Reklama

Reklama

Cesta za oceán

(seriál)
  • Norsko Atlantic Crossing (více)
Norsko, 2020, 7 h 19 min (Minutáž: 52–57 min)

Tvůrci:

Alexander Eik

Kamera:

Carl Sundberg

Hrají:

Sofia Helin, Kyle MacLachlan, Tobias Santelmann, Søren Pilmark, Anneke von der Lippe, Lasse Kolsrud, Amathea Eik, Leonora Eik, Petr Meissel, Marianne Sand (více)
(další profese)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Jak norská korunní princezna potkala nejmocnějšího muže světa a překročila Atlantik, aby pomohla bránit svou zem před nacismem... „Všechno se ten den změnilo. Pro mě, moji rodinu a celou moji zemi. Pro malý norský národ, který byl od toho dne okupován temnou, brutální silou, která šířila svůj všestravující požár po celém světě.“ V dubnu 1940 provedlo Hitlerovské Německo invazi do Dánska a v nadcházejících dnech napadlo také Norsko, aniž by zemím vyhlásilo válku. Zatímco Dánsko bylo obsazeno bez boje, norská armáda okupantům vzdorovala a podařilo se jí tak zajistit čas nutný i pro evakuaci královské rodiny, vlády a parlamentu na sever země. Mezi nimi byl i korunní princ Olav, korunní princezna Märtha a jejich tři děti. Před nimi se rozprostíraly jen obavy, co přinesou další dny a zda se jich dočkají živí… Výpravný seriál Cesta za oceán (původním názvem Atlantic Crossing) sledující dramatické osudy norské královské rodiny během druhé světové války, vzbudil v Norsku obrovský divácký zájem. Některé kritiky ho řadily vedle historických seriálů jako Koruna či Černobyl, ale seriál se setkal i s kontroverzním přijetím kvůli autorské interpretaci historických událostí. Především romantické povaze vztahu mezi norskou korunní princeznou a americkým prezidentem, která je dodnes předmětem spekulací. Také zájem mezinárodních distributorů o spíše neznámý příběh norské monarchie za druhé světové války byl obrovský. Atlantic Crossing byl prodán do více než desítky zemí a byl uveden i v soutěži předního festivalu seriálové tvorby Canneseries. K úspěchu jistě přispělo i prestižní obsazení. Představitelka Märty Sofia Helinová je seriálovým nadšencům jistě známá jako Saga z legendárního nordic noiru Most a Kyle MacLachlan, zde americký prezident Franklin D. Roosevelt, jako nezapomenutelný agent Cooper z Městečka Twin Peaks. Seriál vznikl pro progresivní norskou televizi NRK v široké mezinárodní koprodukci a natáčel se i v České republice. Diváci v něm tak mohou odhalit řadu pražských budov, zákoutí nebo českých zámků. Pro zajímavost na příklad budova Městské knihovny v Praze zde představuje luxusní newyorský hotel Waldorf Astoria. (Česká televize)

(více)

Recenze (20)

Kozlowski8 

všechny recenze uživatele

Příběh norské královské rodiny v období 2. světové války. Nejvíc mne bavily první dva díly, kdy je Norsko napadeno a královská rodina čelí přímému ohrožení fašisty. Potom je to už spíše konverzační politicko-diplomatická záležitost, což je vcelku logické a očekávané. Značný prostor ale dostává vztah mezi norskou princeznou a americkým prezidentem Rooseweltem a jejich slaďoučké, romantické vzájemné pnutí. Tato rovina příběhu mi už tolik neseděla. Celkově ale velice zajímavá minisérie, která nám přibližuje, pro mnohé z nás přece jen vzdálené téma, a to ve výtečné atmosféře, s velmi dobrými hereckými výkony (v první řadě Sofie Helin) a nádhernou hudbou. 75 %. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Zajímavý příspěvek k tématu druhé světové války a Norska, protože Norsko nebylo zrovna rozhodující zemí (ostatně, jako nebylo ani Československo). Vztah mezi princeznou a prezidentem je lákavě pikantní, leč já nevěřím, že by byl až tak podstatný. Podle mě ho seriál značně zveličil. Po napadení Pearl Harboru měl Roosvelt asi závažnější starosti, než vozit princeznu na projížďky a utěšovat ji ohledně dálkou znejistěného manželství. Nejvydařenější je první díl: bleskové obsazení země nacisty a zoufalý úprk do bezpečí. Tady byla hrůza o život i členů královské rodiny téměř hmatatelná. I když mě občas napadlo: a jak na tom museli být normální lidé – bez peněz, zázemí, moci a vlivných známostí? Zbývající díly, byť moc hezky natočené a velkoryse pojaté, byly poněkud roztahané. SHRNUTÍ: Kterak aristokratická koketka získala pár desítek bitevníků. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Příjemná lekce z historie. O tomhle výseku dějin jsem toho moc nevěděla. O té romantické lince mezi norskou korunní princeznou Martou a americkým prezidentem by se dalo spekulovat. Ale kdo ví, jak to ve skutečnosti vlastně bylo mezi nimi. Potěšilo mě, že se natáčelo v Čechách. Pro mě je tato minisérie velkým letošním překvapením a není to tím, že se televize opět předhánějí v opakovačkách svých archivů. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Norská historická telenovela. 1)  Nevím, do jaké míry jde o skutečný vhled do života a vztahů norské královské rodiny a rodiny prezidenta Roosevelta. Mám pocit, že to tak úplně být nemuselo, ale na druhé straně jsou všechny mimomanželské vztahy načrtnuty dost decentně, takže se asi moc lidí nepohoršilo. Ale o dějinách se tu moc nedozvíte._____ 2)  Telenoveloidní charakter je nejvýraznějším rysem díla. Norové si na konci zapláčou a my ostatní si oddechneme, že ta mírná nuda je za námi._____ 3)  Norský je námět, většina herců a rozhodujících tvůrců. Dílo natáčeli hlavně v Čechách (viz Zajímavosti komentátora raininface), ale i v Norsku, Švédsku a Německu. Tomu odpovídá i národnostní složení lidí podílejících se na výrobě seriálu. Hovoří se zde pěti jazyky: norsky, anglicky, švédsky, dánsky a německy._____ ()

ibeh 

všechny recenze uživatele

Velmi příjemný seriál o válečné historii Norska z pohledu jeho královské rodiny. Moje oblíbenkyně Sofia Helin zde hraje sympatickou princeznu Martu, která získá s dětmi azyl v Americe, kde se velmi spřátelí s tehdejším prezidentem Franklinem D. Rooseveltem. Toto přátelství se Norsku politicky hodí, ale zároveň přináší princezně spoustu osobních a manželských problémů. Cítí se často jako mezi dvěma mlýnskými kameny. Seriál je poutavý, místy napínavý a má krásnou znělku. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

O norské druhoválečné historii jsem toho moc nevěděla, ovšem díky seriálu Cesta za oceán jsem měla možnost se trochu dovzdělat. Poněkud zromantizovaný vztah mezi norskou korunní princeznou Märthou a americkým prezidentem Franklinem D. Rooseveltem se mi sice nejevil jako příliš pravděpodobný, zato skoro všechno ostatní působilo velmi věrohodně a autenticky. Zatímco první díl mě nijak zvlášť neoslovil, další epizody mě naprosto vtáhly do děje a při sledování té poslední jsem i nejednu slzu uronila. (80%) ()

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Za prvé je třeba říct, že by mě zajímalo, do jaké míry je seriál podle skutečnosti, a tedy, že tehdejší prezident USA (výborně zahráno) takhle nadbíhal dánské princezně (skvěle zahráno), která žila v exilu v USA, kdežto její manžel, budoucí král (skvěle zahráno) v Londýně. Občas tak seriál sklouzává k rutinní vztahovce ve válečném období, ale jakmile přepne do módu řešení historických situací, tak je ve výborné formě. K tomu potěší i známé české reálie, takové Liberecké vlakové nádraží je tu snadno k poznání. ()

Perry- 

všechny recenze uživatele

První díl vypadal dobře, mělo to atmosféru. Jenomže po přesunu do Ameriky to šlo celé do háje. Pořád se tam děje to samé (recyklace scén z asi pěti lokací kde se mírně mění dialogy), Amerika vypadá jak český venkov a celé to působí hrozně vyžehleně a uměle. Zklamání. ()

Mlle 

všechny recenze uživatele

První dil mě navnadil, ale tím to taky skončilo. Kdyby se vztahové peripetie tohoto veledílka neodehrávaly v historických kulisách, ukázalo by se v plné síle, jak ubohý je scénář i celý úmysl. I plytká červená knihovna může být inteligentní, není to ovšem tento případ. Navíc mi osobně vadí, když si samozvaný autor kompletně vymyslí detaily zápletek a začne jimi popisovat skutečné děje v životech kdysi skutečně žijících lidí – to je velmi matoucí, může to vypadat, že prezentované postavy byly skutečně takto stupidní a skutečně v podzním věku prožívaly své pubertální trable. Zároveň je to od autora ale také velice netaktní a bezcitné. Náměty takového druhu by bylo dobré nekombinovat s historickými postavami, případně alespoň při vysílání uvést, co ve vysílaném ději je historickou reálií. Zde by to bylo jediné – sympatie a blízkost prezidenta Roosevelta k Martě Švédské, norské korunní princezně, během jejího pobytu v USA. V seriálu není vylhaný jen jejich románek, ale i řada politických okolností, kdy Marta svou žákovskou trémou legračně zastupuje průmyslové lobbysty, kteří o vstup do války usilovali. A ačkoliv se z Roosevelta a Marty stali dobří přátelé, byť nikterak exkluzivní, i jejich pobyt a vzájemné vztahy byly z velké části pochopitellně politickou hrou pro voliče a především americké válečné zájmy. Kulisy a kostýmy jsou ale mistrovsky zpracované a na rozdíl od scénáře velmi věrné (i když jsou třeba šaty princezny Marty bizarně inspirované oblečením paní Rooseveltové, jejíž vkus byl vzhledem k věku už přece jen trochu usedlejší). Kvůli kulisám a výpravě stojí za to těch několik dílů vydržet. ()

Rockerman 

všechny recenze uživatele

Trochu škrobené dialogy, ale to se mohlo něco ztratit v překladu či dabingu. Seriál má svou sílu a pomohl objasnit některé děje světové války, o kterých jsem nevěděl. Sofii Helin sedla role korunní princezny stejně dobře, jako kdysi role Sagy v Mostu. Jestli byly tehdy ženy skutečně tak dominantní nebo to bylo jen natočeno poplatné současnému trendu, ví Bůh? ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Norsko je jedna z mnoha zemí, o jejíž účasti na válce toho není mnoho známo. Proto je tento seriál vcelku zajímavým. Z tohoto pohledu určitě. Bohužel je také pravdou, že o Norsku ve spojení s válkou se toho dozvíme jen minimum. Větší část děje se zaobírá vztahem mezi norskou korunní princeznou a Franklinem D. Rooseveltem. Souhlasím s kolegou, že někdy se děj odehrává jako telenovela a tvůrci si pomohli celou řadou nudnějších pasáží. Na druhé straně dokázali tvůrci vytěžit z minima maximum, kdy seriál působí docela výpravně. Seriál bych ale znovu použil jako důkaz, že králové a královny v dnešním světě nemají vůbec žádný význam a jsou pouze bezvýznamnými symboly. Jistě, princezna svým vlivem zařídila pro Norsko tolik vytoužené lodě a zbraně, ale po jaké době? Kolik jí to stálo úsilí a co všechno za to málem obětovala? Také v důležitých věcech vláda svého krále a prince vždy přehlasovala. Monarchie je zkrátka dnes přežitek. Seriál ale má tu hodnotu, že pár nových faktů jsem se dozvěděl a ztráta času to určitě není. ()

Aniki 

všechny recenze uživatele

Seriál, který mne sice dokázal v mnoha ohledech zaujmout, ovšem ač se jeho tvůrci snažili jak mohli, nevylezlo z něj nakonec o moc víc než sladkobolná telenovela... byť tedy severská. Co na druhou stranu musím jakožto velký fanda dánské krimi Most vypíchnout, je Sofia Helin. Ta v roli Marty Švédské, manželky norského korunního prince Olava, rozhodně mile překvapila. Série pro mne byla v jistém smyslu i historicky poučná, neboť jsem toho o Norsku za II. světové války zase tolik nevěděl a přestože je děj těmito historickými událostmi jen volně inspirován, tak i za takový letmý vhled díky. Celkově priemer! ()

jackalsc 

všechny recenze uživatele

Překvapivě kvalitní dílko. Nejvíce mě to vtáhlo do děje v prvních dvou epizodách a pak v té závěrečné. Škoda někdy zvláštních přesunů (viz např. teleport z Norska přímo k soše svobody) které občas zabily momentum zajímavého děje. Skvělě vybraní herci, kteří velmi připomínají skutečné osobnosti, viz třeba Haakon 7, Gustav 5 a další. Jen škoda že je seriál velmi těžké sehnat. Česká televize kdysi seriál vysílala, ale podle všeho už nemá licenci a nedá se přehrát. Na internetu jsou pak dostupné jen některé epizody z tehdejšího vysílání. S původním zněním jsou pak problémy s titulkama, které je jednak problém sehnat a navíc nejsou přeloženy úplně kvalitně. Škoda té dostupnosti. ()

Pavelkedar 

všechny recenze uživatele

Sofia Helin, jako žena mnoha tváří v absolutním a zatím životním hereckém výkonu. A to se stejně tak týká v plném rozsahu i  Kyle McLachlana  ve famózním dabingu pana Svobody. ()

rostsoft 

všechny recenze uživatele

Velice silný příběh, válkou zkoušené norské královské rodiny. Opravdu mohu říct, že tady Norská kinematografie opravdu zazářila. I přesto že občas tempo bylo pomalejší mohu říct, že to vůbec nebylo na škodu. Mně osobně udržet u seriálu je dost velký problém, ale toto dílo to zvládlo na výbornou. ()

Reklama

Reklama