Reklama

Reklama

Pan Tau

(seriál)
Československo / Západní Německo / Rakousko, (1971–1978), 16 h 52 min (Minutáž: 29–36 min)

Předloha:

Ota Hofman (kniha)

Hrají:

Otto Šimánek, Josef Aleš, Františka Alešová, Jana Alešová, Marta Alešová, Karel Augusta, Josef Bek, Karel Bělohradský, Svatopluk Beneš, Josef Beyvl (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Celé generace dětí nejen v Čechách a na Moravě znají z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem. Pan Tau (O. Šimánek) se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže a pomocí kouzelné buřinky plní různá dětská přání. Seriál vznikal postupně, po jednotlivých, samostatných dílech. První ucelená série byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila (rodiče hráli S. Budínová a J. Sovák). S příchodem J. Wericha se seriál soustředil kolem malé holčičky Claudie (V. Helcelová) a jejího dědečka (J. Werich), kteří za pomoci pana Tau zažijí mnohá dobrodružství na svých cestách (čeští diváci ovšem tyto díly mohli v televizi zhlédnout až po roce 1989). V další sérii se mužíček s kouzelnou buřinkou dostane do nové rodiny Urbanových (J. Bohdalová a V. Menšík), kterým připomíná strýčka Alfonse (O. Šimánek), i tady pomáhá dětem svými roztomilými kousky. V poslední sérii se pan Tau dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi (V. Brodský). A hlavně ovšem přinese opět spoustu radosti dětem. (Česká televize)

(více)

Recenze (122)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Pan Tau, toho bych chtěl mít na hradě. Po skončení seriálu se vyprodali buřinky v obchodním domě Kotva během hodiny. Jako vzpomínku na pana Tau si dodnes lidé občas ťukají na čelo. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejúspěšnějších a současně i mezinárodně zvláště oceňovaných projektů naší národní tvorby je současně i jedním z nejzdařilejších pokusů o pohádku ze současnosti. Do zcela realistických příběhů dobové současnosti je vkládán jako průnik muž vlastně noblesního zevnějšku, jehož nadpřirozenost je dána magickou buřinou. Je-li jí zbaven, mění se v hromádku bezradného neštěstí, která se zas tak moc neliší od svých dětských druhů. Symbol imaginace a tvořivosti ozvláštňuje svět dospělých, s typickou českou hravostí naznačuje a někdy přímo i objevuje jeho konvenčnost a plochost a působí až jako jánošíkovský zastánce alternativně pojímané dětské magické identity. Rozsah stále se rozrůstajícího, postupně zmezinárodnělého projektu nabídl vesměs mimořádnou příležitost postupně každému výraznějšímu jménu české Thálie, aniž zapomněl na neherce. I dospělý divák mládne, kochá se nečekanostmi fabule, náhle zjišťuje, jak je dobré, ale i možné být také ve velmi zralém věku dětským, spontánním, rozpustile radostným a rozverným. Přes propast generací i desetiletí, která uplynula od prvního uvedení prvního této seriálové mnohačetné srostliny. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pan Tau rozhodně nepatřil mezi mé oblíbené dětské hrdiny, ale kouzlení, vedlejší postavy i barvité příběhy tenhle handicap vynahrazovaly. Seriál (pokud se jím Pan Tau ještě vůbec dá nazvat) je trochu nevyrovnaný a díly bez zahraniční koprodukce mi příliš známé nejsou. Nejraději jsem měl ty s J. Werichem a malou Claudií a závěrečného Muže na křídle. I v koprodukčím Rakousku a Německu je Pan Tau populární a vychází na DVD, což svědčí o kouzlu, které si zachoval i po letech. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele

"Bol raz jeden čudný pán, čo holdoval len detským hrám. V tmavo čiernom obleku, nosil radosť vo vleku. Deti naňho kývali a pesničky mu spievali. Pomáhal im každý deň, verte že to nebol sen! Volali ho pán Tau, klobúčik na hlave mal. Nehral sa na hrdinu a v saku nosil kvetinu. Keď bol v núdzi nejakej, zmenšil sa a bol O.K. Nehovoril zbytočne a správal sa statočne. S dáždnikom si pomáhal, keď sa veľmi namáhal. Volali ho pán Tau, klobúčik na hlave mal. Išiel raz po ulici. Proti nemu chlapíci. Klobúčiky ako on však boli v bielom nie v čiernom. (Clockwork Orange!!! :-D) Veselo ich pozdravil. Hneď prvý ho palicou dorazil (Alex de Large ;-)). Tentokrát náš všadebol, zmenšiť sa už nestihol!" Toto je jedna z piesní, dnes už neexistujúcej, bratislavskej Oi! punkovej kapely Brickfield. Absolutne sa stotožňujem s autorom tohoto textu. Pan Tau by si veru zaslúžil poriadne preplesknúť tú jeho nemú hubu. Nikdy sa mi táto podivná, rozprávková postavička nepáčila. http://www.youtube.com/watch?v=mxW7-aSiOPQ * ()

LiVentura 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Trochu mi vadí ta účast pánů z "německých zemí", nicméně bez úspěchu v těchto končinách by seriál byl minimálně kratší či vůbec by nevznikl. Humor a nadsázka jdou z tohoto dílka cítit, v tomto ohledu západní donoři jsou v pořádku. Místy je skeč až příliš absurdní... :-) ()

johnys 

všechny recenze uživatele

Originální, noblesní a nezapomenutelné, životní role Otto Šimánka, svižná režie legendy Jindřicha Poláka. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Hofmanovi som nikdy neprišiel na chuť. Minule som prekladal jeho článok a jeho láska k deťom bola naozaj úprimná. Avšak tie diela mňa nijako nezaujali – ani Lucie, postrach ulice, ani Chobotnice a ani Pan Tau. ()

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama