Reklama

Reklama

Pan Tau

(seriál)
Československo / Západní Německo / Rakousko, (1971–1978), 16 h 52 min (Minutáž: 29–36 min)

Předloha:

Ota Hofman (kniha)

Hrají:

Otto Šimánek, Josef Aleš, Františka Alešová, Jana Alešová, Marta Alešová, Karel Augusta, Josef Bek, Karel Bělohradský, Svatopluk Beneš, Josef Beyvl (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Celé generace dětí nejen v Čechách a na Moravě znají z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem. Pan Tau (O. Šimánek) se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže a pomocí kouzelné buřinky plní různá dětská přání. Seriál vznikal postupně, po jednotlivých, samostatných dílech. První ucelená série byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila (rodiče hráli S. Budínová a J. Sovák). S příchodem J. Wericha se seriál soustředil kolem malé holčičky Claudie (V. Helcelová) a jejího dědečka (J. Werich), kteří za pomoci pana Tau zažijí mnohá dobrodružství na svých cestách (čeští diváci ovšem tyto díly mohli v televizi zhlédnout až po roce 1989). V další sérii se mužíček s kouzelnou buřinkou dostane do nové rodiny Urbanových (J. Bohdalová a V. Menšík), kterým připomíná strýčka Alfonse (O. Šimánek), i tady pomáhá dětem svými roztomilými kousky. V poslední sérii se pan Tau dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi (V. Brodský). A hlavně ovšem přinese opět spoustu radosti dětem. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Šandík k tomuto seriálu (15)

Pan Tau přichází (1971) (S01E01) 

Hodně slabý rozjezd, i když pěkné momenty tu jsou. A taky si pamatuju, že jako dítě jsem to měl rád, takže jde zjevně i o ten starý známý úhel pohledu. Dětské oči jsou zkrátka jiné než ty dospělácké ;o) ()

Pan Tau naděluje (1971) (S01E02) 

Není to špatné, ale pořád se to tak nějak hledá a je to takové roztěkané. Ve srovnání s dalšími třemi sériemi je ta první dokonale zapomenutelná, byť některé fóry jsou velmi slušné... Celkový dojem: 70% ()

Pan Tau na horách (1971) (S01E03) 

Mile potrhlý díl, z první série jeden z nejlepších. 80% ()

Pan Tau a neděle (1971) (S01E04) 

V první sérii tenhle seriál fakt neví čí je. Pro změnu tu máme "tepání zložádů". Ale jo, není to špatné. Navíc citát "chtělas chatu, máš chatu", ten by se měl skoro tesat ;o) Celkový dojem: 75% ()

Pan Tau jde do školy (1971) (S01E05) 

Jediným kladem je tady role Václava Štekla a vše co s ním souvisí, například mercedes v obýváku ;o) Všechno ostatní je naprostá slabota. 70% ()

Pan Tau a Claudie (1972) (S02E01) 

Druhá série je pro mě pomyslným vrcholem celého seriálu. Je to jedna s posledních hereckých příležitostí pro Jana Wericha a ten je zde naprosto báječný, ostatně jako ve všem... Paradoxem je, že on sám si téhle role nevážil a mluvil o "západoněmecké televizní srajdě", nebo tak nějak. Alespoň v dopisech Voskovcovi. Na plátně ale vypadá, že si to celé dost užívá, jak v roli milionáře, tak v roli tuláka. Taky jsem slyšl historiku o tom, jak filmaři na Hluboké na závěr uspořádali oheň, opékali buřty, zpívali písničky W+V a všichni na to pak jako na čin téměř disidentský vzpomínali dlouhá léta... Jo, a pro mě to bylo dost možná první setkání s Janem Werichem vůbec, protože když jsem byl malý, Werich se u nás nesměl hrát. Až někdy v roce 1985 nebo 86 emgargo padlo a já v kině se školou brzy po sobě viděl "Pana Tau a Claudii" a "Byl jednou jeden král". A tehdy jsem si zamiloval Wericha... Celkový dojem: 80% ()

Pan Tau to zařídí (1972) (S02E02) 

Obrana před správní radou ("rozšlápnul tunel"), důlky na kuličky v parketové podlaze, pouštění draků, cestování v čase, téměř dokonalost... 85% ()

Pan Tau a cesta kolem světa (1972) (S02E03) 

Můj milovaný Krumlov hraje po boku mnou neméně Milovaného Jana Wericha. Pan Tau a Klaudie v podstatě už jen jako milý bonus navíc. Krása... 85% ()

Pan Tau v cirkusu (1972) (S02E04) 

Jan Werich snad nejvíc uvolněný a sám sebou: "Bentley, máš tvrdý pérování a moc žereš, taky jsem tě měl" ;o). Cirkusová část příběhu se z toho pohledu jeví jako vlastně zbytečná, přestože opičák kouřící doutník taky stojí za vidění... Celkový dojem: 85% ()

Pan Tau a taxikář (1972) (S02E05) 

Jedna z nejbizarnějších epizod vůbec, místy velmi vtipná, ale taky poněkud nedotažená: Celkový dojem: 70% ()

Pan Tau se vrací (1975) (S03E01) 

Dlouhé roky jsem Pana Tau znal pouze takhle a měl jsem ho rád. Pak padlo embargo a soudruzi "odtajnili" starší díly s Werichem, od té doby mým milovaným, a tyhle "nové díly" v mých očích díky tomu zůstaly tak nějak "ve stínu". Neměl jsem je rád, stejně jako jsem neměl rád některé "normalizační" pohádky či seriály. Dnes, po dalších třiceti letech, můžu říct že to je záležitost silně nadprůměrná, rozhodně vyváženější než první řada a ne o mnoho horší než díly s Werichem, místy velmi vtipná a originální... Celkový dojem: 75% ()

Pan Tau a velký ples (1975) (S03E09) 

Tak v tomhle díle jednoznačně krajuje František Kovářík a jeho zcela nezapomenutelná přednáška ;o) ()

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama