Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Roku 1193 před naším letopočtem sjednotil mykénský král Agamemnón řecká království. Když však jeho bratr, spartský král Meneláos, oslavoval mír s trójskými princi Hektorem a Paridem, jeho krásná, mladá žena Helena a pohledný Paris se do sebe zamilovali. Když Hektor zjistí, že si bratr veze domů Helenu, která utekla od nenáviděného manžela, je mu jasné, že to znamená válku. Agamemnón využije situace a začne chystat tažení pod záminkou Meneláovy urážky. Nedbá varování svého rádce, že Trója nikdy nebyla dobyta a Hektor je velmi dobrý vojevůdce. Spoléhá na svou armádu a nezranitelného válečníka Achillea. Ten skutečně do boje vyrazí, přestože Agamemnóna nesnáší a jeho matka, bohyně Thetis, mu prorokuje, že pokud odjede bojovat proti Tróji, zemře. Trójané překvapivě v boji zvítězí, protože na straně Řeků nebojuje Achilleus, kterého král urazil, když mu sebral válečnou kořist v podobě krásné Hektorovy sestřenice. Vítězstvím opojení obránci města se přes varování Hektora rozhodnou pro další útok. Když v souboji s Achillem padne Hektor, slíbí bojovník trojskému králi Priamovi, že po dvanáct dnů, kdy budou probíhat smuteční slavnosti, Řekové město nenapadnou. O dva týdny později najdou Trójané řecký tábor prázdný. Jen na břehu stojí obrovská socha koně. Podle kněze je to dar. (TV Nova)

(více)

Ocenění

  • vítězství
  • nominace

Související novinky

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

Zemřel režisér Wolfgang Petersen

16.08.2022

Ve věku 81 let zemřel slavný německý filmař Wolfgang Petersen. Režisér se proslavil v roce 1981 snímkem Ponorka, který obdržel šest nominací na Oscara. Tento úspěch vedl o tři roky později k dětské… (více)

Hladová Odyssea

Hladová Odyssea

10.04.2015

Když se v roce 2004 objevila Troja a vydělala skoro půl miliardy dolarů, málokdo pochyboval o tom, že se dočkáme pokračování. Odysseus s tváří Seana Beana (Pán prstenů: Společenstvo prstenu) by… (více)

Warneři udali Odyssea

Warneři udali Odyssea

02.07.2014

26. února 2016 nás čeká nová verze Ben Hura, kterou bude režírovat Timur Bekmambetov (Wanted, Abraham Lincoln: Lovec upírů). Půjde již o několikátou adaptaci románu z roku 1880 (ta nejslavnější… (více)

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

Zemřel „modrooký ďábel“ Peter O'Toole

16.12.2013

Odešla jedna z velkých hereckých osobností. Legendární britský herec byl v pátek hospitalizován v londýnské nemocnici Wellington, kde v noci ze soboty na neděli vydechl naposledy. Dožil se 81 let,… (více)

Reklama

Reklama