské minisérie musí ještě ještě něco víc, než jen již tak silné poselství o tom, že "když se něco poví, je to napořád", neboť "špína zůstává". Přesto když po určitém zlomovém okamžiku závěrečného díle vše směřuje k závěrečné scéně a setkání Anny Deanové a Craiga Myerse v místě vraždy Annina syna, koukáte na to jako opařeni a téměř se nezmůžete na slovo. A pak už jen čtěte závěrečná slova "Na hranici myšlenek o konání správných a špatných věcí je místo. Potkáme se tam." Uff, tak tohle mě vážně rozsekalo na kousky. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Výbornej vyšetřovací seriál, co možná rozdělí diváky na dva tábory, půlka bude chtít vidět zničenou Annu, druhá půlka Craiga. Možná nejsnadnější je fandit oběma stranám současně, protože pravda je tady hodně komplikovaná a věřit slepě jedné straně je chybou. Čtyři díly jsou akorát, seriál vůbec neztrácí tempo a trýznivej závěr zatřepe jistě s každým. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Fantastické a strhující. Fantastické herecké obsazení, brilantní scénář a dialogy, příjemné prostředí Edinburghu--- Britské, špičkové, BBC, minisérie. Co víc si přát? Extrémně nejednoznačný děj, studie jedné rozvrácené a nešťastné rodiny, velká část se navíc odehrává přímo v soudních síních a Kelly McDonald je opravdu neuvěřitelná. Další poněkud nenápadná věc, která si ale zaslouží co největší pozornost, protože je to ohromná dramatická pecka. 95%. ()

Reklama

Reklama