Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Eva Duarte se narodila jako nemanželské dítě v rodině chudých farmářů. V patnácti letech přesvědčila zpěváka a svého milence Agustína Magaldiho, aby ji odvezl do Buenos Aires. Chtěla se stát herečkou. Ze začátku šlo všechno podle plánu, Magaldi se o ni staral, ale brzy se rozešli a ona se v šestnácti musela postavit na vlastní nohy. Stala se modelkou, herečkou a účinkovala v rozhlase. Evita se díky své vnitřní síle a ctižádosti brzy vyšplhala po společenském žebříčku až na výsluní. Vdala se za generála Juana Peróna, kterému s obrovským nasazením pomohla vyhrát prezidentské volby. V době zvolení Peróna prezidentem bylo Evě pouhých dvacet šest let. Jako první dáma se stala ochránkyní utlačovaného lidu a nositelkou změn v celé společnosti. Její tragická a předčasná smrt ponořila Argentinu do smutku. Nesmrtelnou se stala díky obrovské popularitě u svého lidu, který v ní viděl světici. (TV Nova)

(více)

Recenze (187)

anais 

všechny recenze uživatele

Všechno to mohlo vyznít sladkobolně, ale Parker se nezpronevěřil svému stylu a Evita nemá daleko ke zbožštělému The Wall...vždyť hrdinka se od začátku do konce prakticky nezměnila a její soucit s Argentinou jako by byl jen další forma plnění si svého chudinského snu. A v tom je ten film tak trochu podvratný - Evitě nešlo o argentnskou chudinu, jako spíš dostat se od ní co nejdál. Dala jim druhotně naději sledováním její stoupající hvězdy. Řekla lidem, že i oni mají šanci, když přestanou ctít pravidla a budou se hnát za svým snem. Źe ani oni nemusí zůstat v bahně chudoby, kterou od dětství tak mocně nenáviděla. Jako by to byla právě Evita, kdo do Argentinců zasel věčného ducha revoluce... A ještě jedna drobnost - všiměte si, že se celý film točil prakticky v jedné dekoraci. Kromě paláce nevidíte skoro žádné budovy, kamera se vždy orientuje dolů, na lidi. Lid stojí v cestě záběrům na okolní prostor. S trochou nadsázky by se dalo říci, že lid stojí vždy v cestě těm nahoře. ()

MM11 

všechny recenze uživatele

Zpívaný muzikál v hlavní roli s Madonnou režírovaný tvůrcem filmu The Wall? Bizardní, ale dobré jen zčásti. Záměr neměnit intonaci hlasu a vše přezpívat se může zdát originální, ale v takřka dvou hodinové stopáži se těžko vyhne skřípání a někdy až trapnosti. Madonna není vůbec špatná, což je výkon sám o sobě, Banderas mohl být lepší, nic však nekazí. Není to propadák ani velký zážitek, někde na půli cesty. ()

Terva 

všechny recenze uživatele

Ocenění: Oscar 1996 - píseň (You Must Love Me); nominace: výprava, kamera, střih, zvuk Zlaté glóby - film (muzikál/komedie), píseň (You Must Love Me), herečka v komedii/muzikálu (Madonna); nominace: režie, herec v komedii/muzikálu (A. Banderas) BAFTA - nominace: cena Anthonyho Asquitha za hudbu, kamera, kostýmy, střih, masky, výprava, adaptovaný scénář, zvuk Blockbuster Entertainment Awards - oblíbená píseň (Don't Cry For Me Argentina) Los Angeles Film Critics Association Awards - výprava Satellite Awards - film (komedie/muzikál), kostýmy, píseň (You Must Love Me) ....Scénář : Oliver Stone a Alan Parker. Kamera : Darius Khondji. Hudba a texty - Andrew Lloyd Webber a Tim Rice. http://www.youtube.com/watch?v=rxAmCxfWA4o ()

villon17 

všechny recenze uživatele

I když sem si vždycky myslela, že Madonna zas tak úžasně zpívat neumí, tahle role jí sedla jak prdel na hrnec. Zahrála si zrádnou, manipulativní, ale i milující a chápavou roli, která zlepšila celej, jinak nijak výraznej, dojem z filmu. ()

Marek1991 

všechny recenze uživatele

Evita, Evita, Evita, radšej zomrieš s výhrou a priznaním hriechov, ako prehráš s aplauzom. Don´t cry for me Argentina... Nádherná hudba s nečakane presvedčivou Madonnou. Muzikály mám ozaj rád a v tomto sa spieva skoro od začiatku po koniec. Nechýba ironický nadhľad nad zbožňovaním ženy panovníka, ktorá sa tvári, že je iná než všetká buržoázia, ale v podstate ani veľmi nie je. Muzikál o žene, ktorá mala štýl a pre mňa mal aj sám štýl. ()

Hoyt 

všechny recenze uživatele

Evitu jsem dlouho odkládal a to byla obrovská chyba. Madonna zde předvedla fenomenální výkon a už po několikáté ukázala svojí všestrannost. Zlatý Glóbus je tomu důkazem. Celkem slušný příběh je okořeněný pěknými písněmi. Především You Must Love Me a Don't Cry for Me Argentina v Madonnině podání jsou úžasné. Zapomenout nesmím ani na skvělého Banderase a Pryce. S Moulin Rouge můj oblíbený muzikál. Hodnocení je s kapkou zaujatosti vůči Madonně. ()

F.man 

všechny recenze uživatele

Každý má nějaký ten film o kterém ví, že objektivně (obejktivita v hodnocení filmů:) není na plné hodnocení, ale stejně mu ho až, ať z jakéhokoliv důvodu, dá. A pro mě je to prosím pěkně pŕíbeh Evy Peron... High flying, adored... ()

fannah 

všechny recenze uživatele

Nominace kamera + střih plně rozumím... nebýt Fantoma opery, byla by Evita Alana Parkera 100% filmové zpracování muzikálu. Hodnotím 90%. ()

kikuka 

všechny recenze uživatele

Neviem, či som si to uvedomila už pri prvom pozeraní vtedy dávno v 1996/1997, taký detail, čo vlastne bil do očí: rytmizačné pasáže - davy, pohyby skupiniek a pod. boli choreografované, snímané a strihané spôsobom veľmi blízkym Pink Floyd: The Wall. (Neuvedomila, lebo The Wall som videla až po Evite.) ()

Z0oMb3E 

všechny recenze uživatele

Keď som videl obsadenie v hlavnej úlohe s Madonnou a v popise muzikál, pomyslel som si to bude čistý odpad. A čuduj sa svete pozerám pozerám chytľavé pesničky, krásne scenérie, zaujímavý dej a dokonca mi ani tá Madonna tam nevadila. Občas boli vo filme nudné chvíľky, no dali sa zniesť a klady zdrtily zápory. Neostáva mi nič iné len dať ****. Don´t cry for me Argentina!... Jeden z najlepších muzikálov čo som videl (nebolo ich však veľa). PS: Banderas vie spievať? ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Nelíbí. A nepomohla tomu ani poctivá režie a vizuál, protože chyba je už v předloze. "Evita" kulhá všude tam, kde "Jesus Christ Superstar" exceloval - postrádá čitelný příběh a psychologický vývoj postav, nemá klíčové písně s dramatickým nábojem, místo melodií často nastupují mdlé recitativy. Webber a Rice to prostě odflákli, a tomu tleskat nebudu. I don't have to love you. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Konečně jsme měli možnost vidět Madonnu v roli, která jí sedla. Madonna je možná jedna z nejhorších hereček, ale zpěvačka je skvělá. Banderas taky zpíval dobře. Evitu Peronovou Argentina milovala. Byla ochráňkyní lidu a manželkou politika Juana Perona. Podle mě je to jeden z nadprůměrných muzikálů. Vždycky budeme srovnávat divadelní představení s filmovou verzí. ()

Nos 

všechny recenze uživatele

Madonnu také nijak nemusím, ale v tomto projektu jí to opravdu slušelo se vším všudy. Také A. Banderas byl skvělý. A o hudbě už ani nemluvím. Jasné čtyři zasloužené hvězdy. ()

Damiel 

všechny recenze uživatele

Převést muzikál na plátno je vždycky oříšek, ale Alan parker ho rozlouskl dobře. Navíc se jedná o kompletně převedený jevištní muzikál, což zase až tak typické není. Madonnu nemusím, ale zahrála to fakt dobře, akorát její mladá léta bych přece jen svěřil mladší herečce. Ze čtyřicítky šestnáctku přece jen udělat nelze :-) ()

L_O_U_S 

všechny recenze uživatele

Nejsem velký fanda muzikálů, ale EVITA mě potěšila. Madonna roli skvěle zvládá. Film je plný dojemných a silných momentů (úvodní scény z pohřbu, Evita na balkoně, smrt). No a k tomu samozřejmě skvělá Webberova hudba. (368.) ()

Patw 

všechny recenze uživatele

Lepší muzikál prostě není. Evita u mě bude vždy na prvním místě. Trochu tomu asi i nahrává má oblíbenkyně Madonna, ale když na to opravdu kouknu bez zaujetí, nemám co tomuto filmu vytknout. Na zpívajícího Antonio Banderase jsem si zvykal asi trochu dýl... ale to neznamená že by film nebyl perfekní. Docela mě štve že Madonna nebyla ani v nominaci na Oscara. Madonna v tomto filmu podala úžasný výkon, nejlepší za její kariéru. ()

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Remake Federica Felliniho!

Remake Federica Felliniho!

23.07.2007

Kdopak že si to troufnul sáhnout na jednu z největších legend světové kinematografie? Tím pohanem je Rob Marshall (režisér veleúspěšného Chicaga) a abychom byli spravedliví, tak se jedná o remake z… (více)

Reklama

Reklama