Reklama

Reklama

Řeči, řeči, řeči...

  • USA Words, Words, Words
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1991, 8 min

Obsahy(1)

Paradoxy lidské komunikace, banality i důležité pravdy v nadčasové výtvarné asociaci... Jak už název napovídá, krátký kreslený snímek přední představitelky současné české animace se zabývá lidskými řečmi a komunikací. Nepadne v něm však jediné slovo. Jeho jedinečnost spočívá ve ztvárnění obsahu pestrých kavárenských hovorů důvtipnými výtvarnými asociacemi, které výstižně vyjadřují vztahy mezi mluvčími a typické zábrany mezilidského porozumění. Jedinečné a nadčasové využití vizuální zkratky získalo uznání na řadě mezinárodních festivalů a úspěchy snímku završila nominace na Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jde o dosud patrně nejlepší, ale zcela jistě nejslavnější film Michaely Pavlátové, který byl jejím odrazovým můstkem pro pozdější hranou tvorbu. Jedna z mála výjimek, kdy se shodla odborná kritika i nejširší divácká obec a ocenila svěžest a originalitu tohohle krátkého dílka. Snímek vyhrál na festivalu ve Stuttgartu a získal několik dalších laických i odborných cen na festivalech po celém světě, aby se nakonec ucházel i o Oscara. Lidská řeč je alegoricky zpodobněna do nejrůznějších symbolů tak, aby vyjádřila emoce návštěvníků jedné kavárny. Láska, erotika, pomluvy, vše má konkrétní výtvarné vyjádření a nebýt kresby, která mi nesedí, dal bych bez váhání nejvyšší možné hodnocení za nápad i provedení. Celkový dojem: 85 %. Labutí píseň českého animovaného filmu, který v 90. letech trpěl finanční nepřízní. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Když jsem film viděl jako malý, přišla mi ta animace trochu strašidelná, ale nedávno jsem ho viděl znovu a ta animovaná symbolika lidských rozhovorů je zkrátka úžasná. ()

Mahalik 

všechny recenze uživatele

Words, Words, Words ..... Pravdivé, Pravdivé, Pravdivé...... Originální, Originální, Originální..... and the Oscar goes to...... Michaela Pavlátová!!! Byť nakonec neproměnený sen této úžasné výtvarnice, je stále u mě tím nej z českého-krátkého filmu ze studia Bratři v triku. 90% ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Hravá a trefná miniatura, která dokazuje, kde je síla animovaného filmu i Michaely Pavlátové. Animace postav mi sice připadá spíš strašidelná, ale nakonec proč ne? ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl úžasným a názorným příkladem toho, jak mezi sebou lidé komunikují. Mělo to nápad a vtip, Michaela Pavlátová ukázala, že dělat filmy umí. Na animaci si musíte zvyknout, je taková netradiční a postavičky jsou malovány zvláštním způsobem, ale ten vtip filmu to vynahrazuje. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* jestli toto není nejlepší krátký animák od Pavlátové, tak určitě nejznámější. Krásná alegorie na povídání, kecání, žvanění ... [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 0 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Vignette 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad a ještě lepší provedení. Takhle nějak bych ráda tvořila i já, kdybych měla možnost- bavilo by mě přicházet na způsoby, jak ztvárnit tak obyčejné věci, jako je například mezilidská komunikace :-) ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Nápaditě a ještě k tomu vtipně zpracované téma mezilidských vztahů a komunikace. Akorát, že člověku ke konci trochu zamrzne úsměv na rtech, jak je to zároveň pravdivé. I pejskovi se z toho udělalo šoufl. (85%) ()

tom88 

všechny recenze uživatele

Nepríjemne depresívny krátkometrážny film, aspoň teda pre mňa. Malo to zmysel, ale ten ja nechávam bokom a hodnotím môj dojem z filmíku. Keby aspoň tá animácia nepôsobila tak strašne. Nominácia na oscara je dúfam preklep. ()

Estrellita 

všechny recenze uživatele

Výborná práce, paní režisérko! Potěšilo mě české dílko mezi nominacemi na Oscara, ale ještě víc mě potěšilo, že tam je právem. Řeči jsou neuvěřitelně nápaditý film, originální a jedinečný. Aneb - jak natočit film se jménem Řeči, ve kterém nepadne jediné slovo... :) 80% ()

Sfinkter 

všechny recenze uživatele

Od režiséra něžného pohlaví bych vůbec nečekal tak bizarní údernost. Tady není co vytknout, animací i sdělením jeden z nejlepších výtvarně filmových počinů v Čechách. ()

masr 

všechny recenze uživatele

Čirá nádhera, jedno z nejkrásnějších a nejoriginálnějších zpodobnění lásky - mimo jiné. Úžásný film. ()

Reklama

Reklama