Reklama

Reklama

Fany a pes

  • Německo Fritzi: Eine Wendewundergeschichte (více)
Trailer 2
Německo / Lucembursko / Belgie / Česko, 2019, 87 min

Obsahy(1)

Lipsko 1989. Dvanáctiletá dívka Fany se s láskou stará o Sputnika, psa její nejlepší kamarádky Sophie, která odjela s maminkou na letní prázdniny do Maďarska. Na začátku školního roku se však Sophie do třídy nevrátila… jako mnoho jiných uprchla s maminkou na Západ. Fany se odvážně vydává kamarádku hledat, chce jí vrátit psa Sputnika. Stane se tak  svědkem pohnutých událostí, které změní budoucnost celé země. Příběh Fany líčí, ve shodě se skutečností, se smyslem pro detail a citem pro tehdejší atmosféru, průběh pokojné revoluce na podzim roku 1989 z pohledu dítěte. Napínavý a zároveň laskavý animovaný film o síle přátelství a odvaze změnit historii se hluboce dotkne nejen mladých diváků. (Pilot Film)

(více)

Videa (3)

Trailer 2

Recenze (40)

zdeny99 

všechny recenze uživatele

Věrná rekonstrukce posledních let totalitního režimu ve Východním Německu. Dětskému publiku je podaná takřka nenásilně. Výjimkou je jen pár ukázek demonstrací a jednoho zásahu pohraniční stráže, když byla Fany chycena se Sputnikem u hranic. K tomu nádherná animace. Myslím si, že tento kreslený, koprodukční film se povedl. [397. hodnocení, 25. komentář, 80%] ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Tentokrát ani nemám k ostatním komentářům mnoho co doplnit. Film opravdu nečekaně dobře fungoval, kluci 10 a 12 let se doptávali, jestli to tak skutečně bylo a co všechno je autentické, nechali si vyprávět další podrobnosti, díky záznamovým fotografiím na konci byli upřímně zasaženi, jak moc historicky a vizuálně věrné bylo převedení dobových reálií do animace. Osobně se mi hodně líbil akcent na to, že někteří lidé vždycky musí vyjít první a kráčet v čele, vstříc hrozbám, pokud chceme něco změnit, a že nesou s ničím nesrovnatelné riziko. Díky některým scénám z demonstrací a hlavně té závěrečné na hranicích bylo velice dobře možné se vcítit do jejich kůže a fungovalo to na děti i na nás dospělé. Husí kůže, dojetí. Výborně bylo zachyceno i to, jak pohraničníci bez rozkazů a kontaktu s velením v nové situaci, pod tlakem lidí i zpráv z rádia, váhají, jak hrozí, že podlehnou impulzu, neunesou emoce a vystřelí, jak je to celé na křehkých vahách, otázka života i smrti v tak zlomové chvíli. Napětí se dalo u nás doma krájet, když Sputnik běžel z jedné strany na druhou a když pak vykročili ti první lidé. *** Dalo se pak i celkem jednoduše dovyprávět, nebo se toho aspoň dotknout, kdo byli chuligáni a máničky, underground, jak to bylo s hudbou a kulturou, s kostely a náboženstvím, jak složité byly pozice obyčejných lidí v takovém systému, kdo byli udavači, jak při sobě někteří lidé drželi a jiní se navzájem podezírali, co bylo převlékání kabátů, co mezi lidmi dovedl nadělat strach z potíží, jak systém ničil životy nepřizpůsobivých... Jaká panovala atmosféra. A že nepohodlní lidé byli opravdu zavíráni do věznic, mučeni, že na hranicích se opravdu střílelo a stejně lidé utíkali, atd. ... *** Skvěle promyšlený scénář, sympatická animace a způsob vyprávění, který se zavděčil dětem i dospělým, zároveň naprosto přirozeně poučný a zvoucí k dalšímu výkladu a debataám. Nenápadně výjimečný počin. *~ ()

Reklama

angel74 

všechny recenze uživatele

Koprodukční animovaný snímek Fany a pes přibližuje dětem velice poutavou a zároveň srozumitelnou formou důležitý historický milník, pád železné opony, a s tím související otevření hranic v roce 1989. Myslím si, že by vůbec nebylo na škodu, kdyby podobných filmů vznikalo víc, a to samozřejmě i k jiným dějinným událostem. (80%) ()

Olík 

všechny recenze uživatele

Zásadní první bod - učit diváckou cílovou skupinu. Rozhodně jí jsou školáci a spíše ti z druhého stupně. Takže vysílání sváteční den dopoledne na „Déčku“ jsem nepovažoval úplně za šťastné. Každopádně jako školní pomůcka…..dovedu si představit podobný snímek na jakoukoliv zásadní historickou etapu. Fany a pes pojednává o politických událostech podzimu roku osmdesátdevět. Pohledem malé školačky je popisován pád komunismu a s tím spojené znovusjednocení Německa. Popisován srozumitelně, pomocí jednoduché kresby Gerdy Raidtové s tím, že by se to celé dalo jednoduše naroubovat na naše události kolem 17. listopadu. Troufám si tvrdit, že pro německé děti by mělko být zhlédnutí povinností……a dost možná ne jenom pro německé a dost možná ne jenom pro děti. ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Neveselá rozprávka, ale ako vieme, so šťastným a dojemným koncom. Určená najviac asi mladým Nemcom, ktorí sa jemným rozprávkovým spôsobom môžu dozvedieť, čo bola STASI a že cesta z východného do západného Nemecka viedla okľukou cez Maďarsko alebo Prahu. Všetko zjednodušenie situácie je tu prijateľné, a určite rizprávka má čo povedať aj deťom u nás. –––– Ideme oslobodiť ocka! ()

Galerie (56)

Zajímavosti (5)

  • V souvislosti s tuzemskou distribuční premiérou snímku vyšel i český překlad knižní předlohy „Fany byla při tom“. (Olík)
  • Film je natočen na motivy knihy „Fritzi war dabei“ Hannah Schott a Gerdy Raidtov. (ČSFD)
  • Traduje se, že někde v davu dobových demonstrantů je nakreslená i tehdejší kancléřka Angela Merkelová. (Olík)

Reklama

Reklama