Reklama

Reklama

Pan Tau

(seriál)
Československo / Západní Německo / Rakousko, (1971–1978), 16 h 52 min (Minutáž: 29–36 min)

Předloha:

Ota Hofman (kniha)

Hrají:

Otto Šimánek, Josef Aleš, Františka Alešová, Jana Alešová, Marta Alešová, Karel Augusta, Josef Bek, Karel Bělohradský, Svatopluk Beneš, Josef Beyvl (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Celé generace dětí nejen v Čechách a na Moravě znají z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem. Pan Tau (O. Šimánek) se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže a pomocí kouzelné buřinky plní různá dětská přání. Seriál vznikal postupně, po jednotlivých, samostatných dílech. První ucelená série byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila (rodiče hráli S. Budínová a J. Sovák). S příchodem J. Wericha se seriál soustředil kolem malé holčičky Claudie (V. Helcelová) a jejího dědečka (J. Werich), kteří za pomoci pana Tau zažijí mnohá dobrodružství na svých cestách (čeští diváci ovšem tyto díly mohli v televizi zhlédnout až po roce 1989). V další sérii se mužíček s kouzelnou buřinkou dostane do nové rodiny Urbanových (J. Bohdalová a V. Menšík), kterým připomíná strýčka Alfonse (O. Šimánek), i tady pomáhá dětem svými roztomilými kousky. V poslední sérii se pan Tau dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi (V. Brodský). A hlavně ovšem přinese opět spoustu radosti dětem. (Česká televize)

(více)

Recenze (122)

duklak2 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Každý měl v dětství nějaký svůj idol. Většinou šlo o zpěváky, herce, sportovce atd. Pamatuju si, že mým idolem byl jeden pán, který mlčí a na hlavě nosí buřinku. Dokáže se zmenšovat. Byl to prostě pan Tau. Vždycky jsem chtěl jeho buřinku, abych uměl kouzlit. Jednou jsem jednu takovou našel na půdě a zkoušel přesně jak pan Tau (otočí rukou kolem klobouku) kouzlit. Nedařilo se mi a byl jsem z toho hodně smutný. Do té doby, než mi dospělí vysvětlili, že je to pohádka. Nejvíce se mi líbil díl, jak se stal pan Tau Robinsonem a žil na pustém ostrově. ()

Litsarch 

všechny recenze uživatele

Velká klasika z mého dětství... S radostí vzpomínám, jak jsem jako malý seděl u televize a hltal pana s buřinkou... Té zábavy a dobrodružství! Krásná nostalgie... ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pan Tau j epro mě nedělní ranní klasika. Nejradši jsem měla ty epizody s klukem Emilem a pak díly s Claudií (holka ze zámku - tak trochu princezna - a přwepracovaného otce jí hraje úasný Jan Werich). Vlastně právě za Wericha a za to, jak převyprávěl příběhy pana Tau na audiokazeu, musím dá pět hvězdiček :) ()

ArsenalEagle 

všechny recenze uživatele

Výborný film pro děti, avšak mě to k tomuto filmu nikdy nijak nepřipjalo a vždy jsem se spíš nudil, než abych se nějak strnule s úsměvem na rtech díval do obrazovky a nemohl se odthrnout. Určitě výborný film s Ottou Šimánkem v hlavní roli. 65% ()

sta 

všechny recenze uživatele

Když jsem se nedávno bavil s němci v hospodě o tom, které české filmy znají, všichni odpověděli jednohlasně "Pan Tau" - nevím, jestli je to dobře nebo špatně, ale tenhle seriál se mi v mládí docela hodně líbil. Dnes snesu pouze díly s Werichem (a neptejte se mě proč, já to sám nevím). ()

milicjant 

všechny recenze uživatele

...byl jsem celý víkend sám doma (vymluvil jsem se na spoustu učení a konzultace s chytrými spolužáky, abych nemusel česat několik tun jablek na jevanských latifundiích), byla sobota podvečer, ležel jsem před televizí, kouřil matčiny odporné cigarety Drina, kterým mimochodem propadlo tenkrát více lidí a z televize mne drtil Pan Tau. Bylo mi ho vždycky hrozně líto, že je němý a pak mi bylo taky dost líto sebe, že ho nemám. Kradl by místo mne v samoobsluze čokolády Kofila, já bych nemusel riskovat dvojku z chování a mohl se více soustředit na jiné věci...[Tak to bylo, tak to je] Hehe, taky chci pana Tau domů! :) ()

Anglie 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších dětských seriálů, jaký kdy vznikl(a tipnul bych si, že nejen u nás). Werich se se světem rozloučil velmi důstojně, Šimánek je bezchybný. ()

dyfur 

všechny recenze uživatele

...nemôžem si pomôcť ,ale nikdy mňa to moc nebavilo.....ten nemý panáčik čo sa prihlúpo usmieva.....ozaj nie.... ()

easaque 

všechny recenze uživatele

nostalgické +2* Další z "nezapomenutelných" postav socialistické éry byl Otto Šimánek alias Pan Tau. Bylo tam docela hodně fantazie a kouzel, sem tam říznuté groteskou, ale i tehdy i v mém věku mi to přišlo dost dětinské. Proto jsem ho nikdy  pravidelně nesledoval a ani vzniklé filmy mě nijak zvlášť nechytly. Přesto byl seriál v Německu dost populární. A tak je nostalgicky ohodnotím slabší známkou, ale tím neříkám, že vše s panem Tau bylo špatné – prostě to nebyl můj pravý šálek kakaa ;-). [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 2 /// ART: 0 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] … A zase nutné BLÁBOLENÍ u kratších komentářů nakonec, kvůli zdejšímu omezujícímu pravidlu pro recenze (vysvětlení najdete v mém deníčku) ... BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA BLA ()

rakovnik 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Jako dítě jsem Pana Tau zbožňoval, jako dospělý se občas kouknu na reprízu. Některé díly jsou téměř nezapomenutelné (např. s panem Werichem), jiné možná až podivné. Přesto dnes již klasika. ()

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama