Reklama

Reklama

Pan Tau

(seriál)
Československo / Západní Německo / Rakousko, (1971–1978), 16 h 52 min (Minutáž: 29–36 min)

Předloha:

Ota Hofman (kniha)

Hrají:

Otto Šimánek, Josef Aleš, Františka Alešová, Jana Alešová, Marta Alešová, Karel Augusta, Josef Bek, Karel Bělohradský, Svatopluk Beneš, Josef Beyvl (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Celé generace dětí nejen v Čechách a na Moravě znají z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem. Pan Tau (O. Šimánek) se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže a pomocí kouzelné buřinky plní různá dětská přání. Seriál vznikal postupně, po jednotlivých, samostatných dílech. První ucelená série byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila (rodiče hráli S. Budínová a J. Sovák). S příchodem J. Wericha se seriál soustředil kolem malé holčičky Claudie (V. Helcelová) a jejího dědečka (J. Werich), kteří za pomoci pana Tau zažijí mnohá dobrodružství na svých cestách (čeští diváci ovšem tyto díly mohli v televizi zhlédnout až po roce 1989). V další sérii se mužíček s kouzelnou buřinkou dostane do nové rodiny Urbanových (J. Bohdalová a V. Menšík), kterým připomíná strýčka Alfonse (O. Šimánek), i tady pomáhá dětem svými roztomilými kousky. V poslední sérii se pan Tau dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi (V. Brodský). A hlavně ovšem přinese opět spoustu radosti dětem. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Yarwen k tomuto seriálu (32)

Pan Tau přichází (1971) (S01E01) 

První díl pana Taua je nevyhraněný, ještě neví, kam mířit, co z toho bude nebo nebude, je to takový výstřel naslepo - neurazí ani neoslní. Jakoby naplňoval pořekadlo, že každý začátek je těžký. Je spjat se psy, postavy příštích dílů se zde mihnou jen jako komparz. ()

Pan Tau naděluje (1971) (S01E02) 

Jeden z nejlepších dílů pana Taua na mě vždycky dýchne vánoční atmosférou z dětství. Tenkrát, to byla druhá polovina osmdesátých let, jsem na film vzal své mladší sourozence do Osvětové besedy v Ostravě - Hrabůvce. Vstupné bylo tehdy jedna koruna... ()

Pan Tau na horách (1971) (S01E03) 

Unikátní díl Pana Taua bez jediného slova... ()

Pan Tau a neděle (1971) (S01E04) 

Tento kousek volně navazuje na druhý díl série. Rodina vyrazí na chatu, i když se v zásadě nikomu o neděli nikam jezdit nechce. Poměrně jednoduchou zápletku zdvihají vzhůru nadprůměrné výkony Slávky Budínové a Jiřího Sováka. ()

Pan Tau jde do školy (1971) (S01E05) 

Učitel, se kterým jsme se mohli setkat ve třetím dílu Pana Taua, má i svůj soukromý život, své touhy a sny. A Pan Tau je zde od toho, aby mu je splnil - nakonec se ale ukáže, že sny jsou lepší, když zůstávají pouhými sny a životní radost lze najít i v životě, který každodenně prožíváme. ()

Pan Tau a samá voda (1971) (S01E06) 

Asi nejzvláštnější díl ze všech s panem Tau - není zde žádná návaznost na díly předchozí ani budoucí, tenhle prostě stojí úplně vedle. Opouštíme najednou rodinu z prvních šesti dílů (ten kluk si zahraje ještě v posledních dvou první série), abychom sledovali malého chlapce, který na truc uteče od své mámy. Nikdy se již k těmto postavám další díly nevrátí. ()

Pan Tau a Claudie (1972) (S02E01) 

První série pana Tau se přesouvá do druhé poloviny, k novým hercům - seznamujeme se s Klaudií, vnučkou bohatého obchodníka v podobě Jana Wericha. Klaudie má všechno, co si může přát, ale její máma je pryč a děda na ní nemá čas... ()

Pan Tau to zařídí (1972) (S02E02) 

Několik dílů natočených v rámci první série s panem Werichem považuji za vůbec nejlepší ze všech. Pan Viola, dědeček Klaudie, přemýšlí, jak by ji udělal radost a rozhodne se tak pro cestu kolem světa, peněz má dost na to, aby si nakoupil i fůru zážitků k tomu. Pana Tau pak považuje ze pracovníka cestovní kanceláře, který "všechno zařídí". Nic ale nedopadne tak, jak bylo plánováno a diváky tak čeká jedno malé dobrodružství. A je na co se těšit. ()

Pan Tau a cesta kolem světa (1972) (S02E03) 

A velká cesta průmyslníka Violy s jeho vnučkou začíná. Pan Tau dělá, co může, ale náhoda je holt prevít a naše dvojice se tak mnohdy dostává do dobrodružných situací. Tady se neubráním a dám skvělé čtyři hvězdy... ()

Pan Tau a taxikář (1972) (S02E05) 

Dle mého skromného názoru nejhorší díl pana Tau ze všech. Naše malá Klaudie se dílem jen párkrát mihne, seznámíme se s její matkou, ale jinak je to docela hloupé a nudné. Jediné, co trochu vyniká, je hudba, ale nad průměr to sama nevytáhne. ()

Hledá se pan Tau (1972) (S02E06) 

První série pana Tau se chýlí ke konci a opět se zde objevuje klučina, jehož rodina nás provázela prvními šesti díly. Skvělý part Miloše Kopeckého s jeho blues, ale nevhodně useknutý konec. (51%) ()

Pan Tau a tisíc kouzel (1972) (S02E07) 

Poslední díl první série zaslouží pochvalu za skvělou práci se zvířaty a rovněž Miloš Kopecký odvedl skvělý herecký výkon. Václav Neckář, kterého mám jinak rád, mi tady připadal už trošku navíc, ale tento závěrečný díl si asi nějakou hudební tečku zasloužil. (54%) ()

Pan Tau se vrací (1975) (S03E01) 

První díl druhé série, jež byla točena tři roky od té první, nás uvádí do nové rodiny s Vladimírem Menšíkem a Jiřinou Bohdalovou. Trochu specifickou postavou je zde František Filipovský, který si zahrál ve vůbec prvním díle první série, kde šéfoval psímu salónu, ale tato spojitost je zde již "zapomenuta". Pan Tau nalézá úzkou podobu s Alfonsem, bratrem Vladimíra Menšíka, který před dlouhou dobou odešel, a rozhodne se navrátit jej zpátky do rodiny. (52%) ()

Pan Tau a Robinson (1975) (S03E02) 

Rozjíždí se dvojrole Otta Šimánka, ve které si konečně zamluví. Epizoda z pustého ostrova, kde žije Alfons, kterého pan Tau přiměje k návratu zpět do své vlasti. ()

Pan Tau a příliš velký balón (1975) (S03E03) 

Asi nejslabší díl celé druhé série, ve které se Alfons navrací do své rodiny, která si během tohoto dílu snaží poradit s balónem, kterým přiletěl... (43%) ()

Pan Tau a pes kozopes (1975) (S03E04) 

Alfons se se svou kozou "Kleo" vypraví do centra Prahy, kde její přítomnost způsobí řadu zmatků... (53%) ()

Pan Tau a rodinná slavnost (1975) (S03E05) 

V pátém díle druhé série se sjíždí rodinní příbuzní, aby se poradili, co s Alfonsem. Ten je z této společnosti tak otráven, že zatouží po návratu na pustý ostrov, daleko od lidí, kteří mu nerozumí. Jo, také bych si to na pár týdnů někdy vyzkoušel... (57%) ()

Pan Tau jde do práce (1975) (S03E06) 

Zatímco si Alfons s buřinkou užívá na ostrově, pan Tau je za něj nucen převzít jeho roli a pokusit se obstát v práci, neboť bez ní holt nejsou koláče (zpravidla). A Vladimír Menšík má pro něj místo v mlékárně... (63%) ()

Pan Tau a pět hrušek a tři jablka (1975) (S03E07) 

Alfonsova rodina se rozhodne umístit jej do ústavu s tím, že není normální. Pan Tau však hrozbu bravurně odvrátí... (53%) ()

Pan Tau a černý deštník (1975) (S03E08) 

Alfons se konečně našel a s pomocí Jůlinky začíná předpovídat počasí po celém světě s takovou přesností, že mu to vynese nejenom nové auto... (52%) ()

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama