Reklama

Reklama

Život Davida Galea

  • USA The Life of David Gale (více)
Trailer

Obsahy(1)

Davida Galea, muže pevných morálních zásad a kultivovaného profesora filosofie, studenti velice obdivují. Profesor Gale se zapojil do hnutí, které sleduje všechny aspekty a dopady soudních rozhodnutí, v nichž padne trest smrti. Je zásadním kritikem "absolutního trestu". Podivnou souhrou okolností je tento výjimečný člověk sám odsouzen za znásilnění a vraždu a v cele smrti čeká na popravu. Tři dny před jejím termínem se profesor rozhodne dát exkluzivní rozhovor ambiciózní reportérce Bitsey Bloomové a zveřejnit svůj příběh. Souboj s časem a honba za pravdou může začít. Z Bitsey i z jejího asistenta se stávají opravdoví detektivové, kteří nakonec odhalí celou záhadu kolem profesora Galea.

Slavný režisér Alan Parker (Evita, Andělin popel) natočil s dvojnásobným držitelem Oscara Kevinem Spaceym (Americká krása) strhující kultivovaný thriller, který napne nervy diváků až do poslední chvíle. "Života Davida Galea" dospěje k fantastickému rozuzlení. Ve fiktivním příběhu, plném otázek a překvapivých řešení, uvidíme i hvězdu Titaniku Kate Winslet v roli investigativní reportérky. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (458)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Celé dvě hodiny tento film ve mně evokoval dokonalý thriller Sedm. Především díky atmosféře a prostředí, ve kterém prakticky skoro pořád prší. Může za to ale i příběh, který rozhodně patří do série těch zajímavých amerických thrillerů, které šokují průběhem a především diváka odstřelí závěrem. Takových filmů popravdě příliš není a i proto si tak tohoto filmu velice vážím. K tomu Kevin Spacey byl výborný a Kate Winslet mu parádně sekundovala. No a 35 posledních minut k tomu všemu byly napnuté jak špagát držící vypuštěného draka uprostřed rozfoukané louky. Nebýt toho, že v první polovině film chvílemi nudil, šel bych k pěti hvězdám. Zároveň si myslím, že milovníci filmu Sedm by tenhle kousek neměli vynechat. Minimálně se mu atmosférou hodně přiblížil a já přitom o něm do nedávna ani nevěděl. ()

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Cosi shnilého jest ve státě Texaském. I když, možná že nakonec ne tak docela... Alan Parker si vybral velmi zajímavý námět i excelentní herce. Rozhodně z toho vznikl nadprůměrný snímek, u kterého vysoká politická angažovanost nijak nevadí. To co Parkerovi trochu sráží nohy je přílišná čitelnost scénáře. Když vám tvůrci již před půlkou filmu (ne)chtěně odkryjí všechny karty, tak pak nemá valný smysl stavět na tomto odhalování závěrečnou půlhodinu. Není to nijak zásadní výtka, ale bohužel se díky tomu nemůže dostavit úplné splynutí s postavami a tím pádem ani emocionální prožitek. Ovšem i tak jde o nadprůměrnou záležitost, kterou nelze ani v nejmenším považovat za ztrátu času. Spíše naopak... ()

Reklama

predators 

všechny recenze uživatele

Tak, a to byl život Davida Galea. Nebo lépe řečeno, několik posledních dní jeho života. Jestli bojoval za správnou věc či nikoliv, to už nechám na vás. Jisté je, že za to zaplatil cenu nejvyšší. Ale?! Jakou cenu měl jeho život? ....:-) Dost úvah, radši na to mrkněte a pak dejte vědět, zda-li je vám Dejva líto...třeba...nebo jestli se vám film líbil...nic, jdu si dát palačinky s jahodama a šlehačkou...80% ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Vôbec by som sa neprekvapil, keby som videl v názve režiséra napísané meno Shyamalan. Skvelo natočený snímok o odsúdení rozsudku smrti, kde chcú hlavní bojovníci za jeho zrušenie dokázať, že tento rozsudok je neefektívny, navyše za cenu života. Do poslednej chvíľky napínavé a záver tak skvelo scenáristicky spracovaný, že celý film sa zvrtne úplne opačnou stranou. 100%. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Film o tom, že systém trestu smrti je opravdu děravý..Předem jsem The Life Of David Gale mylně považovala za jedno z dalších soudních dramat na které rychle zapomenu (nečetla jsem námět). Po shlédnutí jsem si jistá, že to se určitě nestane. Dvojka Winslet+Spacey podala prvotřídní výkon. Přestože mi Kevin Spacey sympatický není, na jeho hereckých výkonech je cosi podmanivého až magického. A je úplně jedno, jestli je film drama, krimi anebo thrillerem (holt čecháčské škatulkování...), protože já celou dobu neodtrhla oči od obrazovky - a na tom, myslím, záleží. Konec mě naprosto dostal, přestože se později už dal předvídat. Můžete se čílit, že je to nepravděpodobné a absurdní, ale u filmu - u dobrého filmu - takové věci ráda promíjím. ()

Galerie (101)

Zajímavosti (9)

  • Snímek byl natáčen v Texasu, USA. Například ve městě Huntsville, dále pak na půdě univerzity v texaském Houstonu a University of Texas v Austinu. Také se natáčelo v Metro Espresso Baru v Austinu, který se v současnosti jmenuje Kafe Medici. (Terva)
  • Režisér filmu Alan Parker si zahrál malou roli jednoho z hostů na večírku na začátku filmu. Můžeme ho vidět, jak si bere ze stolu jídlo. (ČSFD)

Související novinky

Zemřel režisér Alan Parker

Zemřel režisér Alan Parker

31.07.2020

Po dlouhé nemoci dnes ve věku 76 let zemřel věhlasný britský režisér, scenárista a producent Alan Parker. Smutnou zprávu potvrdil Britský filmový institut. Parker začínal v 70. letech jako tvůrce… (více)

Reklama

Reklama