Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Pan Tau, řada 1, 10/13. V koprodukci bylo nejprve natočeno třináct středometrážních filmů o panu Tau, které byly uvedeny nejprve v kinech, vesměs v pásmech, složených ze dvou dílů a doplněných animovaným snímkem. V ČST byly filmy uvedeny až v prosinci 1972... Ve velkém přístavu právě nakládají do lodi postel pana Violy (J. Werich), určenou pro jeho cestu kolem světa, zatímco naše dvojice se potuluje v ulicích francouzského městečka. Jenže bez peněz to zase taková zábava není, jak zjišťuje Claudie (V. Renčová). A tak se dědeček Viola rozzlobí na cestovní kancelář, která je nechá hladovět a spát mezi krysami. Netuší, že firma plní jeho původní zakázku a podle ní je on sám zrovna na Severním pólu. Zatímco dědečka i Claudii odvezou do vězení, pan Tau (O. Šimánek) skončí v cirkusu. A tam se nakonec opět všichni šťastně setkají. (Česká televize)

(více)

Recenze (8)

Snorlax 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Werich je zde nejvíce Werichem snad ze všech dílů Tau, i když celkově všechny díly s Violou ztrácí na té správné Tauovské poetičnosti. Jako kdyby se vzájemně ta Šimánkova a Werichova hravost negovaly. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jan Werich snad nejvíc uvolněný a sám sebou: "Bentley, máš tvrdý pérování a moc žereš, taky jsem tě měl" ;o). Cirkusová část příběhu se z toho pohledu jeví jako vlastně zbytečná, přestože opičák kouřící doutník taky stojí za vidění... Celkový dojem: 85% ()

blackrain 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Všude dobře, doma nejlíp. Některé zkušenosti jsou holt k nezaplacení. Ale co by dědeček neudělal pro svou milovanou vnučku. Ještě, že je Pan Tau kouzelná bytost, jinak by si musel nohy uběhat. Tenhle díl už mi přišel příliš kýčovitý. ()

otík 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Čtvrtý díl s panem Werichem. Děda s Claudií se dostávají do cirkusu, kde si musí odpracovat svůj denní příděl jídla. Perlí zde Josef Hlinomaz jako principál, kterému se šeredně nevyplatí touha po buřince pana Tau. Vše se pak zvrhne v neskutečnou cirkusovou show. Oba hrdinové se pak vrací na zámek a vypadá to, že všem dobrodružstvím bude konec. Velmi hezký díl. ()

waits 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Werich píše Voskovcovi (22.2.1971): "Film Pan Tau už natáčím, už jsem ulomil deset dní. Příští týden natáčím osm dní. Vcelku to má mít asi sedmdesát dní, z toho něco v Amsterdamu na podzim. Budu mít ovšem několik týdnů volno mezi prací......Film Pan Tau, už jsem ti jistě psal, je sračka. První tři díl už běžely v západním Německu. Kdybych neviděl na vlastní oči kritiky z německého tisku, nevěřil bych. Mělo to velký úspěch, dokonce ve Spieglu kritika měla nadpis "Leben und lernen mit Pan Tau. Až to bude aktuální, a to bude ještě dlouho trvat, dám ti vědět. Ale když to neuvidíš, asi se nic nestane a peníze už budou utracený." První řada (13 dílů) je skutečně podivná. Málo se v ní mluví a málo se v ní děje. Má ovšem dvě velké výhody, kvůli které není sledování ztrátou času. Jednak vidíme tehdejší Amsterdam a Brusel, což byl v roce 1972 pro diváka trochu hořký pohled a hlavně máme možnost sledovat poslední roli šestašedesátiletého Wericha. Od roku 72 už nikdy ve filmu nehrál. Začalo normalizačně přituhovat a 15.10.72 Werich píše: "Dělat nemůžu, nesmím, a co je k smíchu - s nimi ani nechci." A dále: Odepřu si psát o tom, co vidím a zažívám, protože má strach ti psát tak, jako jsem psával- skutečně se ted bojím." ()

Reklama

Reklama