Reklama

Reklama

Pan Tau

(seriál)
Československo / Západní Německo / Rakousko, (1971–1978), 16 h 52 min (Minutáž: 29–36 min)

Předloha:

Ota Hofman (kniha)

Hrají:

Otto Šimánek, Josef Aleš, Františka Alešová, Jana Alešová, Marta Alešová, Karel Augusta, Josef Bek, Karel Bělohradský, Svatopluk Beneš, Josef Beyvl (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(33)

Obsahy(1)

Celé generace dětí nejen v Čechách a na Moravě znají z televizních obrazovek kouzelného mužíčka s buřinkou a deštníkem. Pan Tau (O. Šimánek) se umí měnit v malého panáčka, nebo v dospělého muže a pomocí kouzelné buřinky plní různá dětská přání. Seriál vznikal postupně, po jednotlivých, samostatných dílech. První ucelená série byla spjatá s rodinkou malého kluka Emila (rodiče hráli S. Budínová a J. Sovák). S příchodem J. Wericha se seriál soustředil kolem malé holčičky Claudie (V. Helcelová) a jejího dědečka (J. Werich), kteří za pomoci pana Tau zažijí mnohá dobrodružství na svých cestách (čeští diváci ovšem tyto díly mohli v televizi zhlédnout až po roce 1989). V další sérii se mužíček s kouzelnou buřinkou dostane do nové rodiny Urbanových (J. Bohdalová a V. Menšík), kterým připomíná strýčka Alfonse (O. Šimánek), i tady pomáhá dětem svými roztomilými kousky. V poslední sérii se pan Tau dokonce ocitne na křídle letadla a způsobí řadu problémů letovému inspektorovi (V. Brodský). A hlavně ovšem přinese opět spoustu radosti dětem. (Česká televize)

(více)

Recenze (122)

gizi 

všechny recenze uživatele

ČT právě dává a hodnotím po shlédnutí prvních 2 řad a 2 dílů třetí řady. Je to taková klasika z mého dětství, kdy jsem ovšem vůbec neznal první řadu až na několik prvních dílů. Jako dítě pro mě byla druhá řada celkem legrace a pak už jsem viděl poslední řadu jako dva filmy již trochu větší. Nyní musím říct, že první řada je možná úplně nejlepší, i když není moc vyvážená. Některé díly jsou slabé, některé, hlavně ty s Werichem, jsou naopak výborné. Úplně nejlepší je ovšem ten s mluvícím kaprem a dědečkem s betlémem. I nyní jsem se smál, až se za břicho popadal. Druhá řada není špatná, ale mohla by být mnohem více legrační, než se snaží být. Třetí řada už je taková normální filmová tvorba. Celkově tedy první řada v průměru 75%, druhá o něco míň a třetí tak asi 65-70%. Celkově 70%. ()

hous.enka 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pan Tau j epro mě nedělní ranní klasika. Nejradši jsem měla ty epizody s klukem Emilem a pak díly s Claudií (holka ze zámku - tak trochu princezna - a přwepracovaného otce jí hraje úasný Jan Werich). Vlastně právě za Wericha a za to, jak převyprávěl příběhy pana Tau na audiokazeu, musím dá pět hvězdiček :) ()

Reklama

Danulinda 

všechny recenze uživatele

Tato klasika české hrané filmové pohádky je nádhernou podívanou na to, jakým jiným způsobem by mohl také vypadat pohádkový dědeček (či strýček vzhledem k věku pana Tau), který splní téměř každé přání. Jednotlivé díly nejsou kvalitou zcela vyrovnané, zpočátku to jde místy trošku ztuha, ale maximální grády to nabírá při dílech s Klaudií, které jsou krásně vymyšlené a musí se líbit každému, kdo má trochu fantazii. Herecké výkony velmi dobré, scénář v některých dílech průměrný či lehce nadprůměrný, v jiných špičkový, takže celkově hodnotím nadprůměrně, a to čtyřmi bodíky. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

A já dávám opět vyšší hodnocení. Podle mě totiž nejde jen o seriál pro děti. Úvod seriálu s Panem Menšíkem, nebo později Vánoční díly s Jiřím Sovákem a téměř legendární scéna s mluvícím kaprem, kdy už jen pohled na nechápajícího Jiřího Sováka je zábavný sám o sobě, to prostě stojí za to sledovat zas a znova. A spousty dalších vtipných scén. Já se směju stále, kdykoli se podívám. Pan Tau je klasika a opravdu mistrovské představení českých herců. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Pan Tau rozhodně nepatřil mezi mé oblíbené dětské hrdiny, ale kouzlení, vedlejší postavy i barvité příběhy tenhle handicap vynahrazovaly. Seriál (pokud se jím Pan Tau ještě vůbec dá nazvat) je trochu nevyrovnaný a díly bez zahraniční koprodukce mi příliš známé nejsou. Nejraději jsem měl ty s J. Werichem a malou Claudií a závěrečného Muže na křídle. I v koprodukčím Rakousku a Německu je Pan Tau populární a vychází na DVD, což svědčí o kouzlu, které si zachoval i po letech. ()

Galerie (95)

Zajímavosti (42)

  • Natáčení probíhalo na zámku Hluboká nad Vltavou. (SONY_)
  • Natáčení epizody probíhalo v Praze a na zámku Štiřín v obci Kamenice u Prahy. (SONY_)
  • Natáčelo se ve Špindlerově Mlýně a Bedřichově. (M.B)

Související novinky

František Peterka 1922 - 2016

František Peterka 1922 - 2016

25.11.2016

Ve věku 94 let zemřel herec František Peterka. Narodil se do rodiny bankovního úředníka a modistky. Narozdíl od svých kolegů, kteří museli v rodině bojovat o své místo na divadelních prknech, u něj… (více)

Reklama

Reklama