Reklama

Reklama

Krajinou vína

(seriál)
Česko, (2019–2022), 8 h 45 min (Minutáž: 26–27 min)

Série(2) / Epizody(20)

Obsahy(1)

Vinařský cestopis s Václavem Žmolíkem. Objevuje nejen vůně a chutě vín typických pro Moravu a Čechy, ale i kouzelná místa v krajině, kde se jednotlivým odrůdám nejvíce daří. Diváci se pomocí televizní kamery seznámí nejen s odrůdami starými – jako je Ryzlink rýnský, či Rulandské modré – ale především s víny, která byla našimi vinaři vyšlechtěna. Pálava, Muškát moravský, André či Cabernet Moravia si již vydobyly svoje místo v pomyslné síni slávy tuzemských odrůd. Na diváky čekají památky, nádherná příroda a setkání s vinaři i jinými znalci regionů. „Byť každý z nás má chuť trochu jinou, musím říct, že na natáčení jsme potkávali samé úžasné vzorky: ať už se víno urodilo na Moravě, nebo v Čechách. Máme se u nás čím pochlubit a stále máme co objevovat. A hlavně je skvělé za vínem vyrazit přímo, nespoléhat se jen regály supermarketů, ale mluvit s vinaři a vnímat víno skrze krajinu, kde vzniká. Během přípravy celého cyklu jsme nachodili mnohem víc kilometrů, než vypili vzorků vína – ale všechny ty výlety byly úchvatné,“ říká průvodce pořadu Václav Žmolík. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Muži, víno, Žmolík. Poměrně inspirativní dokumentární cyklus, který osloví i nevinaře, neboť je skutečně spjat s krajinou vína a nikolivě jenom s alkoholickým nápojem jakým víno je. Jsem zvědav do jakých dalších zákoutí nás v dokumentu pozvou a co vše ještě představí. Rozhodně jeden z lepších pořadů.... ()

Romario 

všechny recenze uživatele

Seznam epizod: 1. Pálava 2. Aurelius 3. Müller Thurgau 4. Ryzlink rýnský 5. Muškát moravský 6. André 7. Rulandské bílé 8. Rulandské modré 9. Veltlínské zelené 10.Cabernet Moravia ()

crackonosh 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání se současnými zahraničními pořady je cestopisný dokument České televize velmi konzervativní, nenápaditý a staromódní. Základní informace přináší, nepochybně nikoho neurazí, ale žádnou větší ambici už nemá. Doufám, že se časem dočkáme trochu modernějšího, odvážnějšího, vtipnějšího a třeba i překvapivějšího příspěvku o vinařské kultuře. ()

carl.oesch 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání s některými současnými, zejména zahraničními cestopisy je vícedílný dokument České televize velmi příjemný, vizuelně velmi působivý a nenásilně informativní. Klid a pohodu mu dodává svým způsobem moderování (a není to jediný případ) Jakub Žmolík, který necítí potřebu se různě pitvořit a vřískat (přímo odstrašujícím příkladem takového počínání je Jirešová v poslední řadě Bedekru z Chorvatska) i skvělá režie Jan Těšitele. Jedná se totiž o kombinaci cestopisu, který je sice o víně, ale nejen o něm. Jeho součástí je i gastronomie a hlavně klasické cestopisné ukázky zajímavých míst i staveb "mezi" vinicemi. Podobný cestopis (nebo nakonec i dokument o čemkoliv jiném) má být o předmětu, který přibližuje a ne o exhibici průvodců (jejich akčnost je dost často trapná), hrátkách kameramana a režiséra. Tady se to podařilo dokonale. Můj nejoblíbenější díl je asi ten o muškátu moravském a backgroundu hradu Buchlově, zámku Buchlovicích, obci Polešovice s pozoruhodnou historií, Velehradu, ale také archeoskanzen v Modré. Nakonec, v oblasti jiží Moravy není zdaleka jediný, ale jho zaměření na Velkomoravskou říši je přece jenom trochu vyjímečný. Jenže podobné perly a perličky vlastně najdeme u každého dílu. ()

Brodequin 

všechny recenze uživatele

Pár dílů za sebou a musím říct, že se mi to líbí. Není to jen o víně, ale i o kraji, historii atd. Mohlo by se tam víc koštovat a více mluvit přímo o víně, ale neva. Pěkné záběry, dobrá kamera, pěkná hudba. A Václav Žmolík byl určitě dobře zvolen a pořad uvádí opravdu důstojně. ()

Reklama

Reklama