Reklama

Reklama

Řeči, řeči, řeči...

  • USA Words, Words, Words
Animovaný / Krátkometrážní
Československo, 1991, 8 min

Obsahy(1)

Paradoxy lidské komunikace, banality i důležité pravdy v nadčasové výtvarné asociaci... Jak už název napovídá, krátký kreslený snímek přední představitelky současné české animace se zabývá lidskými řečmi a komunikací. Nepadne v něm však jediné slovo. Jeho jedinečnost spočívá ve ztvárnění obsahu pestrých kavárenských hovorů důvtipnými výtvarnými asociacemi, které výstižně vyjadřují vztahy mezi mluvčími a typické zábrany mezilidského porozumění. Jedinečné a nadčasové využití vizuální zkratky získalo uznání na řadě mezinárodních festivalů a úspěchy snímku završila nominace na Oscara. (Česká televize)

(více)

Recenze (29)

Kamas 

všechny recenze uživatele

Spíš ze zvědavosti jsem si pustila tenhle krátkometrážní film. Nejdřív jsem si říkala, že to podle animace nebude můj šálek kávy, ale po rozběhnutí musím uznat, že se autorce povedlo skvělé dílko. Jedná se o zobrazení několika rozhovorů a konverzací mezi návštěvníky jedné kavárny. Všechno je vyjádřeno beze slov, pouze pomocí vizuálních prvků a zvuku, ale tak dokonale, že se mezi jednotlivými hosty možná každý trochu najdeme. . ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Jde o dosud patrně nejlepší, ale zcela jistě nejslavnější film Michaely Pavlátové, který byl jejím odrazovým můstkem pro pozdější hranou tvorbu. Jedna z mála výjimek, kdy se shodla odborná kritika i nejširší divácká obec a ocenila svěžest a originalitu tohohle krátkého dílka. Snímek vyhrál na festivalu ve Stuttgartu a získal několik dalších laických i odborných cen na festivalech po celém světě, aby se nakonec ucházel i o Oscara. Lidská řeč je alegoricky zpodobněna do nejrůznějších symbolů tak, aby vyjádřila emoce návštěvníků jedné kavárny. Láska, erotika, pomluvy, vše má konkrétní výtvarné vyjádření a nebýt kresby, která mi nesedí, dal bych bez váhání nejvyšší možné hodnocení za nápad i provedení. Celkový dojem: 85 %. Labutí píseň českého animovaného filmu, který v 90. letech trpěl finanční nepřízní. ()

Reklama

easaque 

všechny recenze uživatele

+4* jestli toto není nejlepší krátký animák od Pavlátové, tak určitě nejznámější. Krásná alegorie na povídání, kecání, žvanění ... [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 1 /// ATMOSFÉRA: 2 /// TEMPO: 2 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 0 /// CASTING: X (3*MAX) ] ()

Andresito 

všechny recenze uživatele

Na začátek lehce odborně: Řeč je artikulovaný, nejčastěji zvukový projev člověka sloužící především ke komunikaci. Každá řeč se skládá ze slov, která tvoří slovník (lexikální systém) určitého jazyka, a skládají se z hlásek, jež tvoří jeho fonémický systém. Slova nejsou pouhé signály, které by svůj význam odvozovaly pouze ze situace, nýbrž jsou to symboly s kulturně daným významem, který slovo nese v nejrůznějších situacích. Ani spojování slov není libovolné, nýbrž vždy se řídí gramatikou daného jazyka. Pokud jste se prokousali až sem, jsem nucen vám oznámit, že na tuhle snůšku odborných žvástů jste se mohli klidně vykašlat a měli jste se radši mrknout na film Michaely Pavlátové. Ta totiž to všechno, co řeč obnáší, jak dokáže zranit i zarmoutit, potěšit i povzbudit, pojala naprosto originálně, navrch s výbornou animací a skvělým zvukovým doprovodem. Jednoznačně jeden z nejlepších českých krátkometrážních filmů. 80% ()

Vlkodlak13 

všechny recenze uživatele

Povedný snímek o životě a plno řečech bez dialogů, za to se spoustou vtipných zvuků a jedním psíkem. Animované je to poněkud zvláštním způsobem, ale vtipné to je i tak - třeba ten žlutý slon. K půlce to už tak vtipem nesrší, ale je to dobré a zajímavé. ----- Doporučuji shlédnout. Opět ze života s humorem a vtipným psem. ()

Galerie (6)

Reklama

Reklama