Reklama

Reklama

Můj přítel Monk

(seriál)
  • USA Monk
Komedie / Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2002–2009), 90 h 39 min (Minutáž: 40–118 min)

Tvůrci:

Andy Breckman

Hrají:

Tony Shalhoub, Ted Levine, Jason Gray-Stanford, Traylor Howard, Bitty Schram, Stanley Kamel, Emmy Clarke, Hector Elizondo, Kane Ritchotte, Tim Bagley (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(124)

Obsahy(1)

Tony Shalhoub v roli velice zvláštního a obsesivního detektiva Adriana Monka, který trpí psychologickou poruchou, která ho již připravila o skvělou pozici policejního detektiva v oddělení vražd u San Franciské policie. Kvůli tragické a nevyjasněné vraždě jeho manželky si vybudoval abnormální odpor k davům, rušným ulicím, bakteriíím, mléku a dalším věcem, což mu ale v jistých chvíích velice napomáhá k vyřešení případů. S jeho každodenním životem mu pomáhá asistentka Sharona, ze které se stává ženský Dr. Watson. Adrian se u všech případů setkává s kapitánem Stottlemeyerem, jeho bývalým nadřízeným, kterého Monkovy schopnosti, stejně tak i jeho slabosti dovádějí k šílenství. (Universal Channel)

(více)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (15)

Můj přítel Monk (2002) 

Seriál jsem rozkoukal a shledávám ho jako zábavný a poutavý. Samotné podivínství hlavního hrdiny by ale na jeho utáhnutí nestačilo a vše by bylo okoukáno během několika epizod, a to i přesto, že scénáristé dostanou Monka v téměř každém díle do situace, kdy musí provést něco, v čem je naprosto nepoužitelný (učit ve škole, hrát divadlo a podobně). Proto jsou pro životaschopnost důležité i jednotlivé detektivní příběhy. A tam se daří střídavě. Už několikrát jsem celou zapeklitost případu odhalil mnohem dříve než samotný génius Monk. Výborné jsou další postavy, žena od rány Sharona, chápající i šílící kapitán Stottlemeyer i hláškující trochu přitroublý poručík, co dokáže přijít s neuvěřitelnými vysvětleními zločinů. Tady dostal Filip Jančík, obvyklý dabéř patetických postav, příležitost vrátit se ke komičtější postavě. Seriálu prospívá, že kapitán také není žádný trouba, nad nímž Monk vždy a za všech okolností vyčnívá a trumfuje, ale je také schopným detektivem. Objektivně by to bylo na tři hvězdičky, ale právě díky sympatičnosti postav nadržuji. ()

Pan Monk a tři koláče (2004) (S02E11) 

Povedený díl. Úvodní vražda brutal zásah POZOR SPOILER (představitelka oběti dokázala během pár chvil vyšvihnout roli moc sympatické babičky radující se z výhry, leč na plátně se dlouho neohřála) a psychopat závodící ve skákání v pytli je naprosto k nezaplacení. ()

Pan Monk a televizní hvězda (2004) (S02E12) 

Trochu humornější díl, ale ruku na srdce... Alibi si pachatel zařídil hezké, ale na to by se stejně muselo dřív nebo později přijít... ()

Pan Monk a ztracená babička (2004) (S02E13) 

V tomto dílu jsem poznal, že mohu být chytřejší než Monk, neboť to, o co při únosu šlo, mi došlo dřív než jemu. ()

Pan Monk versus kobra (2005) (S03E11) 

Asi nejvtipnější díl, ve kterém tvůrci zúčtovali se všemi specifickými vlastnostmi Monka i týmu kolem něho. A rada velkého mistra, pokud jde o to, co proplácet asistentce, je skutečně k nezaplacení :-) ()

Pan Monk v dopravní zácpě (2005) (S03E13) 

Chudák vrah, ten to měl tentokrát spočítané už od samého začátku, všechno se proti němu spiklo. Ale zabíjet není správné, a to ani v případě, že jde o ekologického aktivistu. Jen ten právník mě tam postupem času pěkně otravoval... ()

Pan Monk a druhý detektiv (2005) (S04E01) 

Druhý detektiv přišel se vskutku geniálním způsobem, jak být geniální :-) ()

Pan Monk jde opět domů (2005) (S04E02) 

Jak dosáhnout ještě větší zábavnosti seriálu? Konfrontovat pana Monka s jeho ještě pošahanějším bratrem (mimochodem, skvěle zahraným) a nechat do toho hláškovat mladou July. ()

Pan Monk nevidí (2006) (S05E04) 

POZOR SPOJLER: Scénáristé se zase vyřádili, ovšem pan Monk libující si ve slepotě, neboť ho aspoň nerozčiluje ten všudypřítomný nepořádek, byl naprosto výborný :-) ()

Pan Monk je vám k službám (2007) (S05E12) 

Pan Monk komorníkem. Když jsem to tak viděl, tak mě napadá, že by to byl hodně dobrý spin off seriál :-) ()

Pan Monk nemůže v noci spát (2007) (S06E09) 

V tomto dílu tvůrci ukázali, že jsou opravdu PÁNI FILMAŘI. Natočit v rámci tohoto seriálu, který se nebere moc vážně a leckdy paroduje sám sebe, takový mistrovský mysteriozní díl, to si zaslouží uznání. A to je ten důvod, proč opravdu nemá smysl, aby se české stanice poukoušely o nějaké Profesory T či jiné pokusy o přiživování na kultovních seriálech. ()

Pan Monk a génius (2008) (S07E02) 

Říká se, že zárukou dobrého filmového příběhu je kvalitní záporák. A předvídavý šachový mistr tuto úlohu skvěle splnil. ()

Související novinky

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

21.02.2012

...a našli režiséra. Z prvního Red se vyklubal obstojný hit, pěkně se prodával na blu-ray a DVD a nejmenovaná kabelová televize díky vysoké sledovanosti hraje film zhruba třikrát denně. Už nějakou… (více)

Reklama

Reklama