Reklama

Reklama

Oko

  • Hongkong The Eye (více)
Trailer

Obsahy(1)

Když operatér Wag dovolí dívce sundat obvazy, začíná Mun znovu objevovat svět kolem sebe: svou tvář v zrcadle, předměty, lidi kolem sebe. Zároveň však zděšeně zjišťuje, že se z pozvolna se rozptylující mlhy vynořují i věci, které nevidí nikdo jiný než ona: stínové přízraky a události, jejichž smysl jí uniká a které ji stále trýznivěji pronásledují. Zdá se, že se scházejí všude tam, kde má někdo zemřít. Munin svět se mění v mučivou, nepochopitelnou noční můru. Když se Mun vrátí z kliniky domů, babička a sestra vše přičítají šoku z nové situace. Zprvu si to myslí také operatérův mladý synovec, psycholog Lo, který měl dívce původně pomoci adaptovat se na její "nový" smysl a který se do ní zamiloval. Mun ho však přesvědčí, že její problémy souvisejí s osobou neznámého dárce, který jí předal své přízraky a traumata. Stopa dívku a Loa zavede do thajského Bangkoku, kde vyhledají matku mladé ženy, jež spáchala sebevraždu a jejíž oči teď Mun nosí. Mun cítí, že je na dosah odhalení démonů cizí minulosti. Postačí, když znovu prožije tragické okamžiky ze života nešťastné vesničanky Ling Chiu Wai, aby získala právo na vlastní pohled na svět? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (274)

POMO 

všechny recenze uživatele

Skvelý námet, sfilmovaný dvomi režisérmi... a výsledok je na jednu stranu pôsobivá dráma so silným, ale nedotiahnutým myšlienkovým potenciálom a na druhú stranu ostrý zimomriavkový thriller, v najvypätejších scénach zrovnateľný so Šiestym zmyslom. Zamerať sa viacej na životný príbeh ústrednej postavy ako na strašenie a mohla to byť rana do duše. I keď, ako jednohubková šoková terapia to taktiež funguje veľmi dobre. ()

Lima 

všechny recenze uživatele

Mám problém s japonskými horory a jejich remaky. Jednoduše řečeno, nebojím se u nich. Ať jde např. o KRUH, nebo v tomto případě o THE EYE. Přitom nemohu říci, že by byly špatně natočeny. Právě naopak. Ale emocionálně mně prostě nedokáží správně vyburcovat. THE EYE má neotřelý, zajímavý příběh, který má ale jednu dost velkou vadu - dva nastavované konce, přičemž ten druhý je sice efektní, ale svým způsobem hodně trapný a kdyby tam vůbec nebyl, byl bych raději. Celkově jsem podle ohlasů čekal, že to bude větší bomba. A tím se vracím na začátek svýho komentáře... ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Děsivost Šestého Smyslu se rázem stává hadrem na podlahu...už od úvodních titulků, které kromě skvělého výtvarného řešení oplývají geniální hudbou od Orange Music. Tato hudba vás provází celým filmem, od takřka romantických scén ve kterých Mun znovu objevuje svůj svět, až po děsivá přízračná vidění. Právě zvuková stránka, střih a kamera dělají atmosféru tak hutnou, že se tomu člověk zdráhá věřit. Ne, nezdráhá se, ale bojí se věřit. A ohledně hereckých výkonů - obraz strachu v očích hlavní hrdinky vaši mysl hned tak neopustí. Dočkáte se i drobné exkurze do východního náboženství a filozofie, prostě a jednoduše - Oko je božské... ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Strach na thajský způsob. Při prvních minutách jsem několikrát zažil onen pocit, který krásně charakterizuje jedno slovenské slovo - „zimomriavky“. To by člověk nevěřil, jak jej dokáže vyděsit scéna, ve které bezmocná poloslepá dívka prochází zdánlivě liduprázdnou nemocniční chodbou. Pro dosažení kýženého efektu doporučuji sledovat Oko sám, v noci a na přístroji s pořádnou zvukovou aparaturou. Ovšem krom atmosférických duchařských lekaček nemá první hodina filmu čím zabavit. Příběh nikam nesměřuje, hlavní hrdinka svůj problém neřeší, spíš se mu vyhýbá. Teprve v posledních třiceti minutách nabírá odvahu zjistit, řečeno hororovým slangem, „kde je zakopaná mrtvola“. Škoda že celý film nedisponuje kvalitami několika scén na hranici geniality (divoká hra na housle, oběšení), ale to už by byla příliš velká nálož i pro ty nejotrlejší borce. Pokud se rádi bojíte a dáváte přednost stupňované atmosféře strachu před upižláváním končetin, klidně si tuto verzi příběhu o tom, že někdy je lepší nic nevidět, dopřejte. 65% Zajímavé komentáře: MIMIC, Terminus, Kusko.t2, galiyosha ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Brrrrrrrrrr... Nikdy jsem se v kině tak nebál, jako u Oka. Šestý smysl se stává hadrem na podlahu... Tohle mě zaujalo. Zatímco v onom snímku čekal diváka nejsilnější zážitek v poslední minutě a v Kruhu jsem si připadal jako ti první diváci v kinech, kteří, vidouc jedoucí lokomotivu, uhýbali ze sedadel, při Oku mnou projížděly takové záchvěvy strachu, mrazení a děsu, že jsem si myslel, že to snad ani nejsem jááá... :-) Na druhou stranu je pravda, že pokud zapojíte všechny složky, to znamená že hrdinka ještě pořádně nevidí, vše je rozmazané, to toho se vám jako klíny do hlavy zabouchává hudba (která je mimochodem úžasná) a navíc se divák i kroutí pod sluchovými vjemy, je jasné, že se vyděsíte docela snadno. Ale, i tak, i tak... Neřekl bych, že si na mentalitu honkongských herců Evropan nemůže zvyknout, jenom je pravda, že ta mentalita je jiná. A neurážely mě ani dialogy o nemoci a lásce, jenom mě napadlo, že by to tam třeba nemuselo být. To hle všechno ale nemění nic na tom, že takové nepatrné vady na kráse nemohou snímku ani náhodou ublížit. Ten závěr je úplně jasnej. 1) paralela 2) a to už by byl spoiler. Nicméně závěr vás dozajista ohromí, bude vám připadat, že se tam ani nehodí, ale jenom do závěru toho závěru :-) Myslel jsem si, že v Kruhu už jsem zažil vše a bylo to překvapivě překonáno. Co mě ještě čeká? Vždycky jsem neměl rád horory a teď vím proč. I když jsem samozřejmě slyšel, že lidé se rádi bojí. Já k nim začínám patřit taky... ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Duch v nemocnici, duch v pokoji, duch na ulici, duch na chodbě, duch ve výtahu a tak pořád dokola - to je celá první polovina filmu. Potom se hrdinka vydá na cestu za pravdou... ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Po skončení tohoto filmu jsem zjistil, že jsem očekával asi příliš. Hororová atmosféra mi přišla silně průměrná a ani "děsivé" momenty ve mě nevyvolávali nijak velký strach. To, že dívka vidí mrtvé (což připomíná Šestý smysl) je zajímavé, ale ne dokonale využité. Nutnost nalezení vykřičení pointy přímo divákovi je potěšující, ale nijak si tvůrci nepomohli. Hodně mě zklamala odhadnutelnost filmu, která hodně snížila můj celkový dojem o nejméně jednu hvězdičku. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Průměrný duchařský horor pro náctileté, při jehož sledování člověk pochopí, jak skvělý byl tvůrčí a režijní počin M. Night Shyamalana, který se tímto hororem nechal volně inspirovat při natáčení svého Šestého smyslu - to posunutí významových rovin v struktuře vyprávění ze vztahu partner - partnerka do roviny dospělý - dítě, vznikající vztah - rozpadající se vztah, levná duchařská zápletka - psychologický ponor hlavních postav atd. se při srovnání s inspiračním zdrojem ukazuje jako geniální tvůrčí tah. Oko vyznívá totiž levně - nefunguje ani jako horor (tu trochu strachu, co zažijete v první polovině filmu, spolehlivě přebije nudná romantika druhé poloviny), ani jako psychologický snímek (i když se mnohé věci přímo nabízí...). Navíc to neúnosné množství ,,náhod", které svědčí o špatné práci scénáristů a o vykonstruovanosti scénáře - mladá žena je operovaná a její rekonvalescenční lékař je,,náhodou" mladý pohledný model, který se do ní brzy zamiluje, tenhle hongkongský doktor se svou pacientkou přijedou do Thajska a první lékař v nemocnici tam hned ,,náhodou" mluví nejen anglicky, ale i mandarínsky, mandarínsky mluví ,,náhodou" rovněž i žena, za kterou jedou, ta je nechá bez jakýchkoliv námitek přespat přímo v pokoji její mrtvé dcery atd. atd. Navíc mi silně vadila ta romantická poloha, režisér jakoby chvílemi nevěděl, co chce vlastně točit. Nebo to možná věděl - romantický fantasy tedy duchařský horor pro náctileté, kde většina věcí je tak lehce předvídatelných... ()

May 

všechny recenze uživatele

Myslím, že jsem se u filmu nikdy tak nebála. Velice působivý snímek útočící na vaši psychiku. ()

Fr 

všechny recenze uživatele

když po operaci očí dříve slepé dívce Mun sundají obvazy, zjišťuje, že svět je vážně nádherný. konečně vidí. jenže, patří vše co vidí do normálního světa? proč cítí bolest, kterou jiní necítí? co musí udělat, aby byla obyčejný člověk? musí být silná a přestat se bát! ... při zjeveních mi běhal mráz po zádech. napětí plynulo z toho CO UVIDÍ. ale jinak, při srovnání se šestým smyslem u mě oko nemá šanci. je to tak divně poskládaný, kromě občasnýho leknutí to na mě nijak zvlášť nepůsobilo. ()

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Lepší průměr ! Těšil jsem se, když jsem viděl samé 4s a 5s,ale byl jsem opravdu překvapen, jak nadhodnocený tenhle film JE! Každý říkal, jak je to děsivý, jeden z nejděsivějších hororů vůbec a ono tam byli pouze 4 pokusy za celý film, které by mohli někoho alespoń polekat a to pouze v první půli filmu. Možná jsem na půl mrtvý, protože film jsem sledoval v noci a zlekl se pouze jednou. Nicméně musím říct, že film mě potěšil tím, že film nezakládal na duchovi s dlouhými černými vlasy a také,že vyvrcholení muziky bylo předtím, než něco vyskočilo před Obrazovku! Snaha o Epický Závěr v Hororu ještě k tomu Japonském, mně pobavila.. Každopádně se mi Oko zamlouvá více než Japonská Nenávist!:) ()

tron 

všechny recenze uživatele

„Chce to čas, než sa oči naučia spolupracovať s mozgom.“ Nemám proti ázijským hororom (BATTLE ROYALE, ZMEŠKANÝ HOVOR, RINGU) nič, keď sa vydaria, je to skutočne nápor na nervy (JU-ON) alebo aspoň sranda (ICHI THE KILLER). Ale OKO bratov Pangovcov na mňa odjakživa pôsobilo ako nudný priemer so solídnou atmosférou a jednou výbornou scénou (výťah), zvyšok je plný klišé, tajomstiev, ktoré divák odhalí polhodinu pred hrdinkou a akčné finále je blbosť. Snímka sa dočkala dvoch pokračovaní a amerického remake. ()

B!shop 

všechny recenze uživatele

Tenhle film mel ambice stat se skutecne hustym hororem, ale bohuzel je moc nevyuzil. Prislo mi, ze to jsou dva filmy v jednom. Jedna linie sleduje, jak se s novymi rohovkami hlavni hrdinka uci zit, poznava veci kolem sebe, zakouka se do doktora a najde si kamarady. Pak tu je druha linie, kdy hrdinka diky cizym ocim vidi duchy a prizraky. Mimochodem ten smrtak se skutecne uzasne poved. Tu prvni linii bych ohodnotil tak za 2*, protoze i kdyz jsou herecky vykony celkem slusny, tak to misty nudi a neni to nic extra. Ale pak tu je druha linie, ktera je slusne strasidelna, ma vynikajici mrazivou atmosferu podbarvenou skvelou hudbou, ani na okamzik vas nenecha vydechnout a nektery duchove jsou fakt hodne husty. Navic ten vybornej zaver. Ale reziseri bohuzel dali do Oka vic z t ty prvni linie, kdyby tu bylo tech duchu vic, tak dam hodnoceni vyssi, ale takle jen velmi slusne 3*. ()

Oskar 

všechny recenze uživatele

Číňané se vlastně ani nemusejí moc snažit, aby mě vyděsili. Sami o sobě mi připadají strašidelní. Na Oko jsem se proto hodně těšil a chvíli jsem byl i spokojený. Do té doby, než hrdinka konečně "zaostřila" a tajemně mektající šmouhy se zkonkretizovaly do podoby špatně hrajících herců a úhledných trikových výjevů, které nejsou o nic děsivější než třeba Hledá se Nemo. Tou dobou jsem se silně nudil a ke konci na mě šlo spaní. To není pro horror dobrá vizitka, ne? 40 % ()

Marius 

všechny recenze uživatele

Ak meriame žáner horor mierou pociťovaného strachu tak potom je toto ten najlepší horor aký som kedy videl. Ak ho mám porovnať so 6 zmyslom ,je lepší lebo sa nehrá na "prekvapivú" pointu a ak ho mám porovnávať s Kruhom tak miera strachu pri Kruhu nedosiahla ani polovicu toho, čo dosiahla pri Oku. Nelogičnosti ma pri tých zimomriavkach vôbec nenapadali a za všetko hovorí to, že sme jednu kamarátku museli po zhliadnutí odprevádzať do jej izby a zapínať jej svetlo .......... ()

Jossie 

všechny recenze uživatele

Velmi kvalitní horor, který funguje velmi dobře obzvlášť kolem půlnoci. Dobrý příběh, zajímavá pointa, sympatická hrdinka, o kterou se bojíte a výborně natočené scény, při kterých jsem šla raději zkontrolovat, jestli jsem zamkla byt. ()

pan Hnědý 

všechny recenze uživatele

THE EYE film, který tvoří velkou část atraktivitou dobrého zvuku, co bych u ostatních hororů neodpustil - tu mi to moc nevadilo. Thriller, který s divákem dokáže pořádně zamávat. Ale EYE není natolik silný, mrazivý, mysteriózní a poutavý jako ŠESTÝ SMYSL (který je i po opakovaném zhlédnutí stále úchvatný). Proto dám přednost M. Night Shyamalanovi, který je pro mě mystičtější a důmyslnější ve svém žánru než dvojice O. Chun a D. Pang. ()

zputnik 

všechny recenze uživatele

Hustou atmosférou, napětím jak ďas a kvalitním zpracováním řadím OKO mezi takové opusy jako ŠESTÝ SMYSL či KRUH. Horor, který vás pohltí... při pár lekačkách příjemně/infarktově (vyberte si sami) vytočí a po bezmála 100 minut nechá v permanentním napětí. Na snímku si osobně dost cením použití zvuku při budování napětí a strachu, tj. zvyšování napětí nečekanými zvukovými "explozemi". Při pár momentech by se u mně krve nedořezalo (a to se nepočítám mezi žádné srágorky). Shrnuto a podtrženo: Chytře a kvalitně zpracovaný horor/thriller, který vyděsí obsahem a potěší formou zpracování. ()

Související novinky

Nicole opět vidí „ty druhé“

Nicole opět vidí „ty druhé“

19.08.2007

Nicole Kidman se po krátké přestávce vrací na plné... na plný plyn ;-). Sci-fi thriller Invaze, výpravná fantasy Zlatý kompas, erotický thriller Need a romanticko-dobrodružně-vojnový velkofilm… (více)

Renée a její „OKO“

Renée a její „OKO“

04.10.2005

Obliba v předělávání klasických hororů země vycházejícího slunce a jejího blízkého okolí neustala. Renée Zellweger si zahraje hlavní roli v připravovaném remaku úspěšného hong-kongského hororu Oko,… (více)

Reklama

Reklama