Reklama

Reklama

Oběť

(seriál)
  • Velká Británie The Victim
Trailer 1

Epizody(4)

Obsahy(1)

Samotný zločin je pouhý začátek... Čtyřdílnou minisérii z produkce britské BBC vytvořil a napsal Rob Williams, ostřílený televizní scenárista a producent, jehož jméno nalezneme například mezi tvůrci úspěšných seriálů Muž z vysokého zámku (2015) či Inspektor Banks (2010). Hrdinkou série, jejíž děj se odehrává v současném Edinburghu, je dvaačtyřicetiletá zdravotní sestra Anna Deanová, na jejímž zdánlivě obyčejném životě leží temný stín. Před patnácti lety jejího devítiletého syna Liama zavraždil nezletilý vrah. Pachatel byl vzhledem ke svému věku odsouzen ke krátkému trestu a po propuštění získal novou identitu, která byla před veřejností utajena. Nyní byl však v nedalekém Port Glasgow napaden osmadvacetiletý Craig Myers, řidič autobusu a otec šestileté dcerky. Na internetu se totiž objevila zpráva, že právě on je ve skutečnosti Liamův vrah. Policie ze zveřejnění zprávy obviňuje Annu a kauza míří k soudu. Otázka zní, zda je v podobném případu vůbec možné nalézt spravedlnost v soudní síni. Výborně napsaná série kromě napínavého soudního dramatu nabízí řadu dilemat, ať už jde o otázku oběti, viny, trestu či odpuštění. V hlavní roli podává životní výkon Kelly Macdonaldová (před kamerou debutovala coby devatenáctiletá v roce 1996 v kultovním snímku Dannyho Boyla Trainspotting), která byla za svůj výkon oceněna skotskou cenou BAFTA. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (73)

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

O velkých těžkých tématech typu nekonečné spirály viny, trestu, svědomí, nenávisti, práva na odpovědi, střetu vyššího principu mravního s literou zákona, aktu odpuštění oproti starozákonnímu "oko za oko" či ambivalentnost hranice mezi obětí a pachatelem. Za všech okolností však skrze charaktery a emoce, nikoli skrze školometské deklamace. Po celou stopáž ponoukající k zamyšlení i revizi vlastních názorů a stejně tak působivé jako emočně zdrcující. A to navzdory od úvodních momentů nestydatě průhledné "jakože krimi" linii. O tu však nejde a je, naštěstí, odsunuta na třetí až čtvrtou kolej. Což je dobře, protože jinak by se jeden musel pozastavit nad způsobem, kterak (ne)adresuje lapsy v logice. A skutečně to nevadí, jelikož tohle je určeno k "procítění". ()

angel74 

všechny recenze uživatele

„Vzdálené od našich představ o tom, co je správné a co nesprávné, je jedno místo. Tam se potkáme.” - Rúmi +++ Slova vybízející k zamyšlení stejně tak jako silné téma viny a trestu, jímž se tato čtyřdílná minisérie zabývá. Superlativů bych našla samozřejmě mnohem více, ale musím vyzdvihnout především vynikající scénář s neskutečně vygradovaným závěrem a dokonale propracovanou psychologii hlavních postav. Oběť je bez jakýchkoliv debat nadčasový snímek vyvolávající celou řadu znepokojivých otázek, na které si však musí odpovědět každý sám. (95%) ()

Reklama

petikacka 

všechny recenze uživatele

FUCK!... FUCK!...a ještě jednou FUCK! Toto mě doslova rozebralo na molekuly a teď se budu dávat pár dnů dohromady. Miniseroš o vině a trestu...pravdě a spravedlnosti...ale hlavně o nenávisti a pomstě, která jednoho užírá zaživa. Člověk si tu neustále dělá nějaké závěry, které se nakonec ukážou být liché. A o tom to je "Nikdy si nevytvářet falešné předpoklady", protože to může hodně blbě dopadnout. Neskutečně niterné herecké výkony hlavně Kelly Macdonald to vše ještě víc umocňují. Pokud se do díla opravdu ponoříte, dostane se k vám neuvěřitelná směsice pocitů a emocí, které prostě prožíváte spolu s hlavními hrdiny. A 4.díl ten mě totálně rozsekal, díky bohu, že následovala katarze, protože jinak bych se z toho všeho napětí dostávala hodně špatně. Za mě 100% ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Fantastické a strhující. Fantastické herecké obsazení, brilantní scénář a dialogy, příjemné prostředí Edinburghu--- Britské, špičkové, BBC, minisérie. Co víc si přát? Extrémně nejednoznačný děj, studie jedné rozvrácené a nešťastné rodiny, velká část se navíc odehrává přímo v soudních síních a Kelly McDonald je opravdu neuvěřitelná. Další poněkud nenápadná věc, která si ale zaslouží co největší pozornost, protože je to ohromná dramatická pecka. 95%. ()

Chmur 

všechny recenze uživatele

Absolutní majstrštyk. Ano, najdou se zde drobné kazy. Jak je vůbec možné, že hlavní hrdinka dokázala, vzhledem ke svému postoji k tragédii, založit novou rodinu? Proč jsme se trochu víc nedozvěděli o Dannym a Christianovi? Možná by série ještě jeden díl snesla. To jsou ale v podstatě drobnosti na tomhle skvěle napsaném a zrežírovaném skvostu filmových minisérií. Vynikající kamera, hudba a samozřejmě vtahující herecké výkony, kterým dle mě nevévodí opěvovaná Kelly Macdonaldová, ale celkem neznámý James Harkness. Poslední díl série je absolutní rozstřel, tomu se prostě říká zdrcující finiš na divákovy emoce. Nezbývá než zatleskat. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama