Reklama

Reklama

Velká porážka i velký zázrak. John Mills a Richard Attenborough v rekonstrukci jedné z dramatických epizod druhé světové války.  Je počátek května roku 1940. V Londýně vládne klid a jeho obyvatelé, ukolébáni falešnou atmosférou bezpečí, se věnují svým každodenním radostem i starostem. Ani oficiální válečné komuniké nehlásí žádný významný pohyb na frontě. Ale válečný zpravodaj Charles Foreman ví své. Tuší, že situace ve Francii se obrací k horšímu, a proto se dobrovolně přihlásí k námořnictvu, aby se mohl účastnit dosud největší válečné operace - evakuace Spojenců z Dunkerque. K tomuto městu se zatím z celé Francie stahují, respektive probíjejí spojenecké jednotky. Málokdo ovšem tuší, co je tam čeká. Z pláží u Dunkerque bylo tehdy evakuováno 300 tisíc mužů, tisíce jich však nepřežily německé letecké útoky nebo padly do zajetí. Scénář této filmové rekonstrukce dramatické kapitoly britských válečných dějin vycházel jednak z dokumentárního vylíčení této události, jehož autory byly Ewan Butler a J. S. Bradford, jednak z románu The Big Pick-up od Ellestona Trevora. David Divine, jeden ze dvou scenáristů, byl novinář s velkou znalostí vojenské tematiky a válečné historie. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (18)

Slasher 

všechny recenze uživatele

Dobový válečný průměr se spoustou nevýrazných herců, který bohužel v celé první půlce jen horko těžko vtahuje do děje a působí zamrzle, než vůbec začne samotná evakuace. Ta už je pak místy celkem impozantní, bavila mě postava civilisty Johna Holdena, ale přesto z toho mám takový polovičatý dojem a jsem rád, že mě brzo čeká moderní velkofilm k památce téhle zásadní operace, někdy přezdívané "začátkem konce Hitlera"... ()

classic 

všechny recenze uživatele

Vedel som, že ešte jestvuje ďalšia filmová verzia venujúca sa klasickej Operácii Dynamo, a tak okrem britského progresívneho režiséra, ktorý si môže v súčastnosti nakrútiť úplne čokoľvek, na čo si pomyslí, Chris Nolan, ktorý minulý rok priniesol svoju víziu na danú problematiku, a ktorá vskutku nebola vôbec od veci, ale niečo jej chýbalo, najmä práca s postavami, chcel som následne vyskúšať, či sa to tomuto filmu z roku 1958 podarí prelomiť túto „kliatbu” ? Podľa hodnotenia je nad slnko jasné, že nie ! Síce fulhamský filmový režisér Leslie Norman nakrúca o čosi rozmanitejší snímok, ale ani to nezabraňuje mojim rozpačitým pocitom, že ak by som si mal vybrať, ktorý DUNKIRK by som si skôr pozrel, tak bez akýchkoľvek diskusii by som zvolil voľbu za kalendárny rok 2017, a toho režiséra, ktorý sa z filmu na film čoraz intenzívnejšie zlepšuje... Možno, maximálne, čo ma trochu zaujalo, je čierno - biela kamera Paliho Beesona, inak takmer nič podstatné, čo by stálo za zmienku ! Všimol som si taktiež silných dokumentárnych záberov na nemecké bombardovacie lietadlá, ktoré zhadzovali bomby na civilistov, či na chlapcov na plážach, ktoré sa prelínali s tými filmovými, a možno práve to je tak akosi nadčasové... Pravdupovediac, čakal som viac, a čo viem na holých 100 % je to, že REPETE si znovu nedám, jedine, kde pilotuje Hardy, na lodi je Rylance a na móle je Branagh. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Anglická společnost BBC se pokusila o dokuemntární rekonstrukci událostí před, během a po operaci v Dunkirku za 2. světové války. Vznikly tak tři hodinové filmy - Ústup, Evakuace, Vysvobození -, jež lze označit za hrané dokumenty, přestože hodně využívají i dobových archivních filmových metriálů. Objevují se zde i výpovědi těch, kteří operaci pamatují a doposud žijí. Dějové vsuvky jsou pak hrané a okamžitě je poznáte podle rozklepané kamery, která se i u statických výpovědí typu "admiralita se sešla v paláci, aby projednala v klidu další postup" snaží o umělou akčnost a nervozitu. Což je škoda, protože oproti archivním materiálům to pak působí neústrojně a hodně to sráží celkový dojem z filmu. Obdobně herecké výkony některých zúčastněných jsou spíše na hranici vesnické divadelní scény, což jsou další body dolů. Disk navíc kromě oněch tří hodinových filmů neobsahuje nic navíc, žádné bonusy. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Po bezdejovej Nolanovej verzii udalosti v Dunkirku som si pustil tento film v nadeji, ze dostanem plnohodnotny film. Tato verzia trpi opacnym extremom. Je tu prilis vela zbytocnych epizodiek, ktore nie su nicim zaujimave a vo vysledku to je rovnaka nuda ako Nolanov film. Technicka stranka je na podobnej urovni. Je to tocene vsetko v reali bez CGI a v PG-13 ratingu. Takze vas obcas ohuri nejaky ten vybuch alebo nalet, ale akonahle dôjde na prestrelky, tak sa vojaci hodia na zem jak trafeni ale bez kvapky krvi. Zacinam mat pocit, ze udalosti v Dunkirku bud neboli z filmarskeho hladiska prilis zaujimave alebo proste doteraz o nich nevznikol poriadny film. 4/10. ()

Volodimir2 

všechny recenze uživatele

Vojny sa nevyhrávajú evakuáciami. Aj keď operácia Dynamo bola určitým spôsobom úspechom, stále išlo o porážku. Veď stav spojeneckých vojsk bol katastrofálny a Briti prišli o všetku ťažkú techniku a taktiež o 68 111 vojakov. Operácia Dynamo začala 28. mája evakuáciou prvých 17 804 vojakov a pokračovala až do 1.6.1940, ale z dôvodu aktívnych útokov Luftwaffe od toho dátumu sa evakuovalo už iba v noci. V menšom tempe pokračovala až do 4. júna kedy previezli 26 tisíc francúzskych vojakov a zvyšok francúzskych vojakov ponechali svojmu osudu, velitelia v Británii sa zhodli, že ich evakuácia je zbytočná a vyžiadala by si nadmerné úsilie a neprimerané straty. A tak táto armáda o sile 40 000 vojakov sa nakoniec vzdala Nemcom. Aj začiatok tejto veľkej námornej operácii sa niesol v obrovskom chaose. Množstvo opustených nákladných áut blokovalo prístupové cesty, situáciu sťažovali i utečenci presúvajúci sa všetkými možnými smermi. Prečo Nemci nepokračovali v aktivite a umožnili záchranu britských armádnych zborov dodnes nie je spoľahlivo vysvetlené. Film je rozdelený do troch dejových pásiem a myslím si, že to bolo dobre riešenie. S údivom musím povedať, že historický je úplne presný. Vo filme boli použité skutočné bojové krížniky a nie animácie CGI. V skutočnosti ide o remake s rovnakým názvom z roku 1958, 2004 s autentickými výpoveďami tých, ktorí prežili. Najkrajším aktom filmu je, že nepriateľ tu nie je zobrazený priamo, ale očividne je chápaný ako neviditeľné zlo z jeho bombardovania pláži, kde nieto kde sa skryť a z potápania lodí, ktoré potom Britom chýbali. Mne osobne sa ale viac páčil Víkend na Zuydcoote z roku 1964. ()

C0r0ner 

všechny recenze uživatele

V očekávání Nolanova velkofilmu jsem si musel pustit aspoň nějaký předkrm a špatné to nebylo. Sice o trošku delší, než by bylo zdrávo, ale bojové scény nebyly vůbec špatně udělané a nalodění jako takové bylo hodně dramatické. Žádný zázrak, ale docela dobrý válečný film, který neurazí. 70% ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Pravověrné válečné drama, poctivě mapující jednu krátkou, leč důležitou epizodu Druhé světové. Prolínají se v něm dvě dějové linie, tudíž podává svědectví z fronty i zázemí - a prostřednictvím jeho hrdinů lze velice dobře poskládat děsivý obraz války, v níž se smrt aktivně účastní každého dne ... jako nechtěný, leč věrný společník - TÉ války, v níž lze jen těžko uvěřit ... neboť její absurdita je příliš zjevná ... a její brutalita všudypřítomná ... 4,5* ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Trošku ťažkopádny film omieľajúci, aká je vojna zlo a čo všetko si museli vojaci i civili vytrpieť...aby sme na to nikdy nezabudli. Zápletka dvoch dejových líníí, ktoré sa od istého momentu spoja, nebola ktovieako zaujímavá, ale spracovanie bojov a tiež herecké výkony sú to, kvôli čomu sa oplatí pozrieť si tento film - srší z nich autenticita tej doby. Hodnotenie: 60% ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Den D. čeká. Ve frontě. Na člověka. Až se přilbice v holubice změní. Šeříky - vlaštovky osvobození začnou létat nad hlavami. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Nová verze od Nolana se mi příliš nelíbila pro svoji experimentální formu. Původní verze vychází trošku líp, ale jen o fous. Přes dvě hodiny trvající film sleduje dvě linie - slabošského obchodníka, který se nechce nijak zvlášť angažovat ve válečném úsilí a jednotku desátníka Tubbyho, která se snaží přežít ve Francii obsazované Němci. První linie je nuda, ale je tu aspoň ten Attenborough, v té druhé se něco děje, ale s naprosto nezajímavými postavami. A ke konci přijde "evakuace", která probíhá tak, že vojáci čekají na to, až je zbombarduje jeden z nekonečných útoků německého letectva a jediná loď, která se ukáže je vzápětí potopena. Přes pár světlých momentů je to v podstatě černobílý, britsky dokumentární průměr s fádní režií i hereckými výkony. ()

Bohemák 

všechny recenze uživatele

Film fantasticky prošpikovaný dějem, několik přesvědčivých změn prostředí, velkolepé bojové scény. Zápory: postavy nejsou vždycky realistické, protože vzhledem ke stále poválečné náladě 50. let, kdy scénář vznikal, jsou hrdinové hodně patetičtí a křečovití. Ale o 2. světové válce v západní Evropě přináší film méně znalým divákům celou řadu faktů. ()

Mikino00 

všechny recenze uživatele

Na začátku byl dobrý nápad, způsob vyprávění a provázanosti je opravdu dobrý, jenomže by to chtělo kvalitnějšího režiséra, větší rozpočet a pár známějších tváří. Samotné pokusy o naloďování jsou skvělé, až při nich mrazí, jenomže to omáčka kolem už tak kvalitní není. ()

thunnus 

všechny recenze uživatele

Prošvihl jsem první půlhodinku, ale i tak se mi ten film rychle dostal pod kůži a velice se mi líbil. Jen jsem trochu měl problém s postavami, některé vojáky jsem od sebe nedokázal rozeznat. Celkově mám však pocit velmi pozitivní, o Dunkirku mám jen kusé informace, myslím, že by se tomuto tématu mělo věnovat více filmů, protože, jak je uvedeno v popisu, sice to byla porážka, ale zároveň obrovské štěstí, že to nebyla obrovská porážka, která by znamenala prohru Velké Británie. S trochou nadsázky se dá říct, že zatímco existuje pojem Pyrhovo vítězství, mohl by se zavést pojem Dunkirkská porážka. ()

drankeryth 

všechny recenze uživatele

Skutocne peklo, ktore zazili unikajuci vojaci smerom do mora od bliziacich sa nemeckych vojakov. Film je uz starsieho data vyroby, co je aj vidiet v niektorych zaberoch, kde sa to aj hemzilo potapajucimi sa maketami lodi, alebo par nepatrnych scen z dokumentarneho filmu o nemeckych lietadlach. Neni ich vela, co je skor dobre ku prospechu filmu. Najlepsie zo vsetkeho boli dobre podane vykony hercov a o dialogoch ani nehovorim. V tomto vidim najvacsie pozitivum zakomponovane vo filme. ()

Biopler 

všechny recenze uživatele

Bol som zvedavý na tento kúsok z dôvodu, že ho Nolan bude remakeovať. Jedná sa o príbeh evakuácie za cenu mnoho životov, no oveľa väčšie množstvo životov sa zachráni. Jedná sa i o príbeh kde dve navzájom nesúvisiace dejové linky sa sympaticky pretnú v poslednej tretine filmu. Čo sa týka akcie, film na tú dobu vyzerá perfektne. Výbuchy, ostreľovanie a predovšetkým výprava sú zmáknuté na skvelej úrovni. Prestrihy na reálne historické prelety bombardérov mi nevadia. Len samotná akcia však nezakryje priemerný scenár a réžiu. Taktiež stopáž mi príde prestrelená, lebo dosť sa tie boje na pláži točia dokola a sú na jedno kopyto, a fakt by to šlo prestrihať. Príbeh je rozprávaný často nezáživne a chýba mi, až na akciu, nejaká dejová chuťovka, ktorá by to ozvláštnila. ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Chvílemi neskutečně utahaný film, ale některé jeho scény jsou neskutečně syrové a fungují dokonale např. bombardování přístavu. ()

HJ-FILIP 

všechny recenze uživatele

Film jsem viděl po částech, nicméně se mi velice líbil. Je výborně zpracovaný. Téma ne zrovna populární, leč o to více je film zajímavý! ()

Reklama

Reklama