Reklama

Reklama

Kiruna - překrásný nový svět

  • angličtina Kiruna - A Brand New World (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Kdybychom opustili naše města a rozhodli se vybudovat novou společnost podle svých představ, jak by asi vypadala? ... Švédské těžařské město Kiruna bylo založeno daleko za polárním kruhem na obřím ložisku železné rudy, a právě těžbou oceli po dlouhá léta přinášelo švédské vládě významný příjem. V důsledku těžby se však země pod městem začala propadat a městu samotnému hrozilo zhroucení. Za účelem zachování tohoto průmyslu se městská rada společně s příslušnou důlní společností rozhodla přesunout město a jeho občany o 3 kilometry dál na východ. K potenciální katastrofě město přistoupilo jako k výzvě a nové příležitosti. Nová Kiruna bude usilovat o ještě progresivnější, pokročilejší a lepší společnost. Ale je vůbec možné naplánovat si ideální svět? Na festivalech oceňovaný dokument režisérky Grety Stocklassy sleduje, jak na pozadí pohybujícího se města bojují obyvatelé Nové Kiruny své vlastní bitvy. Sledujeme učitele Tima, místního aktivistu bojujícího proti přesunu města, dospívající sámskou dívku Maju, která objevuje své kořeny a kulturní dědictví, stejně jako Abdalrahmana, dospívajícího chlapce z Jemenu, který přišel do města jako uprchlík a pomalu si uvědomuje, že potřebuje víc než jen razítko, aby se stal Švédem. Zdánlivě velmi odlišné postavy čelí stejným otázkám jako město, ve kterém žijí – všichni hledají své místo v budoucnosti. Vizuálně působivý film Kiruna je portrétem utopického a dystopického města, stejně jako tvrdá reflexe dnešní společnosti. (Česká televize)

(více)

Recenze (12)

Psice 

všechny recenze uživatele

Kiruna není pouze dokument o stejnojmenném švédském městě, jehož část postupně ustupuje těžbě železné rudy. Poukazuje totiž na něco mnohem hlubšího – táže se po tom, jakou roli hraje potřeba domova v životě člověka a jak souvisí s jeho identitou. Režisérka zdárně propojuje toto téma s migrací, které jako kdyby celý dokument završovalo – pohyb odněkud někam, překračování neviditelných hranic (států, těžby). To podtrhuje i vizuální stránka snímku v podobě repetitivních záběrů na nákladní vlaky projíždějící tamní krajinou nebo na přesuny celých domů. Dokumentaristce se daří eskalovat napětí – ať se to týká čekání na to, zda Abdalrahman získá azyl, nebo snímáním prasklin, které narušují statiku dosud obývaných budov. Jednou ze tří osob, která v dokumentu vystupuje, je mladík Abdalrahman, který uprchl do Švédska z Jemenu. Stejně jako on, brzy opustí řada obyvatel města svoje domovy. Studentka Maja se s přesunem vyrovnává tak, že nachází svou identitu u předků – Sámů a odkrývá historii jejich útlaku. Stárnoucí učitel Tim patří mezi tu část obyvatel, která s přesunem nesouhlasí, ale je mu jasné, že se bude muset smířit se smutnou realitou. I přesto, že byl přesun města odsouhlasen jeho obyvateli, může se totiž stát, že svůj názor někteří starousedlíci změní – proto je třeba vést propagandu směrem k obyvatelstvu. Z těchto záběrů dost mrazí … Hudba dodává celému dokumentu hypnotizující charakter (údajně se jedná o přenášení elektromagnetického vlnění z okolí těžebního dolu do zvukové podoby). Kiruna se víc ptá, než zodpovídá otázky, což není na škodu, ale zásadním způsobem mi v dokumentu chyběl kontext toho, za jakých okolností byl přesun obyvatel odsouhlasen. KONTEXT: Kiruna je nejsevernější švédské město s cca 20 000 obyvatel, pod kterým se nachází největší naleziště železné rudy v zemi. Těžba zde probíhá již od roku 1900. Vzhledem k postupující těžbě se dostala důlní společnost LKAB do situace, kdy by další těžbou ohrožovala obyvatele města. V roce 2004 si proto obyvatelé města odhlasovali přestěhování města o 3 km východně místo útlumu těžby (údajně kvůli hrozbě nezaměstnanosti). Cca od roku 2014 probíhá v Kiruně demolice budov a stěhování těch nejvýznamnějších staveb města (muzeum, kostel, věž s hodinami). Přesun by měl být dokončen cca v roce 2033. ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Přemýšlím o tom, co mi v tom filmu chybělo. Ty establishing shoty bych vydržel sledovat celých 85 minut (škoda, že úroveň kamery je tak proměnlivá, ale to se asi u dokumentu stane) a vůbec mě bavila všechna ta obrazová gesta a metafory. Tři protagonisti jsou vybraní chytře, všechny rozváděné motivy působí na papíře skvěle. Ne úplně vydařená je expozice - několikrát přímo sedíme na přednášce, a přesto jsem rád, že jsem znal námět dopředu, jinak nevím, jak by to pro mě bylo přehledné, ale to není zase takový problém, protože kdo dnes chodí na filmy opravdu naslepo? Většina věcí v tom filmu, když se pojmenuje, tak působí dobře, ale "sum of its parts" přichází nějak zkrátka. Možná mi chybí jasnější komunikace s publikem, na co se má soustředit? Docela dlouho mi třeba trvalo, než začalo být jasné, o čem to je, a i když některé věci začnou dávat smysl zpětně, pocit zmatení může v člověku zůstat, Těžko říct... V tom filmu je prostě hodně věcí hodně dobře, chci vidět další režisérčin film, ale samotné to tak nějak postupně šumí pryč. ()

Radko 

všechny recenze uživatele

O Kirune, meste na severe Švédska, tak vyťaženom dolovaním železnej rudy, až sa začalo praskať a prepadať kamsi do hlbín, otvárajúcich sa vplyvom kilometrov vyhĺbených banských štôlní a narušeného odkrytého povrchu zeme. Jednoducho, život sa v Kirune stal nebezpečný, mesto je potrebné komplet presťahovať o niekoľko kilometrov ďalej. Nepochybne interesantná téma pre dokument. Lenže autori tohto, rôznymi fondami a podpornými kinematografickými projektami významne nadopovaného projektu, siahli po hádam tom najhoršom možnom variante. Priniesli obrázky života miestnych obyvateľov v troch nosných príbehoch - arabského imigranta, maturantky sámskeho pôvodu a miestneho knihovníka, učiteľa a aktivistu. Kontroverzné momenty vďaka zvolenému prístupu ustúpili do úzadia v prospech riešenia otázok multi-kulti, diskriminácie pôvodnej etnickej skupiny - dnes menšiny a pokusom o intelektuálne uchopenie odsťahovania. Samozrejme nad každým z príbehov sa vznáša opar rôzne vnímanej nevyhnutnosti opustiť známe miesta, len je to všetko také čajíčkovito česko televízno proeurópsky ničotné. Dve hviezdy za skvelú úvodnú scénu nekonečného vlaku s rudou a za lokáciu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Áno, ide o prekrásny nový svet za polárnym kruhom. Ak ste melancholici a radi by ste zavítali do miest tak trochu mimo hlavný prúd, určite to zažite aspoň na plátne prostredníctvom Kiruny. Nejde o žiaden investigatívny dokument s hovoriacimi hlavami a kritizujúci establišment, aj keď na určitej úrovni to pocítite, viď sámska otázka alebo otázka utečencov. Kirunu je ale lepšie precítiť, než očakávať explicitný námet pre ekologických aktivistov. Každopádne celovečerná stopáž bola na mňa v tomto prípade trochu veľa. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Autorka sice zvládla zapůsobit hned pár prvními záběry, ale i přes rozumně nízký počet hlavních protagonistů mi to celkově připadá nějak nezaostřené. Sámská dívka, přibližně stejně mladý uprchlík z Jemenu, už jen jejich světy jsou neskutečně vzdálené. A každý řeší jiné problémy. Na sociologickou sondu je tu málo dat, a ani ty úžasné záběry je nedokáží nahradit. Přes to všechno vlastně pozoruhodný dokument. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Vždy som chcel vedieť, aké to je v Kirune. Vďaka Grete Stocklassa viem, že ospalé, s väčším vplyvom štátu ako u nás (Príspevok na zimné oblečenie). Na Slovensku sú Rusnáci, v Kirune Sámovia. Film bol úplne obyčajný, no pre mňa bol pohľad na životy obyčajných švédskych vidiečanov zaujímavý. Kiruna mi zodpovedala mnohé moje otázky. ()

xmatysekx 

všechny recenze uživatele

Naprosto precizně natočený dokument. Příběhy, které končí jinak, než kdokoliv čeká. Švédský klid a smířenost spojená s jakýmsi severským nomádstvím překvapí. Vizuální zážitek velmi silný. Je to těžké a pomalé. ()

Hrabovo 

všechny recenze uživatele

To si nikdo nevzpomene na Most a na na to, že jsme úplně stejnou situaci měli před pár lety u nás? Kvůli těžbě hnědého uhlí musel ustoupit starý Most. Dle památkářů srovnatelný s Českým Krumlovem. Stěhování kostela se stalo světově unikátní akcí. Zmizelo na sedmdesát vesnic .Pochybuji ovšem, že se tamních obyvatel někdo předem ptal, co na to říkají... ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem měl velký problém pochopit, oč ve filmu vlastně jde. Navíc dokument ani nepoukazuje na to, že by jedním z hlavních témat mělo být právě stěhování města a jeho obyvatel. Spíše jako by se snažil zachytit běžný život několika lidí v tomto nezvyklém městečku poznamenaném těžbou. Například učitel Tim rozhodně nepůsobí jako aktivista, který by snad měl dokonce bojovat proti přesunu. Nebo mají ve švédsku jiné způsoby boje, jelikož přednášky či debaty nevnímám jako aktivismus, který má něco zvrátit. Pravda je, že rozhodně chybí slovo nějakého renomovaného odborníka nebo zástupce společnosti či města. Dokument ale nejspíš nemá mít klasickou investigativní formu, ale spíše působí jako jakýsi pozorovatel dění, do něhož zrovna přesun a události s tím spojené najednou patří. Faktem je, že některé záběry jsou oku lahodící a působí nádherně a podávají tím důkaz, že i mrazivá zima může být krásná. Mimochodem...čím to je, že zase Greta? Že by tohle jméno bylo pevně spjato s... ()

blondboss 

všechny recenze uživatele

Kiruna je ten typ dokumentu, pri ktorom čakáte zaujímavú tému predostrenú jemne umeleckým spôsobom a v podstate dostanete obidva tieto aspekty, ale v konečnom dôsledu sa neskutočným spôsobom nudíte a máte pocit, že ste sa prakticky nič nové nedozvedeli. Asi tak na mňa pôsobil tento snímok, ktorý rozpracoval ťažkú tému suchým spôsobom. Škoda. 40 % ()

PoprockCZ 

všechny recenze uživatele

Silná práce s vizuálním vyprávěním. Jednoduchá hudba složená pouze z původních lokačních nahrávek dodává obrazům atmosféru. I když se jedná o poměrně experimentální dokument, sledujeme osudy 3 postav, ale hlavním charakterem je město samotné, příběh se postupně odvíjí kupředu. Pěkná práce na bakalářský film. Asi bych si tento styl dokumentu nepustila z vlastního popudu, nicméně vzhledem k příběhu, který chtěla režisérka odvyprávět, je to povedené dílo. ()

Rider@ 

všechny recenze uživatele

Bohužel mě to zklamalo a to po všech stránkách. V Kiruně jsem byl osobně 2x, vždy v ní bylo něco magického a věřím, že se tam ještě někdy vrátím. Zajímavé to bylo maximálně jako krátký vhled na zvrácenou a sebezničující imigrační politiku Švédska (tak to asi autoři nezamýšleli, ale pokud o tématice něco víte, tak to hezky doplní mozaiku). Jinak bohužel nuda a ani široce diskutovanému tématu stěhování/nestěhování části města se to vlastně nijak nevěnuje. ()

Reklama

Reklama