Reklama

Reklama

Fany a pes

  • Německo Fritzi: Eine Wendewundergeschichte (více)
Trailer 1
Německo / Lucembursko / Belgie / Česko, 2019, 87 min

Obsahy(1)

Lipsko 1989. Dvanáctiletá dívka Fany se s láskou stará o Sputnika, psa její nejlepší kamarádky Sophie, která odjela s maminkou na letní prázdniny do Maďarska. Na začátku školního roku se však Sophie do třídy nevrátila… jako mnoho jiných uprchla s maminkou na Západ. Fany se odvážně vydává kamarádku hledat, chce jí vrátit psa Sputnika. Stane se tak  svědkem pohnutých událostí, které změní budoucnost celé země. Příběh Fany líčí, ve shodě se skutečností, se smyslem pro detail a citem pro tehdejší atmosféru, průběh pokojné revoluce na podzim roku 1989 z pohledu dítěte. Napínavý a zároveň laskavý animovaný film o síle přátelství a odvaze změnit historii se hluboce dotkne nejen mladých diváků. (Pilot Film)

(více)

Recenze (40)

Nikolas__ 

všechny recenze uživatele

Film si zasloužil více péče, méně nelogičností a mohl z toho vážného tématu vykřesat ještě trochu víc. Nadprůměr. ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Má počáteční ostražitost a skepse se změnila v nadšení. Odvyprávěné pro generaci těch, co nezažili. Bez dření, přehánění, kdo je špatný. Postupným odkrytím bahna si človíček přijde sám na to, že něco nebylo v pořádku. ()

JitkaCardova 

všechny recenze uživatele

Tentokrát ani nemám k ostatním komentářům mnoho co doplnit. Film opravdu nečekaně dobře fungoval, kluci 10 a 12 let se doptávali, jestli to tak skutečně bylo a co všechno je autentické, nechali si vyprávět další podrobnosti, díky záznamovým fotografiím na konci byli upřímně zasaženi, jak moc historicky a vizuálně věrné bylo převedení dobových reálií do animace. Osobně se mi hodně líbil akcent na to, že někteří lidé vždycky musí vyjít první a kráčet v čele, vstříc hrozbám, pokud chceme něco změnit, a že nesou s ničím nesrovnatelné riziko. Díky některým scénám z demonstrací a hlavně té závěrečné na hranicích bylo velice dobře možné se vcítit do jejich kůže a fungovalo to na děti i na nás dospělé. Husí kůže, dojetí. Výborně bylo zachyceno i to, jak pohraničníci bez rozkazů a kontaktu s velením v nové situaci, pod tlakem lidí i zpráv z rádia, váhají, jak hrozí, že podlehnou impulzu, neunesou emoce a vystřelí, jak je to celé na křehkých vahách, otázka života i smrti v tak zlomové chvíli. Napětí se dalo u nás doma krájet, když Sputnik běžel z jedné strany na druhou a když pak vykročili ti první lidé. *** Dalo se pak i celkem jednoduše dovyprávět, nebo se toho aspoň dotknout, kdo byli chuligáni a máničky, underground, jak to bylo s hudbou a kulturou, s kostely a náboženstvím, jak složité byly pozice obyčejných lidí v takovém systému, kdo byli udavači, jak při sobě někteří lidé drželi a jiní se navzájem podezírali, co bylo převlékání kabátů, co mezi lidmi dovedl nadělat strach z potíží, jak systém ničil životy nepřizpůsobivých... Jaká panovala atmosféra. A že nepohodlní lidé byli opravdu zavíráni do věznic, mučeni, že na hranicích se opravdu střílelo a stejně lidé utíkali, atd. ... *** Skvěle promyšlený scénář, sympatická animace a způsob vyprávění, který se zavděčil dětem i dospělým, zároveň naprosto přirozeně poučný a zvoucí k dalšímu výkladu a debataám. Nenápadně výjimečný počin. *~ ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Nejen v tento den je nutno dětem vyprávět o tom co bylo. Já ještě lecos zažil z dob půlnočního království doktora Husáka, ale nebylo mi ještě tolik abych pochopil, proč můj táta v listopadu u televize při pohledu na Letnou plnou lidí plakal a šeptal - konečně... Sametovou revoluci mám ale v paměti velmi dobře i tu hnusnou zimu tehdejšího listopadu. Každopádně, že komunista se rovná neslušný člověk, to do svého potomstva peru horem dolem už jen za to co ty svině rudý udělali výkvětu národa a letcům z RAF v padesátých letech. Jenže jedna věc je vyprávět o době, kterou si neumí představit a druhá je podat nějak tu dobu příběhem, který by zaujmul. A tady se to perfektně podařilo. V Německu to tenkrát začlo, kotel začal vřít a uvolněná energie se pozvolna přenášela dál a dál. Prostřednictvím dětí a psa se tvůrcům parádně podařilo vysvětlit i těm menším co to bylo žití za železnou oponou. I tak jsme se dnes nevyhnuli dotazům a když ti lidé chtěli odejít, proč je nenechali? Je to logický dotaz že? Asi proto, že by nikdo v těch komunistických rájích nezůstal. Jenže jak to dnes řekl pan Horáček, lidé to viděli ty rozdíly. Viděli, že když vedle sebe stojí Trabant a Mercedes, že to není stejný standard, že tady něco prostě dlouhodobě nefunguje... Krásný film a moc pěkné animace. po dlouhé době animák pro děti, u kterého nejeden dospělák na konci bude polykat ten knedlík v krku... * * * * * ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Takhle si představuji rodinný film, srozumitelný pro dětské publikum, dramatický, zábavný i dojímavý pro to dospělé. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Dobová rekonstrukce v animovaném podání. Velmi jemně odvyprávěno pro mladší publikum, což působí velice příjemně, avšak jako celek mě to bohužel tolik nezasáhlo. Možná, po čase, až bude moje dcerka v pokročilejším věku, bude mít společná druhá projekce daleko větší význam. ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Jak vysvětlit totalitu dětem? Nejlépe příběhem, kterému porozumí. A přitom, co se týče politického pozadí, se drží reality až nečekaně přesně. Příběh samotný je sice uzpůsoben rodinnému publiku, ale to je v pořádku. Animace je také zdařilá. Vlastně jsem netušil, co od tohohle filmu mám čekat, takže mne příjemně překvapil. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Moc pěkně zrealizovaný dobrý nápad. Naše malé děti mlčky sedí a hledí střídavě na bednu a na mě. Stokrát slyšet a jednou vidět je rozdíl. Oceňuji formu, animaci, odpouštím několik naivních vsuvek, ale berme to tak, že je to film pro děti. Soudružka učitelka je přesně taková pizda, jaké pamatuji ze svých juniorských let. A sranda je, že banda z pionýrského školního výboru, je sebranka omezených bonzáckých primitivů i dnes. No sranda.... Nepatřit mezi takové je ovlivnitelné morálkou, etikou, výchovou, vzděláním (mnohdy stačí prostá zkušenost) a svědomím. V jakékoli kombinaci dvou až všech pěti bodů. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Veľké pozitívum pre tvorcov, ktorí zobrazili ťažké obdobie takým spôsobom, aby to pochopili aj deti. Tento film by sa mal s patričným komentárom premietať v školách. Animácia skvelá, príbeh na jednotku. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Souhlasím s ostatními komentářemi. Moc pěkně podané vysvětlení totality pro děti, ale celkově nás mladší, kteří tuhle dobu nezažili. Jako materiál do škol třeba úplně ideální, ale mě to bavilo i samo o sobě. Hezké. ()

vydumnica 

všechny recenze uživatele

Nádherné, krásne animované, nevinné, vhodné aj pre deti. A vlastne, mali by to premietať na vyučovaní. Krásny film, jedinečný, pútavý, náučný zároveň. Tvorcovia si dali záležať na detailoch, je to také zlaté, zaujímavosťou sú Fritzine podkolienky, vždy jedna zrolovaná. Zaslúžených 5*. V roku 1989 som bola tiež malá, o to viac sa mi to páčilo. Nepáči sa mi akurát slovenský názov filmu, naozaj rozprávka? Ale sledovala som to v nemčine, tak mi to môže byť jedno. A prečo Fany, keď je to Fritzi. Každopádne odporúčam všetkým vekovým skupinám. Super.👍 ()

zette 

všechny recenze uživatele

V roce 1989 jsem byl jen o dva roky mladsi nez Fany. A tak si neumim predstavit lepsi cilovou skupinu, nez jsem ja.-). Moc hezky animovany film, ktery popisuje rozklad vychodniho bloku z pohledu nasich sousedu a optikou dvanactilete holky. ()

angel74 

všechny recenze uživatele

Koprodukční animovaný snímek Fany a pes přibližuje dětem velice poutavou a zároveň srozumitelnou formou důležitý historický milník, pád železné opony, a s tím související otevření hranic v roce 1989. Myslím si, že by vůbec nebylo na škodu, kdyby podobných filmů vznikalo víc, a to samozřejmě i k jiným dějinným událostem. (80%) ()

Autogram 

všechny recenze uživatele

Neveselá rozprávka, ale ako vieme, so šťastným a dojemným koncom. Určená najviac asi mladým Nemcom, ktorí sa jemným rozprávkovým spôsobom môžu dozvedieť, čo bola STASI a že cesta z východného do západného Nemecka viedla okľukou cez Maďarsko alebo Prahu. Všetko zjednodušenie situácie je tu prijateľné, a určite rizprávka má čo povedať aj deťom u nás. –––– Ideme oslobodiť ocka! ()

venca163 

všechny recenze uživatele

Jako výukový video pro menší děti je to téměř geniální a zároveň je to o tom pejskovi, takže to snad aspoň některý dokoukaj. (75%) ()

Rozjimatel 

všechny recenze uživatele

2,5   Oceňujem snahu tvorcov venovať sa vážnej a zaujímavej téme, lenže toto je naivnejšie ako Včielka Maja. A nie, nejedná sa o naivitu detskú, ale o filmovú. Nápad pozrieť sa na dané historické udalosti detskou optikou je fajn, ale je značne nedotiahnutý. Postavy sú úplne plytké (ach, tie dialógy!), nedýcha z nich žiaden život, záporáci sú navyše tak okato záporní, až to pôsobí smiešne. V takýchto umelých podmienkach vychádza akákoľvek snaha vyvolať emócie navnivoč. Vôbec ma neohúrila ani animácia, ktorá je na dnešnú dobu hrozne jednoduchá a trhaná, jedine to prostredie bolo nakreslené veľmi pekne. Hudba je taká strakatá, veľmi rôznorodé druhy hudby sú akoby bez ladu a skladu povkladané do filmu. ()

Endavour 

všechny recenze uživatele

Zaručený recept jak dnešní nastávající generaci vysvětlit dějiny minulého režimu u naších sousedů (a vlastně i u nás). Animace, smysl pro detaily doplněný velmi pěkným příběhem - držím palce producentům, aby posbírali co nejvíce ocenění! :) ()

Reklama

Reklama