Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1193 před naším letopočtem sjednotil mykénský král Agamemnón řecká království. Když však jeho bratr, spartský král Meneláos, oslavoval mír s trójskými princi Hektorem a Paridem, jeho krásná, mladá žena Helena a pohledný Paris se do sebe zamilovali. Když Hektor zjistí, že si bratr veze domů Helenu, která utekla od nenáviděného manžela, je mu jasné, že to znamená válku. Agamemnón využije situace a začne chystat tažení pod záminkou Meneláovy urážky. Nedbá varování svého rádce, že Trója nikdy nebyla dobyta a Hektor je velmi dobrý vojevůdce. Spoléhá na svou armádu a nezranitelného válečníka Achillea. Ten skutečně do boje vyrazí, přestože Agamemnóna nesnáší a jeho matka, bohyně Thetis, mu prorokuje, že pokud odjede bojovat proti Tróji, zemře. Trójané překvapivě v boji zvítězí, protože na straně Řeků nebojuje Achilleus, kterého král urazil, když mu sebral válečnou kořist v podobě krásné Hektorovy sestřenice. Vítězstvím opojení obránci města se přes varování Hektora rozhodnou pro další útok. Když v souboji s Achillem padne Hektor, slíbí bojovník trojskému králi Priamovi, že po dvanáct dnů, kdy budou probíhat smuteční slavnosti, Řekové město nenapadnou. O dva týdny později najdou Trójané řecký tábor prázdný. Jen na břehu stojí obrovská socha koně. Podle kněze je to dar. (TV Nova)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 130)

Marius 

všechny recenze uživatele

Keby tento film nemal Pitta, Banu, O Toola a Beana tak by som mu dal o polovicu menšie hodnotenie. Takto musím menovaných vyzdvihnúť, i keď nie je zas pravda, že Achilles je životná úloha Brada Pitta. Mal ďaleko lepšie roly, ale ani táto nie je na zahodenie. Eric Bana je veľkým prekvapením a určite jedným z najtalentovanejších (pre mňa) nových hercov. Peter O Toole je ako povedal Achilles "ďaleko väčším kráľom ako ten ktorý vedie Grékov" a presne tak svojho Priama hrá. Sean Bean aj na malom priestore vie presvedčiť o svojich kvalitách. Ako mínusy uvediem hudbu, ktorá síce má niekoľko zaujímavých motívov, ale nemuseli by byť tak nevhodne použité. Za najväčšie mínus ale považujem tandem Bloom - Kruger, pretože títo dvaja sú totálne nepresvedčiví a Orlando ma vždy pri svojich replikách dobre pobavil. Trója bol projekt na ktorý som sa tešil a ktorý ma síce nesklamal, ale ani nenaplnil moje očakávania. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $175miliónovTržby USA $133,378,256Tržby Celosvetovo $497,409,852Brad Pitt ako Achilles a Eric Bana ako Hector hrajú svoje hrdinské postavy bravúrne aj napriek tomu, že scenár ma svoje slabiny a ostatný známi herci hrajú len dosť priemerne, či dokonca úplne kazia dej ako Orlando Bloom otravne podávajúci svoju úlohu Parisa. Súboje sú vrcholom filmu, hlavne ten pred hradbami Tróje: Achilles vs Hector. /videl v kine 2x: 80%/ ()

Reklama

POMO 

všechny recenze uživatele

Limonádová prehliadka hviezd a efektných súbojov. Herci slušní, výprava pekná. Súboj Achillesa s Hectorom možno najlepší, aký som v rámci žánru videl. I keď s tým žánrom je to diskutabilné. Trója nedisponuje ani zlomkom kúzla filmov Williama Wylera a je iba technicky brilantným popcornovým kalkulom. ()

Don Jebal 

všechny recenze uživatele

Rozpočet: 175 000 000 $ Otvárací Víkend: 46 865 412 $ (v 3 411 Kinách) Tržby USA: 133 378 256 $ Tržby ČR: 2 079 369 $ Tržby Celosvetovo: 497 409 852 $ Ja som spokojný,letný blockbuster ako vyšitý.Výprava pekná,herci výborný(Pitt,Bana),akčné scény veľkolepé,počítačové efekty na úrovni,súboj Hectora a Achilesa perfektný.Samozrejme má to aj negatíva,20 kg Bloom nesympatický až na kosť,hudba podpriemerná a historická autentickosť minimálna.Našťastie že pozitíva prevyšujú negatíva. ()

Faidra 

všechny recenze uživatele

Zeus s námi...Ze školních let si vzpomínám na perličku : "Neví se s jistotou, zda Homér žil, je ale jisté, že byl slepý." Po zhlédnutí téhle hrůzy se cítím povinna prohlásit, že ať už Homér existoval nebo ne, v hrobě se obrací dozajista. Na vině je ale také moje naivita, díky níž mám stále sklon považovat scénáristy a režiséry za lidi, kteří mají všech pět pohromadě a vědí, že mýtus je mnohovrstevnatá, jinotajná a provázaná záležitost, ze které když vyoperujete (spíš než operace by byl na místě pojem lobotomie) její natolik podstatnou část jako jsou bohové a jejich vliv na lidské konání, čili když se z mýtu pokusíte udělat realistické drama, pád z výšky na ústa je téměř nevyhnutelný. Protože pak vám z mnohovýznamového příběhu s podobenstvím a odrazy lidského smýšlení a vnímání určité doby zbude historka o partě pitomců, kteří z nepochopitelných důvodů dělají naprosté pitomosti a čekají, že jim to projde (jako se zřejmě Paris domnívá, že on se ten Helenin útěk od manžela už nějak vyřeší). Bloom a Krugerová svou naprostou hereckou neschopností dávají té filmové mrtvole poslední kopanec do břicha a ochotně se k nim přidává linie s jinak celkem zajímavě pojatým Achilleem, jehož skutečný vztah k Patroklovi je zde cudně zamlčen. Jen mi není jasné, jakými výhružkami v tomhle přinutili hrát herce formátu Petera O´Toolea, Julie Christie, Brendana Gleesona, Briana Coxe, Seana Beana nebo Erica Bany. ()

Galerie (137)

Zajímavosti (74)

  • O Tróji se dlouhou dobu předpokládalo, že je pouhým literárním výplodem Homéra, autora „Iliady“, nicméně v roce 1870 její trosky objevil německý archeolog a obchodník Heinrich Schliemann, a to přesně tam, kde měla podle „Iliady“ být (na pobřeží severozápadního Turecka, v kraji Troas). Konkrétně byly nalezeny trosky několika měst či sídlišť na sobě (takzvané archeologické vrstvy) - celkem jich bylo 9, přičemž nejstarší je datována do 2. poloviny 4. tisíciletí před naším letopočtem (pozdní neolit). Schliemann později objevil i Mykény. Je tedy možné, že „Ilias“ není úplnou fikcí, ale spíše antickým ekvivalentem fantaskního historického románu (především díky doplněným zásahům řeckých bohů). Samotné rozvaliny Tróji pak byly v roce 1999 zapsány na seznam Světového dědictví UNESCO. (vojtaruzek)
  • Před premiérou se vyrojila fáma, že nohy Brada Pitta (Achilles) byly počítačově nahrazeny končetinami jiného herce, protože ty jeho jsou na obávaného válečníka málo vypracované. Šlo ale pouze o pomluvu. (HappySmile)
  • Když ve 28. minutě přijíždějí Paris (Orlando Bloom), Hektor (Eric Bana) a Helena (Diane Kruger) do Tróje, vítají je davy na náměstí, nad kterým se tyčí královský palác. Na konci filmu (ve 152. minutě) však nad náměstím žádný palác není. (Terva)

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Hladová Odyssea

Hladová Odyssea

10.04.2015

Když se v roce 2004 objevila Troja a vydělala skoro půl miliardy dolarů, málokdo pochyboval o tom, že se dočkáme pokračování. Odysseus s tváří Seana Beana (Pán prstenů: Společenstvo prstenu) by… (více)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama