Reklama

Reklama

Rozdělený mozek

  • Kanada The Divided Brain
Kanada, 2019, 78 min (Alternativní 51 min)

Režie:

Manfred Becker

Hudba:

Alex Khaskin

Hrají:

Seana McKenna (vypravěč)
(další profese)

VOD (1)

Obsahy(1)

Lidský mozek je velice složitý nástroj. Je rozdělený na dvě poloviny, které nevnímají svět stejně. Odlišné funkce levé a pravé hemisféry studuje neurologie už víc než 50 let. Vystopovat vliv rozpolceného mozku na kulturu, politiku a vývoj civilizace vyžaduje širší kontext odborných znalostí a dovedností... Jedna z nejodvážnějších a nejkontroverznějších vědeckých teorií naší doby pokládá provokativní otázku: existuje nerovnováha mezi hemisférami našeho mozku, která ovlivňuje, jakým způsobem se vyrovnáváme s problémy naší společnosti? Navzdory dřívějším psychologickým teoriím dnes víme, že obě hemisféry mozku se zapojují do většiny činností. Nicméně způsob, jakým každá z nich vnímá jednotlivé skutečnosti, se výrazně liší. Levá hemisféra vnímá vědu, vzdělanost a technologie, ale ne empatii k ostatním nebo schopnost nalézt pouto k přírodě. Neurovědec a psychiatr, dr. Ian McGilchrist, přesto argumentuje, že v průběhu několika století získává levá hemisféra pomalu, ale jistě větší vliv na naši společnost. Snímek Rozdělený mozek vezme diváky na osvícenou výpravu za důkazy, které by mohly podpořit McGilchristovu radikální myšlenku. Může to být právě ten film, který si jedna polovina vašeho mozku nepřeje vidět. (TV Prima)

(více)

Recenze (5)

Flory14 

všechny recenze uživatele

No takhle zaujatý dokument jsem dlouho neviděl…Jeden názor a né ještě úplně kvalitně doložený. Dalo se to však dokoukat a pár vět od Gazzanigy se cení 🙂 ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Zeptali jste se někdy proč má mozek dvě hemisféry a co dělají? Dr. McGilchrist ano a odpověď můžeme zároveň vidět vcelku všude kolem. Konspirační však velmi zajímavá a těžko popiratelná teorie. ()

Amper01 

všechny recenze uživatele

Rozhodně zajímavý dokument přináší teorii výjimečně podloženou logickými důkazy. I přesto nemůžu říct, že by mne úplně přesvědčil... K tomu by bylo třeba ještě nekolika dobrovolníků, z nichž polovině by odebrali pravou a polovině levou hemisféru a sledovali by, jak se změnili 😁 Ale za shlédnutí dokument rozhodně stojí! ()

Galerie (23)

Reklama

Reklama